Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009

Πολιτισμος;

Τα λέγαμε και νωρίτερα, ας το επαναλαβουμε. Διαφωνω λιγο με το σκεπτικο της ανακοινωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ακομα και σε ένα 101% μονοθρησκευτικο κρατος ο ρθρησκευτικος ορκος δεν παυει να είναι αναχρονιστικος. Κατά τα άλλα είναι ένα βήμα μπροστα (όπως ήταν και το 2007)

http://www.tvxs.gr/v23258

Επιστολή στον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, με την οποία γνωστοποιεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να δώσουν πολιτικό όρκο κατά την αυριανή ορκωμοσία στη Βουλή.


Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

«Προς
Τον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2009

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ.2 ) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, υποχρεούνται να δώσουν όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος.

Είναι γνωστή η θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας- κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών, που εμποδίζουν την θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο,

«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς».



Update: Μην ξεχασω να δώσω και τα συγχαρίκια μου στους βουλευτες ή υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που δεν εδωσαν θρησκευτικο όρκο. Αντιγράφω:


"Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Κουβέλης και Μάγια Τσόκλη δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο. Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν επίσης, ο Γ.Παπακωνσταντίνου και η Τ.Μπιρμπίλη. Λάθος μου το τελευταιο. Δεν ορκιστηκαν γιατι δεν ειναι βουλευτες. Στην ορκομωσια του Υπ. Συμβουλιου απ οσο ξερω πηραν την δοση τους απο Αγιο Πνεύμα. Ευχαριστώ τον geokalp για την διορθωση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας. Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ, πλην της Λιάνας Κανέλλη. Επιστολές προς το προεδρείο με τις οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού όρκου έστειλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ."


15 σχόλια:

  1. Nα σε ακούσει ο Καρατζαχέρης να σου πω εγω...
    Εχει κάνει ήδη κάποιο σχετικό σχόλιο ..."Ευρώπη" μιλάμε..

    Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο κράτος στην ΕΕ που να ισχύουν αυτά, δεν νομίζω..
    Ελλαδάρα μιλάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας της πρότασης, ακόμα μία φορά πιστεύω ότι ο ΣΥΝ προσπαθεί να προβληθεί μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και μπορέι έτσι να καλύπτει αρκετούς άθεους, όχι όμως και πολιτικά σκεπτόμενους πολίτες.

    Και τούτο, επειδή ο αγώνας δε δίνεται στην ασφάλεια της Βουλής, αλλά στο δρόμο, στην καθημερινότητα που πρέπει να φωνάζουμε την αθεϊα μας ως αναπαλλοτρίωτο ατομικό κι ανθρώπινο δικαίωμα (εξάλλου πιο ελεύθερος άνθρωπος από τον άθεο δεν υπάρχει). Τότε θα παραδεχτώ την όποια κίνηση, που από τα κάτω θα οδηγήσει σε ορκομωσίες. Όχι από τα πάνω για να προβληθούμε στην τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα έλα τώρα, αγαπητέ Δείμε, (το γράφω σωστά;) δεν σε πιάνει κανείς πουθενά: αν πουν κάτι στραβό, τότε είναι στραβοί. Αν πουν κάτι σωστό, τότε πρόκειται για «επικοινωνιακό τέχνασμα».

    Στην Ελλάδα της συντριπτικής χριστιανορθόδοξης μονοκαλλιέργειας, όπου ακόμα και το ΚΚΕ ακολουθεί θρησκευόμενες γραμμές, (άει σιχτήρ, ξεφτίλες,) το να διαλαλήσει κανείς ανοικτά την αθεΐα του δεν είναι αφορμή για προβολή, παρά μόνο πολιτικό κόστος έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Διαγόρας
    Θεωρώ ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί διακήρυξη αθεϊας, αλλά απλή εφαρμογή του Συντάγματος, καθώς και σαφή στάση υπέρ -επιτέλους!- του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Αυτή η παράτα στη Βουλή, πέρα από αναχρονιστική, είναι και σαφής εκδήλωση των δικαιωμάτων που η Εκκλησία θεωρεί ότι έχει επί της πολιτική. Αει σιχτίρ, πια (που λέει κι ο οικοδεσπότης μας)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @takis
    Το διαβασα το σχολιο του Καρατζαχερη.... τι να πω... μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι


    @δειμος
    Νμζ πως σου απαντησε ο Διαγορας.

    @Διαγορας
    Εχεις δικιο περι αθεϊας, αλλα η κοσμικοτητα που ευαγγελιζομαι εδω δεν εχει να κανει με αυτην. Κατ εμε ειτε αθεος, ειτε ενθεος ειναι καποιος, ο όρκος του σε ένα κοσμικο κρατος πρεπει να ειναι κοσμικος.

    Και μην το πάμε βεβαίως σε "ορκιζεται ο καθενας σε οτι θεωρει ιερο" διοτι τοτε αλλος θα ορκιζοταν στην "ολυμπιακαρα", αλλος στο...ζωδιο του και παει λέγοντας

    @Khlysty
    Συμφωνούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δείμε, επιπρόσθετα στον Διαγόρα:

    Μα, αν δεν γίνει αυτό και μέσα στη Βουλή, τον Ναό της Δημοκρατίας και καλά, πως θα γίνει?

    Δλδ, να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τους αγώνες του στο δρόμο και στη Βουλή να κάνει την πάπια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος στην κοινωνία? Τότε θα τον έλεγες ανακόλουθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να λεμε και του στραβου το δικιο εχει και την χαρη του ολο αυτο το "τελετουργικο" ,απο την μια τα μαυρα κοστουμια κι απο την αλλη το παπαδαριο με την Αρτα και τα Γιαννενα στολισμενο οπως και να το κανουμε δινει μια φολκλορ εικονα προς τους ξενους που στερουνται τετοιων μεγαλειωδων παραστασεων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα από τα λίγα πράγματα που παραδέχομαι σε αυτό το κόμμα. Μπράβο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @antidrasi+sex
    Συμφωνουμε. Απολυτως.

    @loupasg
    Ρε τον χαβαλε του τον έχει. Αν θες μαλιστα πιο πολυ χαβαλε θα ειχε να ορκιζονται στον ΠΑΟ-Θρησκεια-Θυρα 13.

    Η θεση μου ειναι πως ο προσωπικος ορκος, στο ονομα του λαου, των νομων και του Συνταγματος ειναι ισχυροτερος. Αν τωρα θελουμε να κανουμε και το χαβαλε μας μπορουμε να επιτρεψουμε τον ορκομωσια σε οτι θεο πιστευει ο καθενας (Παναθηναϊκάρα ολε!) αλλά επικουρικά!


    @ellinaki
    Εμ οπως τα κανανε(με) στα άλλα! Τουλαχιστον τους έμεινε ένα κεκτημενο σοβαρότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει να το δούμε αυτό.
    Μέχρι τώρα δε θυμάμαι να έχουμε διαφωνήσει κάπου.

    Α, ναι:
    για τον Στυλιανίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το κοίταξα
    οι Παπακωνσταντίνου-Μπιρμπίλη ίσως και άλλοι δεν σήκωσαν χέρι καθώς επρόκειτο για ορκωμοσία βουλευτών και όχι κάτι άλλο
    αυτοί είναι εξωκοινοβουλευτικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ερώτηση: Σε λίγες μέρες πρέπει να παραστώ στην ορκωμοσία για την παραλαβή του πτυχίου μου. Μπορώ να αποφύγω τον θρησκευτικό όρκο; Κι αν ναι μήπως γνωρίζει κάποιος το κείμενο του αντίστοιχου πολιτικού όρκου; (για να μη ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή το λέω) Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στις σχολές από όσο ξέρω δε δίνεις θρησκευτικό όρκο. Εγώ τουλάχιστον δεν έδωσα θρησκευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @antidrasi+sex

    Για τον Ευρυπιδη επιμενω! Αυτος δεν συμφωνει μαζι μου απ οτι φντ!!

    @geokalp
    !
    !Σωστός!

    το διορθώνω!!

    @pilarina
    Δεν υπαρχει θρησκευτικος ορκος στις σχολες. Ο καθεις ορκιζεται ως γουσταρει. Το κειμενο βεβαια ειναι ενιαιο αλλα και καργα κοσμικο. Εγω πχ ορκιστηκα.....αρχαιοελληνικα, οι διπλανοι μου ορκιστηκαν χριστιανικα (με το χερι προτεταμενο και τα δακτυλα να κανουν το γνωστο κολπο), σε μια αλλη ορκομωσια ειδα και εναν να ορκιζεται αμερικανικα (με το δεξι χερι φερμενο στο αριστερο στηθος πανω απο την καρδια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. zaphod και antidrasi + sex ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir