Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Ιουλίου 03, 2018

Φακ συμφωνία Πρεσπών και φακ Μακεδονικό και φακ γενικώς

....ή αλλιώς όλα όσα δεν θέλατε να μάθετε για την Συμφωνία των Πρεσπών και βαριόσασταν να ρωτήσετε, σε μορφή FAQ.

1. Η συμφωνία ειναι μια καλή συμφωνία;
Ο γενικός κανόνας ειναι πως όχι. Γενικώς οι διεθνείς συμφωνίες ειναι μπελάς. Στην παρούσα φάση ειμαστε στην ευχάριστη θέση, και σε μια από τις σπάνιες φορές που αυτό συμβαίνει, να πούμε πως σχεδόν οποιαδήποτε συμφωνία στο θέμα ειναι μια καλή συμφωνία. Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της Συμφωνίας (γενική περιγραφή και ακριβές κείμενο στο λινκ) ειναι πως ειναι πολύ ετεροβαρής σε βάρος της ΠΓΔΜ με προφανες πρόβλημα ως προς την βιωσιμότητά της.

2. Αφού οι αποπάνω λέγονται Βόρεια Μακεδονία πως θα λέγεται η Ελληνική Μακεδονία;
Μακεδονία
2.1 Όχι Νότια;
Όχι. Εκτος και αν γουστάρουμε να αλλάξουμε όνομα στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας , Ανατολικής Μακεδονίας  (και Θράκης) και Δυτικής Μακεδονίας για να τρολάρουμε τους γείτονες. Να έχουμε μια Περιφέρεια Βόρειας Μακεδονίας νότια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με άνεση. Σας βλέπω και ξύνεστε με απορία....





3. Θα υπάρξει μπερδεμα.
Πιθανόν. Όσο μεταξύ του Μεξικού και του Νέου Μεξικού, του (βέλγικου) Λουξεμβούργου και του.... Λουξεμβούργου, της Βρετανίας και της Βρετάνης, των Νορμανδών και των Νορβηγών (:Ρ), της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της  Δημοκρατίας της Κίνας, της Αθήνας της Αττικής και των 824 Αθηνών που υπάρχουν στις ΗΠΑ, στην Κόστα Ρίκα και αλλαχού, των Οστρογότθων και των Βησιγότθων (+) κτλ κτλ

4. Ο Μακεδονικός Χαλβάς πως θα ονομάζεται;
Μακεδονικός Χαλβάς

5. Ο δικός τους Μακεδονικός Χαλβάς;
Με πιάνετε αδιάβαστο, όχι πάντως μακεδονικός χαλβάς διοτι ειναι καβατζωμένο/ΠΟΠ, πιθανόν νεος/βόρειος μακεδονικός χαλβάς, πιθανότερα κάτι σλάβικο τύπου Халва αμεταφραστο ή φωνητικά αποδοθέν καλβά, χαλβά, καβλά (:Ρ), τέτοιο.

5. Δώσαμε το όνομα της Μακεδονίας
Το όνομα (και περιοχές) της Μακεδονίας εχει δοθεί σε 4 χώρες από το 1913 και δώθε. Υπήρχε Βουλγάρικη Μακεδονία, Σέρβικη Μακεδονία (η τωρινή ΠΓΔΜ), προφανώς Ελληνική Μακεδονία και κάπου, κάπως, κάποτε έσκασε και μια υποψία Αλβανικής Μακεδονίας. Αρα ούτε δώσαμε, ούτε πήραμε κάτι. Αναγνωρίσαμε (ξανά) μια γεωγραφική περιοχή ως τέτοια και χωρίς επιπτώσεις στην δικιά μας (ή στην Βουλγαρικη) Μακεδονία, πέρα από ίσως κάποιες ψεκασμένες.... ανακαλύψεις τύπου η Μακεδονία ειναι μία και Ελληνική απο ανθρώπους που νομίζουν πως η ιστορία της Γ Δημοτικού ειναι ιστορικά έγκυρη και πλήρης. Η Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα ειναι στο μυαλό σας, όχι στο μυαλό του υπόλοιπου κόσμου, ο οποιος γενικά αντιλαμβάνεται πως από το 300 πΧ μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει διάφορα πράγματα στην περιοχή και επίσης αντιλαμβάνεται τον όρο Μακεδονία πρωτίστως γεωγραφικά, αντίστοιχα με τους όρους Πελοπόννησος, Εύβοια, Κρήτη και Αττική. Και όταν ακούει για τον Μ. Αλέξανδρο δεν ψάχνει να βρει τους (ανύπαρκτους σε προσωπικό επιπεδο) απογόνους του στο ίδιο χωριό, ή ακόμα χειρότερα στο ίδιο όνομα χωριού. Βασικά δεν ψάχνει να βρει απογόνους καθόλου μετά από δυομιση χιλιάδες χρόνια. Αναλύει/αναφέρει τον Μ. Αλέξανδρο και πάει παρακάτω. Τελος πάντων το γεγονός ότι η Ελληνική Μακεδονία έχει πάνω από το 50% της περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας παραμένει, τι να κάνουμε τώρα.
*Update* Καλό ειναι να είμαστε ακριβείς (link). Εδαφικά μιλώντας λοιπόν, πρακτικά ολη η αρχαια Μακεδονία ειναι μέρος του ελληνικού κράτους. Το 50% ειναι επί της τότε ονομαζόμενης Μακεδονίας:
"Από τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας το 51% προσαρτήθηκε στην Ελλάδα, το 38% στη Σερβία και το 10% στη Βουλγαρία. Η νότια Μακεδονία, που περιήλθε στην Ελλάδα, ταυτιζόταν περίπου με τα όρια της Μακεδονίας των κλασικών χρόνων και περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης για την οποία αντιδικούσαν Έλληνες και Βούλγαροι."
*Τέλος Update*

6. Γιατί λες την συμφωνία ετεροβαρή;
Γιατί πέρα από το τεττριμένο του ονόματος, βάζουμε χέρι στο Σύνταγμά τους, μια ιστορία που ούτε τα Μνημόνια δεν μας έκαναν εδώ. Το να μπαίνει μια ξένη χώρα και να βάζει χέρι στο Σύνταγμά σου, και μάλιστα μερικά άρθρα να τα κάνει copy-paste απο το δικό της, είναι μια παρέμβαση που αγγίζει περίπου το status επιβολής από αυτοκρατορικό κέντρο και όχι συμφωνία μεταξύ ισοτίμων. Ασε που, όπως έχω πει (; που να θυμάμα τώρα) και παλιότερα, ο καυγάς για το Σύνταγμα είναι ηλιθιος. Ο αλυτρωτισμός με ή χωρίς εισαγωγικά ειναι θέμα ισχύος και φαντασιακού/θελήσεως, όχι Συντάγματος. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας που μπορούσε και ήθελε να κάνει πόλεμο/επέκταση/κατσαπλιάδικο ντου και να την εμπόδισε το Σύνταγμά της ή οι διεθνείς συνθήκες εδώ που τα λέμε. Η αλλαγή Συντάγματος (σε πράγματα πέρα από το όνομα) δεν ειναι όρος ουσίας, είναι όρος εντυπωσιασμού για να δείξει ποιος ειναι το μεγάλο ψάρι και ποιος το μικρό.

7. Τους δίνουμε το όνομα Μακεδονία, άρα και τον Αλέξανδρο
Λάθος. Τους δίνουμε το όνομα Βόρεια Μακεδονία και παίρνουμε τον Αλέξανδρο.

8. Μα αυτοί θα λέγονται Μακεδόνες και ουχί άλλοι
Ουδείς σε εμποδίζει να λέγεσαι Μακεδόνας. Αν θες να λέγεσαι το έθνος Μακεδόνας και όχι Έλληνας, τότε έχουμε πρόβλημα μιας και ξαφνικά γίνεσαι μειονοτικός/αυτονομιστής/ανθέλληνας άσχετα με τους αποπάνω καθώς το Ελληνικό κράτος δεν έχει αναγνωρίσει ποτε μακεδονική εθνότητα/μειονότητα στο εσωτερικό του και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει διότι μετά θα έχουμε θέμα με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αν θες να λέγεσαι Έλληνας και Μακεδόνας (όπως Έλληνας-Βοιωτός ας πούμε), το πρόβλημα αίρεται και ουδείς ασχολείται με την πάρτη σου. Τώρα δεν ξέρω πόσο σημαντικό ειναι να λέγεσαι και Μακεδονας ή και Βοιωτός/Πελοποννήσιος/Αθηναίος, αλλά τέλος πάντων δεν στο πήρε κανένας, άντε και στο αυτόνομο κράτος της Βοιωτίας, όταν γίνει με το καλό, θα φάμε 246 κοκκορέτσια, 38 φρυγαδέλια, 8 μοσχαρόσουπες και 25 κιλα παϊδάκια για φρούτο για να το γιορτάσουμε.

9. Δίνουμε την Μακεδονική Εθνότητα/Εθνικότητα
Δεν δίνουμε Χριστό. Η εθνότητα δεν ειναι κάτι που ένα κράτος δίνει σε ένα άλλο (έλεος!!). Αναγνωρίζουμε σε μια άλλη κρατική οντότητα να μπορεί να αποδώσει μακεδονική ιθαγένεια στους πολίτες της. Η ιθαγένεια ειναι νομικός και όχι φαντασιακός/εθνικός όρος (λιανά:
"
  • Η ιθαγένεια περιέχει πολιτική-νομική έννοια: εκφράζει τη σχέση κράτους - πολίτη, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για αμφότερα τα μέρη από αυτήν.
  • Αντίθετα, η έννοια της εθνικότητας είναι ηθική-πολιτισμική: εκφράζει τη σχέση του ανθρώπου με τον πολιτισμό απ' όπου προέρχεται η οικογένειά του και με τις αξίες της οποίας μεγαλώνει.
").
*Update* Εντάξει η προπαγάνδα, εντάξει ο Άδωνης δεν ξέρει αγγλικά, αλλά μην γίνεστε και σεις μαλάκες. Η διεθνής ορολογία ειναι ακριβής και ειναι διατυπωμένη στην συμφωνία, δεν "μας κορόιδεψε ο Τσιπρας, υπέγραψε ιθαγένεια μέσα, έδωσε εθνικότητα έξω" (!!). Είπαμε να γράφετε πατάτες, αλλά να κάνετε και κανα reality check. H wikipedia έστω, δεν ειναι κανα μυστικό και απόκρυφο κείμενο. Πάμε λοιπόν:
* Ιθαγένεια - Nationality: "Nationality is a legal relationship between an individual person and a state.[1] Nationality affords the state jurisdiction over the person and affords the person the protection of the state. What these rights and duties are varies from state to state.[2]"
* Εθνότητα-Εθνοτική ομάδα - Ethnicity: "An ethnic group, or an ethnicity, is a category of people who identify with each other based on similarities such as common ancestry, language, history, society, culture or nation.[1][2] Ethnicity is usually an inherited status based on the society in which one lives. Membership of an ethnic group tends to be defined by a shared cultural heritage, ancestry, origin myth, history, homeland, language or dialect, symbolic systems such as religion, mythology and ritual, cuisine, dressing style, art, and physical appearance."
*Τέλος Update*

(ασχετο αλλά μοιραία η ιθαγένεια σε 10-20-30-300 χρόνια θα γίνει εθνότητα καθώς, όπως ξέρουν όλοι πλην νεοδημοκρατών και Μπαμπινιώτη τα έθνη δεν ειναι προαιώνια και αμετάβλητα αλλά εξαρτώνται από τις συνθήκες, οι οποιες συνθήκες ευνοούν τα έθνη-κράτη)
Παρεμπιπτόντως υπό τις παρουσες συνθήκες (την ενδιάμεση συμφωνία δλδ) η ΠΓΔΜ αποδίδει ήδη Μακεδονική ιθαγένεια στους πολίτες της. Αν τώρα εσείς δεν το ξέρατε, τι να σας κάνω εγώ;

αυτο απο εδω και μπρος θα γράφει Βόρεια Μακεδονία


αυτο απο εδω και μπρος θα γράφει Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.


10. Μα αυτοί δεν ειναι απόγονοι του Μεγαλέκου
Και με την συμφωνία των Πρεσπών το αναγνωρίζουνε και η απέραντη αρχαιοπρεπής μαλακία τελειώνει (επίσημα) από την Βόρεια πλευρά των συνόρων. Μας μένει η μαλακία νοτίως των συνόρων η οποία έχει αποδείξει ότι δεν μασάει από συνθήκες.

11. Άρα δεν θα έπρεπε να λέγονται Μακεδόνες
Φάουλ. Η γεωγραφική περιοχή που μένουν ειναι μέρος της Μακεδονίας, το Σλαβομακεδόνες όταν το αγόραζαν δεν το πουλάγαμε, μόκο τώρα

12. Δινουμε την Μακεδονική γλώσσα
Αναγνωρίζουμε την γλώσσα τους ως Μακεδονική, δλδ με "γεωγραφικό προσδιορισμό". Δεν δίνουμε κάτι (ρε σεις.... ρε σεις), δεν μας παίρνουν κάτι. Η γλώσσα τους προσδιορίζεται ρητά ως σλαβική και μή έχουσα σχέση με την δική μας ή με τον Αλέκο που λυσσάξατε πια, ούτε η γκομενά του να εισασταν.

13. Μα η Μακεδονική γλώσσα τους ΔΕΝ ειναι Ελληνική
Χαιρω πολύ, Ζάφοντ

14. Μα η αρχαία Μακεδονική ήταν Ελληνική
Πάντως δεν ήταν σλαβική, άρα δεν έχει σχέση με την σύγχρονη μακεδονική. Απ΄όσο ξέρω γραπτά κείμενα στα αρχαία μακεδονικά δεν έχουμε, οπότε βράστα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι Σλάβοι στην περιοχή απέχουν χρονικά περίπου 1000 χρόνια από τους αρχαίους Μακεδόνες. Και αυτό αναγνωρίζεται. Από αυτή την συμφωνία και ουχί προηγουμένως, διότι ο Γκρουέφσκι ήταν σαν τον Ψωμιάδη στα σλάβικα. Μόνο που η γιαγιά του Γκρουέφσκι ήταν ελληνιδα-μακεδόνισα και όχι πόντια-ελληνίδα-μεταγραφή-μακεδόνισα. Να τα λέμε και αυτά :Ρ

15. Άρα αυτοι πάνε να κλέψουνε την αρχαία μακεδονική με την δικιά τους μακεδονική
Βοήθεια!!

16. Ο άλλος θα ακουει Μακεδονας, θα πηγαίνει συνειρμικά ο νους του στον Αλέκο, θα λέει 1+1=2 και θα βγάζει αυτούς και όχι εμάς απόγονους του Αλέκου.
Πιθανόν. Μεταφέρετε το ίδιο πρόβλημα στο Νέο Μεξικό και πείτε μας πόσο, μα πόσο στα αρχίδια σας ειναι αν ο αμερικάνος ...νεομεξικάνος ξοδέψει 1,2 δευτερόλεπτα παραπάνω για να σας εξηγήσει πως ειναι αμερικάνος και όχι μεξικάνος. Ή αν ένας Βρετόνος σας εξηγήσει πως δεν είναι Βρετανός. Και πως μιλάει Βρετονικά και όχι Αγγλικά(*) που δεν ειναι .... Βρετανικά. Πωπωπω τι πάθαμε. Προφανώς όλα αυτά ειναι πίπες. Ούτε τα βιβλία ιστορίας του πλανήτη θα αλλάξουνε, ούτε ο Αλέξανδρος θα εκσλαβιστεί. Και αν και στην ΠΓΔΜ εκλείψει η σχετική ρητορική, μετά από λίγο θα εκλείψει και το σχετικό (επιστημονικά ανύπαρκτο έτσι και αλλιώς) debate.

17. Ο ξένος παράγοντας μας πίεσε, μας έταξε  ανταλλάγματα, μας δώσανε λεφτά και άλλα τέτοια
Χαζομάρες. Όπως είπα σε προηγούμενο, πιο πιθανο ειναι να θέλει ο Τσίπρας να μείνει ως ο Πρωθυπουργός που τον ρίξανε επειδή έκλεισε ένα χρόνιο πρόβλημα, παρά ως ο Πρωθυπουργός του 3ου Μνημονίου. Προφανώς και ο ξένος παράγοντας θα ήθελε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ, προφανώς και τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς τους συμφέρει κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη η ερώτηση ειναι αν μας συμφέρει εμάς, και η απάντηση ειναι αναφανδόν ΝΑΙ. Και αν πίεσαν την κυβέρνηση διατί δεν άσκησαν πίεση στην αντιπολίτευση; Και αν άσκησαν πίεση στην αντιπολίτευση γιατί η αντιπολίτευση το παίζει κοχονάτη; Εχετε ικανή την ΝΔ να τα βάλει με ΗΠΑ και Γερμανία; Ποιοι, οι βάστα Σόιμπλε και οι βάστα ΔΝΤ; Πάτε καλά;
Αλλά να είμαστε σαφείς: Ειναι προφανές πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσει το πρόβλημα επιχειρώντας να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας στο κρατίδιο αυτό. Τώρα γιατί αυτό εμείς να μην το θέλουμε, δεν το καταλαβαίνω. Και μπορεί θεωρητικά, όπως ηλιθιωδώς λέει ο Αδωνης Γεωργιάδης, το πρόβλημα με την Τουρκία να μην αίρεται αν μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (εμ εκει φαίνεται ο μαλάκας. Και αντί να του πουν να κοιτάξει κανα χάρτη ή του πουν τα φωνήεντα "ΕΕ", ασχολούμαστε με τις πατάτες του), αλλά το πρόβλημα με την Ρωσία  σίγουρα εξαλείφεται και κυριότερα η Ελλάδα θωρακίζει τα βόρεια σύνορά της εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Και όχι μονο αυτό, αλλά εξασφαλίζει την διαώνιση του κρατιδίου αυτού. Που κόβει σε βάθος χρόνου τις ελπίδες για μεγάλη-αλυτρωτική-Αλβανία και μεγάλη-αλυτρωτική-Βουλγαρία. Που αυτός ειναι ο καυγάς, για εμάς τουλάχιστον. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα παραμένει η σημαντικότερη δύναμη στα Βαλκάνια μετά την Τουρκία και ο δάκτυλος της Τουρκίας στους (ως επι το πλειστον Ορθόδοξους και όχι Μουσουλμάνους) Φυρομιάτες ψιλοκόβεται, η δε Φυρομ ως κατεξοχήν αδύναμη χώρα αναμένεται να δεθεί στο άρμα του πιο δυνατού -και φιλικού πλέον- γείτονα που είμαστε εμείς και όχι η Τουρκία, κόντρα στην οποία -και αυτοί- έχουν πολεμήσει 22 φορές. Εθελούσια πρόσδεση στο Σερβικό άρμα δεν παίζει, στο Βουλγάρικο αμα ήτουνε θα είχε γίνει ήδη ενώ η Συμφωνία απομακρύνει το σχετικό ενδεχόμενο και το Αλβανικό άρμα δεν έχει άλογα, ρόδες και πληθυσμό να το στηρίξει.
Επίσης να μην κοροϊδευόμαστε. Αν και όταν ο "ξένος παράγοντας" θελήσει να βάλει την ΠΓΔΜ σε ΕΕ-ΝΑΤΟ θα το κάνει και να πα να γαμηθεί και το βέτο και η Ελλάδα και το σύμπαν όλο. Ναι μαλάκες μου, θα κάτσουν σούζα οι ΗΠΑ (των 250 εκατομμυριων και πρώτη στρατιωτική δύναμη στο γνωστό σύμπαν), σε 10 εκ. κομπλεξικούς αμα κρίνουν οτι παίζεται μεγαλύτερο παιχνίδι.
Ειναι ιδανική ευκαιρία για να κλείσει το θέμα τώρα που ο "ξενος παράγοντας" δεν πολυκαίγεται, αφού αν κριθεί ότι η ΦΥΡΟΜ "πρέπει" να μπει στο ΝΑΤΟ, ε θα μπει όπως όπως και με συνοπτικές διαδικασίες, όσα μούτρα και αν κρατήσει η Ελλάδα. Και αν μπει η όποια μόχλευση έχουμε θα πάει περίπατο και μετά μην τον είδατε τον Κίτσο τον καραμπουζουκλή. Τι θα κάνουμε δλδ θα ματώσουμε πάνω τους ή θα στείλουμε τον Παπούλια στην ΕΣΣΔ όπως απειλούσε τότε ο Αντρέας;
Άρα αν οι θεωρίες ότι οι ΗΠΑ "καίγονται" να αναγνωρίσουμε την ΠΓΔΜ ως κάτι άλλο, ή καλύτερα ότι καίγονται να την βάλουν στο ΝΑΤΟ ειναι αληθείς, τότε ένας με τα σωστά του θα κοίταζε να το εκμεταλλευτεί όσο προλαβαίνει και δεν θα κρυβότανε πίσω από ένα, ας το πούμε διπλωματικά, αδύναμο βέτο.

18. Θα έρθουν ορδές σλαβομακεδόνων μεταναστών και θα αλλοιωθεί η σύνθεση πληθυσμού της Β. Ελλάδας. Μετά θα ζητάνε κομμάτι της.
Μην γελάτε το διάβασα και αυτό. Η απλή αριθμητική (οι Φυρομιατες ειναι δεν ειναι 2 εκατομμύρια νοματαίοι) αρκεί για να δείξει το μέγεθος της πατάτας. Εκτός και αν απαιτείτε να αδειάσουν την χώρα τους (και να την φάνε οι .....Βούλγαροι) για να σας βγει η θεωρία. Error error does not compute.

19. Κυκλοφορούν παλιοι ελληνικοί χάρτες με Σερβική (και όχι μόνο) Μακεδονία.
Προφανώς. Διότι πριν μας σκάσει ο κύριος δεν-εχω-ιδεα-απο-εξωτερική-πολιτική Αντώνης Σαμαράς το ελληνικό κράτος:
α) κοίταζε τι έλεγαν οι διεθνείς συνθήκες όταν έφτιαχνε τους χάρτες του, δεν έβαζε παρκέ σε μέρη που δεν του άρεσαν
το ότι εσύ του έβαλες παρκέ, δεν σημαίνει ότι κάτι άλλο δεν υπάρχει εκεί, κάτι που βλέπουν όλοι οι άλλοι

και
β) κοίταζε το συμφέρον του, το οποίο ήταν σαφώς με το μέρος μιας (κυρίως γιούγκικης)  κατακερματισμένης Μακεδονίας. 
Όχι μόνο επειδή με τους Σέρβους τα είχαμε βρει σε δύο παγκοσμιους πολέμους, όχι μόνο διότι η αλλαγή στάσης του Τίτο τελείωσε τον ΔΣΕ και τον εμφύλιο, άρα του χρωστάγαμε χάρη ως κράτος, όχι μόνο γιατί οι Συνθήκες που είχαμε υπογράψει τα είχανε αυτά μέσα αλλά κυρίως διότι η πάγια στάση του ελληνικού κράτους στην περιοχή ήταν να υποδαυλίζει τις Σερβοβουλγαρικές διαφορές και να την πέφτει μετά στους Βούλγαρους. Μια σερβική μακεδονία μας ερχότανε διαχρονικά ταμάμ. Κανεις όμως, ούτε ο Παύλος Μελάς, ούτε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ούτε ο Ευαγγελος Αβερωφ, ούτε ο Κωνσταντινος Καραμανλής, ούτε ...η χούντα, δεν υπολόγισε πως το 1990 ο Σαμαράς θα απαιτούσε από τους πάντες να ξεγράψουν τα πεπραγμένα περίπου 100 ετών για να γίνει αυτός θεσμικός παράγοντας. Και οι μαλάκες τον ακουσαμε, όχι για να ξέρετε τι μαλάκες είμαστε.

Παύλος Μελάς, αυτοβιογραφία, αποσπάσματα ανθελληνικά και κομμουνιστικά για μερικούς μερικούς



20. Εν τέλει τι συμφωνήσαμε;
Όπως λέει και το ....αριστερίστικο Guardian συμφωνήσαμε η ....Μακεδονία να αλλάξει όνομα και να γίνει Β. Μακεδονία.
does it compute?



Επίσης συμφωνήσαμε εμεις να τους σμπρώξουμε σε ΝΑΤΟ-ΕΕ. Α, και να τα βρουμε σε κάτι ψιλα, τύπου να μην βριζουμε οι αποδω τους αποκει σε σχολικά βιβλία, κάτι άρθρα Συντάγματος που δεν κοίταζε κανένας και τέτοια. Τα υπόλοιπα (γλώσσες, ιθαγένειες κτλ) ήδη τρέχανε τουλάχιστον από το 1995 και δώθε είτε επειδή τα είχαμε συμφωνήσει, είτε επειδή δεν πατήσαμε το πόδι μας στην σχετική κουβέντα (πχ για το MKD), είτε επειδή....παρκέ. Η διγλωσσία των ελλήνων πολιτικών στο ζήτημα ειναι παροιμιώδης, για να μην πω τιποτε χειρότερο ("ανέκδοτο"). Έξω Μακεδονία, μέσα παρκέ. Γιατί μόνο ηλιθιοι θα πίστευαν ποτέ πως το "Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σημαίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από "Μακεδονία"!
Είπα ηλίθιοι; Α!




21. Ναι αλλά το αίμα των Μακεδονομάχων κυλάει εκδίκηση ζητάει
Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν ένας (βρώμικος) κατσαπλιαδοπόλεμος από όλες τις μεριές, κυρίως ενάντια στους ντόπιους άμαχους που δεν ήταν "δικοί μας" όπως ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή (στελνω ή "στέλνω" κατσαπλιάδες σε αμφισβητούμενη περιοχή, σφάζω παπά, δάσκαλο, προεστούς, βάζω δικούς μου και περιμένω. Οι αποκει κάνουνε τα ίδια και είμαστε όλοι μαζί μια ωραία ατμόσφαιρα) που στόχο δεν είχε να αποδείξει την ...ιστορική συνέχεια και ελληνικότητα της Μακεδονίας ή την απόδειξη της ιστορικής συνέχειας από τον Μεγάλο Αλέξανδρο αλλά να φάει εδάφη από την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία με πρόφαση την mix grill εθνολογική σύνθεση του μέρους, όπου ο καθένας πήγαινε για να "προστατέψει" τους δικούς του.. Μακεδονικός ονομάστηκε όχι γιατί σφαχτήκαμε για...το όνομα, αλλά γιατί σφαχτήκαμε για τα μακεδονικά εδάφη, τα ίδια εδάφη που τώρα λέμε πως "δεν ειναι" Μακεδονία.

22. Θα μας φάνε την ΑΟΖ και το Αιγαίο
Δεν υποφέρεστε. Ως περίκλειστο κράτος που ειναι τους δίνουμε δίοδο στην θάλασσα. Γιατί εμείς και όχι κάποιος άλλος; Γιατί μας συμφέρει ρε ζώα.

23. Η βασική μας θέση ειναι πως δεν μας νοιάζει που 140 άλλες χώρες την έχουν αναγνωρίσει, σημασία έχει τι κάνουμε εμείς (Μίκης Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι).
Το μισό ειναι σωστό. Σαφώς και δεν μας νοιάζει, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα ....παρκέ. Επίσης μπορούμε πάντα να εισβάλλουμε, να τους φάμε και να ορίσουμε εμείς πως θέλουν να ονομάζονται. Σε κάθε άλλη περίπτωση ή κοιτάμε το πρόβλημα στα μούτρα ή ...παρκέ. Όσον αφορά  λοιπόν το πως τους λένε οι άλλοι, το πράγμα είχε τελειωσει και το γύρισε ο Κοτζιάς, στις καθυστερήσεις. Η αναγνώριση από εμάς δεν σημαίνει προφανώς τίποτε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουμε το copyright του όρου και πολύ που χέστηκαν οι ιστορικοί του πλανήτη για την μικροπολιτική του ελληνικού κράτους για να αποφανθούν για το τι ήταν οι αρχαίοι Μακεδόνες ή τι είναι οι σύγχρονοι Μακεδόνες και ποια η μεταξύ τους μή-σχέση. Η σημασία που έχει η δικιά μας αναγνώριση ειναι ότι τα εμπόδια για  να μπουν σε ΕΕ-ΝΑΤΟ μειώνονται (και δεν εξαφανίζονται) και μέχρι εκεί. Ούτε η Βεργίνα άλλαξε έδρα, ούτε ο Αλέξανδρος σλαβοποιήθηκε (απεναντίας μάλλον αποσλαβοποιείται οριστικά στο φαντασιακό των δίπλα), ούτε εδώ που τα λέμε κανείς  νοιάζεται γι' αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Βεβαίως άμα ειναι να γίνει μανούρα στα Βαλκάνια, θα γίνει μανούρα στα Βαλκάνια, απλά η συμφωνία μειώνει την πιθανότητα μανουρας, δεν την εξαφανίζει.

24. Γιατί να λυθεί τώρα; Δεν μπορούσε να περιμένει αφού όπως λες κανείς δεν μας πίεζε;
Ανέφερα ήδη την "εσωτερική πίεση" Τσίπρα. Ο Κοτζιάς δε, ανήκει σε μια σχολή σκέψης που δεν αρέσκεται στο να αφήνει τα πράγματα να "κάθονται" καθώς θεωρεί πως χειροτερεύουν. Πιθανόν να έχει δίκιο, πιθανόν και όχι, πάντως στο συγκεκριμένο, από το 1992 και δώθε τα πράγματα διαρκώς χειροτερευαν, η ενδιάμεση συμφωνία δηλαδή παρήγαγε μή συμφέρον για μας αποτέλεσμα και η χώρα ξόδευε πολιτικο και διπλωματικό κεφάλαιο στο βρόντο. Η κωλοφαρδία Τσίπρα-Κοτζιά έγκειται στο ότι είδαν το παράθυρο ευκαιρίας (Ζάεφ) και το εκμεταλλεύτηκαν πριν η συγκυρία αλλάξει, ξανασκάσει κανας Γκρουέφσκι ή/και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ γίνουν πραγματικά επιτακτικές. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη συμφωνία; Πιθανόν ναι (αλλά πολύ ζόρικο στο θέμα βιωσιμότητας, ήδη είπαμε πως ειναι ετεροβαρής). Θα μπορούσε να γίνει χειρότερη; Πιθανόν ναι, η "εθνική θέση" του Καραμανλή ήταν πολύ λιγότερο ετεροβαρής από το τελικό deal των Πρεσπών. Θα είχαν όλα αυτά σημασία; Πιθανότατα όχι. Το στοίχημα ήταν να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτό το κράτος όρθιο και να γίνουμε οι νταβ....κολλητοί του, αλλά αυτό η ελληνική εξωτερική πολιτική φάνηκε να δυσκολεύεται ιδιαίτερα και να το εμπεδώσει και να το κοινωνήσει.

25. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή άρα ο Τσίπρας παρανόμησε
Κρατηθείτε. Η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 ΔΕΝ έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Kαι την δεχόμαστε ως ΟΚ εδώ και 23 χρόνια. Η συμφωνία των Πρεσπών ΘΑ επικυρωθεί αν και όταν οι Φυρομιάτες εκτελέσουν το δικό τους μερος του ντιλ. Η συμφωνία των Πρεσπών από την άλλη δεν ισχύει στην παρούσα φάση, ειναι περισσότερο το αρχικό σημείο ενός οδικού χάρτη, γι αυτό και δεν την υπέγραψαν Πρωθυπουργοί αλλά Υπεξ., γι αυτό και το όνομα της ΠΓΔΜ μένει το ίδιο και τα διαβατήριά τους μένουν τα ίδια.

26. Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν αναγνώριζε Μακεδονική Εθνότητα και γλώσσα.
Και είδαμε πόσο τους πτόησε το γεγονός (βλ. διαβατήρια στο νο. 9). Σε μια συμφωνία τα δυο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν σε Χ αντικείμενα. Οτιδήποτε εκτός Χ προφανώς δεν ειναι μέρος της συμφωνίας,  κοιτα να δεις ρε κάτι πράματα, και η φαντασία του ενός μέρους ("δεν σας δώσαμε μακεδονική εθνότητα") δεν δεσμεύει το άλλο ("στ' αρχίδια μας"). Αν ειναι βεβαίως έτσι διότι, ομολογώ πως βαριέμαι να την διαβάσω, με ένα απλό search ομως δεν βρήκα σχετικές αναφορές. Οποιος νομίζει όμως πως η απουσία αναφοράς σημαίνει και ....αναφορά απουσίας ειναι ζώο και μάλιστα από τα χαζά. Η Ενδιάμεση Συμφωνία βρίσκεται εδώ για όποιον ενδιαφέρεται να μας διαφωτίσει σχετικά. Πάντως η Ενδιάμεση Συμφωνία ή η "σθεναρότης" (μην γελάτε) Καραμανλή αργότερα δεν εμπόδισε τον Γκρουέφσκι να γεμίσει Σλαβομακεδονες Αλέξανδρους τις πλατείες της γείτονος, οι Αλέξανδροι αυτοί τώρα όμως συμφωνήθηκε είτε να τους κατέβουν είτε να τους βαφτισουν Έλληνες.
*Update* επειδή στο τουίτα και αλλαχού παρατηρώ ότι το συγκεκριμένο δεν ειναι κατανοητό. Οι Συμφωνίες, οι Διεθνείς Συνθήκες ειναι νομικά και ακριβή κείμενα. Και ασχολούνται με αυτά που ασχολούνται και όχι με αυτά που νομίζουμε ότι ασχολούνται. Αν πχ η Ενδιάμεση Συμφωνία ΔΕΝ αναφέρεται ρητά στο ότι συμφωνήθηκε ότι η ιθαγένεια του τάδε μέρους ειναι η δείνα και η γλώσσα του τάδε μέρους είναι η Ψ, τότε το τάδε μέρος δεν δεσμευεται από τίποτα. Αφού λοιπον η ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρεται στην ιθαγένεια των αποκεί και δεν βαφτίζει την γλώσσα των αποκει, παναπει πως οι αποκει κάνουν με την ιθαγένεια και την γλώσσα τους ότι γουστάρουν. Αφού λοιπόν δεν αναφέρεται ρητά ποια εινια η ιθαγένεια των αποκεί, τότε οι αποκεί μόλις καβάτζωσαν την Μακεδονική Ιθαγένεια, και αυτή ειναι η ερμηνεία του διαβατηρίου του νο. 9. Τα παράπονά σας για το θέμα στα πασόκια του 1995 λοιπόν και μην μας πρήζετε. *Τέλος Update*

27. Ο Καμμένος ειναι μαλάκας.
Γνωστό αυτό, τι να κάνουμε τώρα. Ούτε ο πρώτος ειναι ούτε ο τελευταίος. Στους Έλληνες δεξιοι η ιδιότης του μαλάκα φοριέται και παραφοριέται. Οι ΑΝΕΛ μπορει να διαλυθουν, μπορεί και όχι, η κυβέρνηση μπορεί να πεσει μπορεί και όχι, η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί, μπορεί και όχι, σε λα βι. Το παρον δεν εξετάζει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης αλλά την συμφωνία την ίδια. Αν και μεταξύ μας είτε ο Καμμένος φύγει είτε όχι να δείτε που αν φτάσει το πράγμα στην Ελληνική Βουλή, θα ψηφιστεί και θα παραψηφιστεί, ρε δεν πα να κοπανιέται ο Κυριάκος στα 200 bpm.

28. Η υπογραφη της συμφωνιας παράγει έννομα αποτελεσματα και δεν μπορούμε να τα αναιρέσουμε και νια νια νια
Αυτη ειναι η γραμμή της ΝΔ. Και προφανώς είναι ένα μάτσο μαλακίες. Αν η συμφωνία δεν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή the deal goes off, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Βουλή μπορεί να το κάνει και στα παπάρια μας (βλ. νο. 23). Έτσι και αλλιώς κανένα ΝΑΤΟ και καμία ΕΕ δεν πρόκειτα να κάνουν κίνηση αμα δεν τελειώσει το ζήτημα. Εκτός και αν υπάρχει πραγματική πίεση, οπότε βλ. νο. 17. Οι συνέπειες πιθανής ελληνικής απεμπλοκής θα είναι κυρίως γοήτρου και ουχί ουσιαστικές. Βεβαίως σε επόμενο γύρο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα θυμούνται ότι οι Έλληνες ειναι παντελώς άκυροι, αλλά στο δοθέν θέμα, είναι πλέον εθνική μας παράδοση η ακυρότητα, ειδικά αν θυμηθούμε κατι καταδίκες από Χάγη μεριά ή το φιάσκο του εμπάργκο.

29. Βρες μου ένα άρθρο που να μιλάει ενάντια στην Συμφωνία και να ειναι σοβαρό για  να σχηματίσουμε και μεις άποψη. Και πες μας που και αν κανει λάθος κατά την αποψάρα σου.
Αμέσως. Ορίστε. Παρόλο τον σεβασμό μου προς τον κ. Ήφαιστο, οφείλω να σημειώσω ορισμένα μειονεκτήματα στην σκέψη του:
α) Θεωρεί ως default πως η Φυρομ θα διαλυθεί με συμφωνία ή χωρίς. Θέση του υπόλοιπου σύμπαντος είναι πως η συμφωνία μπετονάρει την Φυρομ κατά το δυνατόν, ειδικά αν μπει σε ΝΑΤΟ -ΕΕ ως αποτέλεσμα του ντιλ. Η μή βιωσιμότητα της Φυρομ ειναι ο θεμέλιος λιθος του άρθρου και αν τον άρεις, το πράγμα καταρρέει. Πάντως η αναγνώριση ιθαγένειας και όχι εθνόητας βεβαιώνει πως αν η ΠΓΔΜ τελικά διαλυθεί, δεν θα μείνει κάποια Μακεδονική εθνότητα να περιφέρεται αορίστως. Technicality, ξεtechnikality, να δεις που γι αυτό μπήκε έτσι στο ντιλ.
β)
 "Η συμφωνία θα θρέψει τους αστείους Μακεδονικούς δονκιχωτισμούς των σλαβικής καταγωγής κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις παρελθούσες γιουγκοσλαβικές αναθεωρητικές αξιώσεις. Ενθαρρύνει έτσι τις ταυτίσεις του θνησιγενούς κρατιδίου των Σκοπίων με την Μακεδονία της κλασικής εποχής. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε επέκταση αστείων μεν επικίνδυνων δε αλυτρωτισμών. Η επίμαχη συμφωνία θα ενθαρρύνει επίσης πολιτικούς και πνευματικούς ανορθολογισμούς και ενδεχομένως θα προκαλέσει αναβιώσεις αναθεωρητισμών γειτονικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Αλβανίας."
εεεε όχι. Για την ακρίβεια το αντίθετο.
γ) Ενώ ξέρει, πολύ καλύτερα από μας, ότι οι διεθνείς σχέσεις ειναι θέμα ισχύος, νομίζει ότι μπορούμε 
γ1) να συνδιαλλαγούμε "ισοτίμως" (ή σχεδόν) με τις ΗΠΑ-Γερμανία και
γ2) πρέπει να χαράξουμε ένα vae victis στο κούτελο των Φυρομιατών γιατί μπορούμε (δεν μας λέει ποια τα περιθώρια χειρισμών μας αν πει ο Τραμπ, με το γνωστό υφάκι, πως "αυριο η Φυρομ μπαίνει ΝΑΤΟ γιατί έτσι γουστάρω και όποιος πει όχι του κόβω τα εξοπλιστικά").
Προφανώς και οι δύο θέσεις ειναι λανθασμένες, αν και το δεύτερο ειναι εντός των δυνατοτήτων μας ομολογουμένως, αλλά θα ανοίγαμε τέτοια ντράβαλα που απορώ και μόνο με την σκέψη.
δ) "Μετά από μια διακρατική διαπραγμάτευση όλες οι προτάσεις στο τραπέζι αποσύρονται και η νέα διαπραγμάτευση αρχίζει από μηδενική βάση"
Όχι, ειναι και πάλι θέμα ισχύος. Αν το ισοζύγιο ισχύος δεν έχει αλλάξει επανερχόμαστε στα ίδια, εκτός και αν στον προηγούμενο γύρο πίναμε κόκες και καπνίζαμε από το καλό το πράγμα. Απ΄όσο θυμάμαι (που θα έλεγε και ο Κοτζιάς)  δεν κερδίσαμε πάντως κανέναν πόλεμο με την Φυρομ για να θυμηθούμε στον 17 γύρο πως δεν παίζαμε ντάμα αλλά μποξ και κερδίσαμε με νοκ αουτ.Αν στους προηγούμενους 22 γύρους ήμασταν σε μια Χ κατάσταση και δεν άλλαξε κάτι δραματικά, ε και ο 23ος γύρος δεν πρόκειται να φέρει την έκπληξη. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η στόχευση της προτεινόμενης πολιτικής από τον Ήφαιστο, με ποια συμφωνία δηλαδή θα ήταν ευχαριστημένος και η αίσθηση μου ειναι ότι ειναι υπερ του καμία συμφωνία και ποτέ, θα περιμένουμε να διαλυθεί η ΠΓΔΜ, η οποια διαβάζεται είτε ως Μικη-Θεοδωρακισμός, είτε ως αναγνώριση απεριόριστων επιδιώξεων το οποιο ειναι γενικά μονόδρομος προς την καταστροφή. Εχω δηλαδή την αίσθηση πως καμία συμφωνία δεν θα ικανοποιούσε τον Ήφαιστο, οποιο και αν ηταν το περιεχόμενό της.
ε) "Εθνομηδενισμός". Φάουλ. Ομολογώ πως από θεωρητικό της ρεαλ πολιτικ δεν περίμενα να πεταχτεί τέτοια πατάτα. Κάποιος ειναι προκατειλλημένος και δεν το βλέπει σφαιρικά το πράγμα. πχ:
στ) Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στο παρον status quo η αναθεωρητική δύναμη ειμαστε εμείς και όχι η Φυρομ η οποια ειναι αναγνωρισμένη απο παντου (και από εμάς, με υπογραφή Σαμαρά το 1990) με ένα Χ όνομα το οποιο εμεις θελουμε να αλλάξει γιατί δεν μας αρέσει. Προφανώς δικαιωμα μας, αλλά πολιτική κατευνασμού (αλλαγή ονόματος) ακολουθεί η Φυρομ και όχι εμείς. Αυτοί αναγκάζονται να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και όχι εμείς. Εμεις μέχρι το 2004 (τουλάχιστον) κάναμε πολιτική τρακατρούκας καιτοι αναμφίβολα ισχυρότεροι. Η αναμενόμενη αποτυχία της πολιτικής αυτής μας ώθησε σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση (νομίζω δηλαδή, δεν θα το παιξω και ειδκότερος των ειδικών), τύπου εκμεταλλεύσου το παράθυρο ευκαιρίας και κλείσε το θέμα, διότι καλύτερα δεν γίνεται. Αναγνώρισε το status quo και προχώρα. Τέλος πάντων μείναμε αναθεωρητική δύναμη, αλλά με περιορισμένες επιδιώξεις (αλλαγή ονόματος με βάση τις προτάσεις του ΟΗΕ) και όχι απεριόριστες (κανένας όρος με Μακεδονία μέσα, ή καμία συμφωνία, μολών λαβέ και άλλα τέτοια) και τελικά εκτιμώντας σωστά τους συσχετισμούς πήραμε αυτό που θεωρούσαμε μείζον (αρχαια ιστορία και όχι σκέτο Μακεδονία για την ΠΓΔΜ). Είπαμε βεβαίως πως ο συλλογισμός αυτός, του παραθύρου ευκαιρίας δηλαδή, μπορεί να είναι a priori λάθος, εντελώς θεωρητικά όμως.
στ) Το να αποκαλείς τους απέναντι "ανθρωπολογικό συνονθύλευμα" θυμίζει περισσότερο Φαλμεράιερ και λιγότερο κάποιον ρεαλιστή. Φάουλ^2
*Update* Ο Ηφαιστος δεν το λέει ευθέως, αλλά μάλλον το υποννοεί. Αμα δεν θες να ζημώσεις, δεκα μέρες κοσκινίζεις. Ξεκινήσαμε ως χώρα με μια διαφορά για το όνομα και τον Μ. Αλεξανδρο, την οποια διαφορά ο Κοτζιάς την έφαγε στα γρήγορα. Προέκυψε ζήτημα Συντάγματος. Το δέχθηκε ο Ζάεφ. Θυμηθήκαμε τώρα το πρόβλημα με την εθνικότητα και την γλώσσα που δεν το είχαμε θυμηθεί μέχρι τώρα ποτέ. Τώρα ασχολούμαστε με τον Μακεδονικό χαλβά και με την πρόσβαση των....ψαράδικων στο Αιγαίο. Αμα τύχει και λυθεί κάποιοι θα αρχίσουν να κοιτάνε τα ζωδια γιατί κωλώνουν να πουν πως δεν τους ενδιαφέρει καμια συμφωνία, πως μακάρι ρε πούστη να ψοφάγανε όλοι και γιατί δεν τους βαράμε να τελειώνουμε. Οι φασίστες που διαδηλώνουν κατά....10αδες στην Θεσσαλονίκη ειναι τουλάχιστον πιο ειλικρινείς στον τομέα αυτό, μαζί βεβαίως με κάτι συνθηματάκια δικά τους, εσωτερικής κατανάλωσης, τελειως τυχαία. Τάχα μου τάχα μου.






Βεβαίως δεν θα σχολιάσουμε ούτε την .....γενναιότητα, ούτε την εξυπνάδα των διαδηλωτών (sic). Αλλά τουλάχιστον παραδεχόμαστε πως μέσα απο την τρικυμία εν κρανίω τους αναδύεται μια καθαρότητα. Να πεθάνουν οι άλλοι. Στοπ.  *Τέλος Update*

30. Άλλες αντιρρήσεις;
Η προφανής γιατί μάλλον όλα τα άλλα ειναι πίπες. Εμείς τι πήραμε ρε παιδιά; Απάντηση. Ηρεμία στην περιοχή και δεν ξοδεύουμε πόρους (διπλωματικούς, στρατιωτικούς κτλ) σε ένα δευτερεύον ζήτημα ενώ ο εξ ανατολών γείτονας ειναι το προφανές πρόβλημα. Α, τώρα που το είπα, αποκόπτουμε τρόπον τινά τις πολλές αγάπες μεταξύ του εξ ανατολών γείτονα και της ΠΓΔΜ. Ή ακόμα καλύτερα, γινόμαστε εμείς, θεωρητικά πάντα, το αντικείμενο καψούρας των Φυρομιατών.
Αυτα. Νομίζω. Αν σας φαίνονται λίγα, είναι επειδή είναι λίγα, αλλά και το ζήτημα είναι κυρίως ζητημα γοήτρου και όχι ουσίας, μιας και περι ουσίας (ονομασία ΠΓΔΜ) το πράγμα ειχε λήξει από το 1995 και τελικά τους καταφέραμε να αλλάξουν όνομα. Θα μπορούσαμε (αιωνίως) να πορευόμασταν χωρίς αυτά, αλλά θα έπρεπε να ξέρετε πως με αυτόν τον τρόπο, μακεδονική εθνότητα, γλώσσα και σλάβο Μεγαλέκο θα πετυχαίνατε παντού, και εκεί να δεις τι εξηγήσεις θα έπρεπε να κάνετε σε χώρες που τους έχουν ήδη αναγνωρίσει ως Σλάβους απόγονους του Μεγαλέκου, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΠΓΔΜιάτικη μέχρι πρότινος ρητορική.

31. Να κάνουμε δημοψήφισμα για το όνομα
Το έχω ξαναπιάσει το θέμα στο νο 19 από εδώ (προαπαιτούμενο :Ρ). Ρεζουμε:
"Πιστεύω πως θα ήταν το πιο αστείο δημοψήφισμα στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά των δημοψηφισμάτων, και ως de facto λαός-καραγκιόζης είναι κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία"
32. Εισαι πολύ επιθετικός και κατά βάση αντισαμαρικός
Δεν φταίω εγώ, η ρουφιάνα η ζωή. Για το θέμα αυτό ο Μητσοτάκης ξήλωσε τον Σαμαρά και ο Καραμανλής θείος τον πέταξε από το Προεδρικό Μέγαρο με τις κλωτσιές. Αν ειχαμε τότε άλλον Υπεξ σήμερα δεν θα ασχολουνταν με το ζήτημα κανένας, η ΠΓΔΜ θα ειχε αναγνωριστει ως Σλαβομακεδονια από το συμπαν και θα είχαμε τελειώσει. Ασε που η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση δεν θα ήταν καν αυτή, αλλά η πιο προχώ της άμεσης αναγνώρισης των "Μακεδόνων αδελφών μας", το άνοιγμα συνόρων με αυτούς από το 1990 και η περίπου άμεση "αδελφοποίηση" των δυο κρατών (όχι προσάρτηση, μια buffer state με την ταραγμένη Σερβία/Γιουγκοσλαβία χρειαζόταν όπως φάνηκε και στην πορεία), κάτι που δεν θα μας έδινε μόνο ένα ακόμα 12αρι στην Eurovision, αλλά θα πρόσδενε από νωρίς το κρατίδιο αυτό στο Ελληνικό άρμα για πολύ ιδιοτελείς λόγους συμφέροντος, που είναι μονιμότερο πάσης ιδεολογίας.


(+) Μπερδεμα θέτε; Ιδου: η Ελληνική Μακεδονία, που είναι βόρεια Ελλάδα ειναι Νότια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Η (δυτική) βουλγαρικη Μακεδονία είναι ανατολικά της Βόρειας Μακεδονίας και η (ανατολική) Αλβανική  Μακεδονία βρίσκεται δυτικά της Βόρειας Μακεδονίας. Έλα Οβελίξ μ', το χεις.
(*) Βεβαίως ο αντίστοιχος Μπαμπινιώτης δεν θα έλεγε τα αγγλικά.... αγγλικά αλλά ..δυτική γερμανική διάλεκτο με κελτικες, σαξωνικές και λατινικές επιρροές. Και θα έτρωγε ντομάτες. Διότι φίλτατοι "γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και ναυτικό", και αυτό δεν ειναι δικό μου, ειναι του γλωσσολόγου Max Weinreich και δεν το ήξερα, μου το έμαθε ο Πάσχος.


22 σχόλια:

  1. Καλό το αφήγημα απο τη Κουμουνδούρου αλλά δε θα πάρουμε! Σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου, μία θεσούλα μετακλητού μπορεί να ανοίξει και για σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/7/18 13:32

      Και μόνο που βλέπει κανείς τη λέξη "αφήγημα" γελάει. (Δε βοηθάει κι ο αριθμός των επιχειρημάτων στο σχόλιο, ειδικά σε σύγκριση με τον αριθμό τους στο κείμενο.)

      Διαγραφή
    2. Εχω δηλώσει πολλάκις πως το blog δίδεται ως think tank, δηλαδη δέχεται να πληρώνεται για να σκέφτεται, όπως άλλωστε κάνει και στην κανονική του δουλειά.


      Κάτι που δεν θα κάνει κανείς ποτέ για σένα φίλτατε Μανώλη

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/7/18 14:56

    Επειδη ζητας ενα σοβαρο αρθρο, δες αυτο.
    http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/22616-naupaktou-ierotheos-makedoniko-i-skopiano-zitima
    προσωπικα παντως συμφωνω γενικα μαζι σου αν και ο πραγματισμος της λυσης ειναι αναγνωριση ηττας και οχι επιτυχια. ποιος ευθυνεται για την ηττα αυτη ειναι μια μεγαλη ιστορια και αφορα τοσο τις αρχικες επιδιωξεις της ελληνικης πλευρας οσο και ολες τις τακτικες διγλωσσιας στο θεμα απο τους ελληνες πολιτικους που αποκαλυψε και ο κοτζιας στην βουλη.
    γρηγορης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ανώνυμε εισαι α a priori ακυρος
      Έβαλα αρθρο καθηγητη πανεπιστημιου, ειδικου επι γεωπολιτικής και στρατηγικής και μου έβαλες έναν τράγο. Αυτά πριν το διαβάσω.
      To διάβασα.
      Ο παπάς γράφει συναισθηματικές κοτσάνες. πχ ιθαγένεια =nationality, εθνικότητα = ethnicity (https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_group)

      Διαγραφή
  3. Επί του σημείου 25.
    ΟΛΕΣ οι συμφωνίες ΠΡΩΤΑ υπογράφονται και ΜΕΤΑ επικυρώνονται από τα Νομοθετικά Σώματα και αποκτούν ισχύ Νόμου. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αντίστροφη, χρονικά, διαδικασία. Αυτό είναι το μείζον.
    Το έλασσον είναι ότι τη συμφωνία την υπόγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και όχι οι Πρωθυπουργοί. Άρα, ακόμα και ως υπόθεση εργασίας, δεν παρανόμησε ο Τσίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ, και μερσι για την επιβεβαίωση. Btw εγώ δεν ήξερα πως η Ενδιάμεση συμφωνία δεν πέρασε ποτέ από την Βουλή, και εδώ μπορούμε να αρχίσουμε όλοι μαζί τις χριστοπαναγίες

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Ωραιο άρθρο. φοβάμαι ότι οι ουγκανοι δεξιοι παμεναπαρουμετηνμακεδονιαμας μετα το 3 θα κουραστουν να διαβάσουν. μήπως να το έβγαζες και σε χαπι αναβραζων μπας και πιάσει κανένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως, η μάνα του μεγαλέξαντρου ήταν Αλβανίδα! (από την Ιλλυρία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρολάρεις.
      Εγω το πιάνω το αστείο, αλλά διαβάζουν και ουγκανέιτορς οποτε:
      1. Αδιαφορη η εθνικοτητα του Χ,Υ,Ζ πριν 2500 χρονια για τα σημερινα
      2. Αλβανοι δεν υπηρχαν τοτες
      3. Ο Αλεξ δεν αφησε απογόνους. Τον γιο του τον φαγανε μικρό
      4. Ο ανήρ γεννά ρε :ΡΡΡΡ

      Διαγραφή
    2. Σωστός! και στο πρώτο και στα 4 σημεία.
      (δεν το σκέφτηκα, οπότε, ούγκα-ούγκα-μεακόλπα! που σημαίνει συγγνώμη για όποιον δεν τό 'πιασε)

      Διαγραφή
  7. Θερμά συγχαρητήρια, τέλειο άρθρο. Ούτε ο ελληνόψυχος Δημήτρης Λιθοξόου δεν θα τα έγραφε τόσο καλά. ΖΗΤΩ ο Δημοκρατικός Στρατός και οι σλαβομακεδόνες μαχητές του. Βάλτε μας και τον Φρούραρχο της Καστοριάς για να ολοκληρωθεί η ευτυχία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/7/18 12:23

    Επί του 22, για την δίοδο στην θάλασσα. Από την στιγμή που η Συμφωνία είναι *διμερής*, δηλαδή μεταξύ Σκοπίων (a.k.a Β.Μακεδονία) και Ελλάδος, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα "Γιατί εμείς και όχι κάποιος άλλος;" εξαρχής. Πέραν του ότι είναι, όπως είπες " Γιατί μας συμφέρει ρε ζώα.", είναι τυπική πρακτική/τακτική για να αποφύγεις μελλοντικές προστριβές (βλέπε Χιλή-Βολιβία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως. Οσο πιο σφιχτα αγκαλιάζεσαι τόσο πιο δύσκολα φεύγεις, αλλά και τοσο πιο εύκολο επηρεάζει ο μεγάλος τον μικρό, αν πχ σε τίποτε εκλογες το αποτελεσμα δεν ειναι της υψηλής αρεσκείας

      Διαγραφή
  9. Συμφωνώ σε πολλά, αλλά δεν μπορώ να βγάλω λάδι την ανικανότητα του Υπ.Εξ. να προτείνει τη χρήση μιας ονομασίας που θα βασίζεται σε καποιο ενδώνυμο, π.χ. Makedonski/ Makedonskan, για την εθνότητα και τη γλώσσα σε διεθνές επίπεδο ούτως ώστε οι όροι Macedonia(n) να χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική περιοχή.

    Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και το Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, φτιάχνοντας έναν όρο τύπου Republika Makedonska για το κράτος σε διεθνές επίπεδο.

    Είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα η ανερυθριαστη παράδοση των όρων Μακεδονας/Μακεδονικός (ο ίδιος ο Τσίπρας στα ελληνικά μίλησε για "μακεδονικη" γλώσσα - για πρώτη φορά στα χρονικά από στόμα Έλληνα αξιωματούχου). Αυτή η παράδοση είναι που ξυπνάει τα βάρβαρα ένστικτα των κάθε λογής ανεγκεφαλων που δεν έχουν διαβάσει ιστορία και πετάνε τα συνθήματα που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε πες οτι την πρότεινε. Γιατί να την δεχθούνε οι άλλοι που λέγονται για όλο τον πλανήτη (και κυριοτερα για τον εαυτό τους) Μακεδόνες εξ αρχής;

      Προτάσεις έξυπνες, χαριτωμένες κτλ φτιάχνουμε όλοι. Το ζήτημα ομως δεν εινια μονο τι πουλάς, ειναι τι ειναι διατεθειμένος να αγοράσει ο πελάτης αλλά και τι σε παίρνει να πουλήσεις (και βεβαίως τί τον παίρνει να αγοράσει).
      Αν ξεκινήσουμε με ονοματα που θα ΜΑΣ αρεσαν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ περισσότερο, δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

      Αυτό ειναι και το τριπάκι που μπήκανε όλοι και ειναι τελείως χαζό.

      ΚΑΛΑ εκανε ο Κοτζιάς και έβαλε τα σωστά (περιγραφικά) κουτάκια, ήτοι:
      * Erga omnes
      *Γεωγρ. προσδ.
      * Οχι μακ. εθνος (εδω ο Ζαφοντας παρόλο που το καταλαβαίνει, το έδειξα στο σωμα του ποστ αλλωστε, δεν ειναι σιγουρος πως ειχε και πολύ νόημα
      * Διαχωρισμός αρχαιωνε μακεδόνωνε και Σλάβων Μακεδόνωνε
      * Αλλαγή Συντάγματος
      Αυτά ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε λαμβάνειν οποτεδήποτε άλλοτε. Τα υπολοιπα τα έχω γραψει στο ποστ.

      Απο την άλλη ο Ζαεφ εβαλε τα δικά του, τουτέστιν
      * ιθαγένεια
      * όνομα γλώσσας
      * διμερεις επιτροπές κτλ κτλ΄
      * ΕΕ ΝΑΤΟ

      Και καπου εκει το βρήκανε. Οπως καταλαβαίνεις με την συμπερασματική τελευταία σου παράγραφο διαφωνώ

      Διαγραφή
    2. Μα γιατί να μην δεχτούν το Makedonski; Ετσι δεν αυτοαποκαλούνται; Μια χαρά θα το δέχονταν απλά φαίνεται ότι η ελληνική διπλωματία δεν μερίμνησε ποτέ για το όνομα της εθνότητας και της γλώσσας, αλλά για το θεαθηναι, δηλαδη το όνομα του κράτους, εξ ου και η απαίσια ονομασία ΠΓΔΜ που στοιχειωσε το θέμα για 25 χρόνια σχεδόν.

      Διαγραφή
    3. Δεν ξερω ρε μεγαλε. Αμα εσυ τους ρώτησες ούλους (sic) και σου ειπανε ΟΚ τότε ο Κοτζιάς ειναι μαλακας. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει περίπτωση να κάνεις λάθος στην εκτίμησή σου-παντα με επιφύλαξη.
      Εκτος και αν ....Μακεντονσκι σημαινει....Μακεδονας στα φυρομιάτικα και τζαμπα μιλάμε τόση ώρα

      Διαγραφή
    4. Μακεντόνσκι σημαίνει "μακεδονικά". Εφόσον όμως μας ενδιαφέρει η διεθνής ονομασία το αμεταφραστο Makedonski (ή Makedonskan) θα ήταν ο,τι πρέπει.

      Διαγραφή
    5. Μακεντόνσκι σημαίνει "μακεδονικά". Εφόσον όμως μας ενδιαφέρει η διεθνής ονομασία το αμεταφραστο Makedonski (ή Makedonskan) θα ήταν ο,τι πρέπει.

      Διαγραφή
    6. 1. "Μακεδονικός" ειναι επίθετος και ουχί ουσιαστικό. Το ελληνικός πχ δεν αναφέρεται σε..άνθρωπο
      2. Μακεδονίτης θα ήταν κεγαμό αλλά είπαμε, δεν αποφασίζω εγώ ούτε εσύ για το πως θα λένε τους άλλοι, τους πέφτει λόγος λογικά
      3. Η αίσθηση μου ειναι ότι οπως και να έκλεινε το deal πάντα κάποιοι θα παραπονιόντουσαν, οποτε....

      Διαγραφή

aeisixtir