Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

FAQ στα πεταχτά: Βαση του 10

final version

Τελικά η βαση του 10 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τεινει προς κατάργηση, και πάλι καλά, γιατί απ' ότι βλέπω εδώ, οι εναλλακτικές ήταν τρισχειρότερες.

Και ρωταει ο καθείς:

  • Μα θα πέσει το επίπεδο των επιτυχόντων. Καλα, οκ. Όποιος έχει πάει σε κάποια σοβαρή σχολή τριτοβάθμιας εκπ/σης γνωρίζει πως η βαθμολογία σε ένα μάθημα ειναι κυρίως συνάρτηση των θεμάτων και όχι τόσο της ύλης ή του επιπέδου των υποψηφίων. Αν κάποιος έχει όρεξη μπορεί με ύλη 2 σελίδες και θέματα εντός αυτής, να τα φτιάξει έτσι ώστε να μην περάσει κανένας, ή το ανάποδο. Η "βάση του 10" σε εξετάσεις, και ειδικά και ιδιαίτερα στις πανελλήνιες ήταν ένα αυθαίρετο όριο. Σε αυτό θα επανέλθουμε λέγοντας προς το παρόν πως αν είχε μυαλό ο υπουργός θα έβαζε λίγο χέρι στην ποσότητα της ύλης και στην επιτροπή που φτιάχνει τα θέματα και κάνοντας έτσι την όποια βάση de facto άκυρη.
  • Μερικά ΤΕΙ είναι άχρηστα και η απελευθέρωση των βάσεων θα συντηρήσει μη-ειδικότητες σε σχολές που δεν πληρούν σοβαρούς όρους. Σωστό αυτό. Αλλά άλλο η διαδικασία εισαγωγής και άλλο η πολιτικάντικη νοοτροπία μερικών να φέρουν ΤΕΙ παραγωγής πιτυρίδας στο Κακοσάλεσι. Επίσης, όποιος διαλέγει, ό,τι διαλέγει ειναι προσωπική του επιλογή, και η δικαιολογία "γιατι να μην το δηλώσω αφού μπορούσα;" έχει ψοφήσει. Από την άλλη μπορεί να του αρέσει να καλλιεργεί πιτυρίδα, ξέρω γω; Αν ειναι ανενημέρωτος, βολεψάκιας, μάπας ή οτιδήποτε, αυτό δεν αλλάζει με την βάση του 10 ή όχι. Μη σοβαρές σχολές πρέπει απλά να κλεισουν ασχέτως βάσης, τί να κάνουμε τώρα; Υπάρχουν στην πιάτσα νέα επαγγέλματα, ταιριαστά στις νέες πολιτικοοικονομικές συνθήκες τα οποία προς το παρόν υπάρχουν μόνο σε ιδιωτικές σχολές ή στην σφαίρα της φαντασίας. Ιδου πεδιο δόξης λαμπρόν λοιπόν για το υπουργειο. Νέες σχολές που να απαντούν σε υπαρκτές ανάγκες!
  • Το προηγούμενο σύστημα δεν διαφύλαξε ένα μίνιμουμ επιπέδου; Καθόλου. Ίδια ειναι τα πράγματα και ίσως και χειρότερα. Ενα μεγάλο πρόβλημα των πανελληνίων και του Λυκειακού συστήματος γενικότερα ειναι πως καλούνται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να διορθώσουν κενά ετών και ετών. Οταν βλέπεις μαθητές αριστούχους στο Γυμνάσιο να φτάνουν 1η Λυκείου και να είναι παντελώς άσχετοι σε ορθογραφία και απλές πράξεις, τότε κάτι δεν πάει καλά, τουλάχιστον έτσι είναι στα μέρη ζω εγώ. Και δεν ειναι μονο στο δημόσιο το πρόβλημα. Ακομα και σε παιδιά ιδιωτικών σχολείων ή που κάνουν από την 1η Δημοτικού ιδιαίτερα (!) μπορεί να το δει κανείς. Κάτι πάει πολύ στραβά με την εκπαιδευτική μας πολιτική ή η ίδια η κοινωνία απαξιώνει την παιδεία με την έννοια της μάθησης (και μένει εκείνη του "βολέματος") και μέσω των γονιων τους και τα παιδιά. Οταν είχα συμμετάσχει στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, του οποίου οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν στο ύφος "τί είναι ο κόσμος", "πόσα πόδια έχει η γάτα" ή "πόσο κάνει ένα παλτο με έκπτωση" εξεπλάγην πολύ δυσάρεστα που είδα υποψηφίους όλων των ηλικιών να διαμαρτύρονται διατί λέει τους...έβαλαν δύσκολα! "Και που να ξέρω εγώ και πού μου χρειάζεται στο δημόσιο αν κάποιος ειναι ελαφρύτερος ή βαρύτερος στο φεγγάρι;" έλεγαν μερικοί. Και που να ξέρεις επίσης πως η γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη γαμώ το κερατό σου, σκεφτόμουνα εγώ. Και δεν θα ήθελα να συνεργαστώ με κάποιον που αγνοεί αυτά τα ...άσχετα πραγματάκια, ρε δεν πα να είχε στο σχολείο και μέσο όρο 200! Πείτε με όσο μαλάκα θέλετε με άνεση, αλλά έτσι είναι!
  • Μα είναι ανάγκη να σπουδάσουν όλοι; Εδώ και αν συμφωνώ. Αλλά άλλο αυτό (έχουμε γεμίσει με άνεργους πτυχιούχους) και άλλο η ψευδαίσθηση πως ο πορτιέρης του "10" κάτι έκανε.... (αυτά βεβαίως βαθμιαία θα αναιρεθουν μιας και σε μια ολοένα και πιο πολύπλοκη κοινωνία σε λίγο θα πρέπει και οι σκουπιδιάρηδες να περνάνε μια άλφα εκπαίδευση!) Εχω δει εγώ μαλάκες αριστούχους! Και στην τελική αν κάποιος επιθυμεί να γραφτεί σε κάποια σχολή μετά το Λύκειο, ε θα το κάνει. Αν δεν περάσει σε δημόσια σχολή, πιθανότατα θα φύγει στο εξωτερικό ή θα πάει σε κάποιο "ντόπιο" κολέγιο. Και στις δυο περιπτώσεις θα υπάρχει απώλεια χρήματος είτε σε επίπεδο χώρας (με μορφή εξαγόμενου συναλλάγματος) είτε σε επίπεδο οικογένειας. Δηλαδή για να καταλάβω, αυτός που το δημόσιο θεώρησε "άχρηστο" γιατί να είναι "χρήσιμος" στο όποιο Deere; Η Ελλάδα έχει κληρονομήσει την μόστρα των αρχαίων Ελλήνων και το έξυπνο θα ήταν να την αξιοποιήσει εισάγοντας φοιτητές γινόμενη "εκπαιδευτικό κέντρο", όπως το κάνει η Αγγλία λχ . Αντιθέτα μερικοί επιδιώκουν το ανόητο να δυσκολεύεται η πρόσβαση και όχι μόνο αυτό αλλά να εξάγονται φοιτητές κιόλας! Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από θέσεις μπορώ να καταλάβω την χρησιμότητα μιας επιλογικής διαδικασίας. Αλλά να υπάρχουν θέσεις και να απαγορεύεται η πληρωσή τους (με όποιο κριτήριο) είναι τουλάχιστον πανηλίθιο!
  • Μα θα αποφοιτήσουν και θα είναι άχρηστοι. Και με τα προηγούμενα συστήματα είχε γεμίσει άχρηστους η αγορά. Μην φοβάστε, οι ανόητοι ζουν αναμεσά μας. Ασε που καμία σχολή δεν ειναι υποχρεωμένη να "εξάγει" όσους "εισάγονται" σε αυτήν. Αμα δεν ξέρεις μαθηματικές πράξεις φίλτατε και πέρασες στο μαθηματικό γιατί εκείνη την βάση έπιασες, οι πιθανότητες να μην βγάλεις ποτέ την σχολή αυξάνονται θεαματικά. Από την άλλη το βρίσκω λίγο υπερβολικό σαν θέση. Άλλα μυαλά μπορεί να είχε κάποιος στα 18-19 και άλλα μυαλά στα 22 (αυτο που λέμε έπηξε το μυαλο του και "στρώθηκε"). Ξέρετε πόσοι τέτοιοι "άχρηστοι" πήγαν στις Αλβιόνες και γύρισαν (ή έμειναν εκεί) ως "επιστήμονες"; Αν δείτε δε το εκπ/κο υλικό που έμαθαν ή την κατάρτισή τους μπορεί και να γελάτε μέχρι δακρύων. Η Αγγλία έχει 5-6 ονομαστά και κορυφαία πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα είναι απλα της πλάκας. Και όμως είναι γεμάτα Έλληνες, Πακιστανούς, Ιρακινούς. Ετσι η Αγγλίτσα την δουλειά της την έκανε και κονόμησε και το συνναλαγματάκι της, ενώ μερικές σχολές της που ειναι σε κάτι κωλοχώρια του κερατά (εμ τι νομίζατε;) συντήρούν με χαρακτηριστική άνεση τις ντόπιες κοινωνίες. Παντού το επίπεδο σπουδών "μπάζει" (εδώ ακούγονται στας Ευρώπας προτάσεις για τριτοβάθμιες διετείς σπουδές!), καθώς για το σύνολο των εργαζομένων κάποιες (λίγες) παραπάνω γνώσεις αρκούν, ενώ η ακαδημαϊκή και επιχειρηματική ελίτ τρώει τα χρόνια της στα βιβλία και στα εργαστήρια προάγοντας την έρευνα και την τεχνική.
  • Ισως θα έπρεπε να μπουν δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό δεν το έχω διαβάσει πουθενά, είναι δικό μου. Αλλά με τον σαφή όρο τα δίδακτρα αυτά να είναι κυρίως συμβολικά (πχ 100 - 200 ευρώ το εξάμηνο) για να μπορεί να τα χειριστεί κάθε οικογένεια. Πιθανόν να χρειαστούν επιπρόσθετοι όροι (πχ αν περάσεις με κάτω από έναν βαθμό να πληρώνεις 30% παραπάνω) και κυρίως κίνητρα σε αυτούς που πάνε να σπουδάσουν ...από σπόντα να κάνουν καμία άλλη δουλειά. Αλλά πως και που σε μια χώρα που η ανεργία καλπάζει;
  • Πέτυχα χτες το Λυριτζή να λέει κάτι για προγραμματισμο του αριθμου των εισακτέων ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες. Λαϊκισμός και ασχετίλα. Από την στιγμή που δεν ζουμε σε ΚΚ χώρα και οι περισσότερες δουλειές δεν ειναι κρατικές, αυτό ειναι μια ανοησία και μισή και δεν έχει σχέση με αυτό που έγραψα πιο πάνω για επαγγέλματα που ανταποκρινονται στις αναγκες τις αγορας. Πόσο μάλλον σε μια χώρα κύτταρο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας η οποία μπορεί να δεχτεί απο το εξωτερικό αλλά και να στείλει εργατικό δυναμικό χωρίς εμπόδια, ειδικά εντός της Ε.Ε. Επίσης, αν δεν το θυμάστε, δεν σπουδάζουμε "λεφτά" , αλλά ένα επιστημονικό αντικείμενο. Στην διακριτική σου ευχέρεια (αλλα και βάση της αρχής προσφοράς-ζήτησης) ειναι αν και πως θα το ακολουθήσεις. Δηλ, πχ ένας αγρότης που έχει καύλα με την ιστορία και θέλει να το σπουδάσει το πράγμα είναι υποχρεωμένος μετά να διοριστεί σαν καθηγητής;
  • Επανέρχομαι στα του πρώτου *. Μην μπερδεύουμε την βάση που υπάρχει για να περάσει κάποιος ένα μάθημα στο σχολείο ή στο παν/μιο (βαση θεωρείται γενικώς ώς το μισό του "άριστα", αν και σε μερικά μαθήματα ειναι πολύ παραπάνω ή και παρακάτω) με το κριτήριο επιλογής του ποιοι θα σπουδάσουν δωρεάν στα κρατικά ιδρύματα και σε ποιά από αυτά. Τα θέματα που πέφτουν είναι τέτοια που πολλές φορές μπορεί να μασάς τα παπάρια σου για να τα απαντήσεις αν είσαι μαθητής. Θα μπορούσαν με την ίδια ύλη να πέφτουν πιο "βατά" θέματα και να μην χρειάζεται καμία βάση. Οι εξετάσεις και η βαθμολόγηση γίνονται για να επιλέγονται οι μαθητές και να επιλεγουν και αυτοί κάποια σχολή από τις προσφερόμενες. Αν ξαφνικά οι επιθυμιες των μαθητών συμβάδιζαν με τους αριθμούς των θέσεων που προσφέρονται τότε οι εξετάσεις θα ήταν περιττές. Η "πιστη" των μαθητών για την αξία της σχολής, και ο σχετικός πληθυσμός τους καθορίζει τις βάσεις. Αν κάποια χρονιά αποφασίσουν όλοι οι μαθητές πως δεν θέλουν να γίνουν δικηγόροι, η Νομική Αθηνών θα καταποντιστεί. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη τπτ για την αξία της σαν σχολή. Η επιβολή της βάσης του 10 έγινε κατ' εμέ για:
* Να "δειχθεί" πως το σύστημα απέτυχε και πως η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε να το αλλάξει, στο πιο φιλελεύθερο βεβαίως βεβαίως. Που να ήξερε ο Κωστάκης τότε πως δεν ειχε 2 τετραετίες γεμάτες, αφού τότε όλοι για τόσο τον υπολόγιζαν! (και βάλε...)
* Να υπάρξουν δυνητικά περισσότεροι υποψήφιοι σπουδαστές κολεγίων αφού, κακά τα ψέμματα, η πλειοψηφία των σπουδαστών στα κολέγια προέρχεται από τους "αποτυχημένους" των πανελληνιών και τελικά να υπάρξει μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης που να ζητάει την αναγνώριση των κολεγίων γιατί μόνη της η κυβέρνηση κώλωνε να το κάνει
* Να "πληχθεί" το γόητρο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και να αρχίσουν νε ξεφυτρώνουν περισσότερα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια μιας και "στο δημόσιο δεν γίνεται δουλειά". (αυτο δεν σημαίνει πως κατ αναγκη γινεται. Σημαίνει πως η επιβολή βάσης με παράλληλα καθορισμο των θεμάτων σε "κατάλληλο" ύφος και ήθος είναι σαν να παίζεις με παπατζή που έχει και κράχτη μαζί. Το κόλπο ειναι στημένο και στα μέτρα τους.)


Tαυτα και βλέπουμε και επιφυλασόμεθα, μιας και έχει πολύ πράγμα το νέο σχέδιο νόμου..

39 σχόλια:

  1. Εγώ έχω πολλές διαφωνίες για την κατάργηση της βάσης του 10. Διότι ενώ ουσιαστικα΄επιχειρεί να δώσει σε όλους την ευκαιρία να φοιτήσουν, αυτό όχι μόνο είναι λάθος, αλλά επί της ουσίας βάζει ολοένα και περισσότερο στο μυαλό των μαθητών την κουράδα του πανεπιστημίου.

    Φυσικά και πρέπει να είναι μορφωμένος ο κόσμος. Ποτέ μου δεν κατάλαβα όμως από που κι ως που η μόρφωση συναρτάται από τα ελληνικά πανεπιστήμια με τις υπάρχουσες δομές τους. Ναι μεν έχουμε πληθώρα από μαθηματικούς και φιλολόγους (για παράδειγμα) αλλά αν θες να βρεις υδραυλικό και ηλεκτρολόγο πρέπει να του το πεις 2 μήνες πριν και να τον χιλιοπαρακαλάς κιόλας. Όμως ο Έλλην απαξιοί να γίνει υδραυλικός, ενώ μπορεί κάλλιστα να γίνει δικηγόρος...

    Πέραν τούτου, αρνητικό ρόλο παίζει και η διαρκής υποβάθμιση της εκπαιδευτικής ύλης προκειμένου να έχουμε λιγότερους αποτυχόντες. Η κατάργηση λοιπόν της βάσης επιβραβεύει έως και τους στούρνους. Απόλυτα ελληνικό.

    Αναφορικά με τις προσωπικές επιλογές που αναφέρεις, νομίζω είσαι λάθος σε αυτό: αυτό που λες θα ίσχυε αν οι μαθητές έκαναν επιλογές που τους ενδιαφέρουν πραγματικά. Θυμάμαι πολύ καλά ότι όταν είχα δώσει πανελλήνιες είχα δηλώσει 12 σχολές την πρώτη χρονιά, και 7 ή 8 τη δεύτερη. Αυτές με ενδιέφεραν, αυτές δήλωσα. Οι περισσότεροι όμως διαχρονικά δηλώνουν όσες έχουν δικαίωμα, το οποίο είναι παντελώς ηλίθιο, αν και έχει να κάνει και με την ανασφάλεια που παρέχει ο παντελώς ανύπαρκτος ΣΕΠ, που θα έπρεπε να είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα του λυκείου.

    Η κατάργηση της βάσης θα είχε αντίκρυσμα μόνο σε μία περίπτωση: να αναβαθμιζόταν το Πανεπιστήμιο ούτως ώστε να μπαίνεις εύκολα αλλά να βγαίνεις πάρα πολύ δύσκολα. Από την στιγμή που το ελληνικό πανεπιστήμιο όμως συνεχίζει την κατιούσα, η κατάργηση της βάσης αποτελεί διπλό κακό. Χώρια ότι όντως θα συντηρήσει σχολές που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κλείσουν. Ιδίως στην φάση που είμαστε, η λογική του "κάθε πόλη και σχολή" έχει καταρρεύσει και είναι οικονομικά ασύμφορη. Θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο να υπάρχει άνα σοβαρό πανεπιστήμιο αντί για τρία, αλλά να παρέχει όλα τα μέσα για δωρεάν διαβίωση του φοιτητή (από φαγητό και διαμονή έως...τα πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oblivion31414/4/10 13:13

    Hades είπες αυτό ακριβώς που ήθελα να πω.Το ΣΕΠ, που είναι ανύπαρκτο, ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Εγώ πάλι συμφωνώ με τον Zaphod, διότι πολύ απλά η βάση του 10 δεν παίζει στην ουσία και τόσο ρόλο.Τα μόρια όπως ξέρετε είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης.Αν εξαιρέσουμε τις Σ.Τ.ΕΦ των ΤΕΙ (Μηχανολόγοι, δομικοί κλπ)όλες οι άλλες είναι χαμηλής ζήτησης(δηλαδή δεν θέλουν να πάνε πολλοί),δηλαδή τα μόρια που απαιτούν είναι γύρο στις 9500-12000.Άντε ίσως και λίγο πιο πάνω(ναι το πάω κάπου:P).Και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορά επιπέδου/ γνώσεων μπορεί να έχει ένας που έβγαλε 4000 μόρια από ένα που έβγαλε 10000.Απολύτως καμία.Πρόβλημα(επιπέδου) σε πληροφορώ έχουν μόνο οι Σ.Τ.ΕΦιτες που έγραψαν σε μαθήματα Διοίκηση Επιχ,Έκθεση και Μαθηματικά γενικής σχετικά καλά και δεν σκαμπάζουν κάστανο από τα πολύ βαριά για την μετέπειτα πορεία τους, Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης.Αν το φυσικό ή το μαθηματικό είχε χαμηλή ζήτηση, οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να φροντίσουν να μην πέσει η βάση τους κάτω από τα 15000 μόρια για ΚΑΝΕΝΑ λόγο.Το φαινόμενο επιπέδου που γίνεται λόγος παρατηρείται μόνο στην ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ που έχει 16000 κάτι και είναι η πιο δύσκολη σχολή στην Ελλάδα.Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται στις σχολές χαμηλής ζήτησης.Επομένως η παρούσα βάση , μόνο με το επίπεδο ή την διαμόρφωση του δεν έχει να κάνει.period.

    Το πρόβλημα είναι η αναγνώριση των κωλ-εγίων.Για αυτό χώσε λίγο γιατί πονάει μεγάλη μερίδα φοιτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @hades
    Nνμζ πως τα εχω απαντησει αυτα, ας τα δούμε όμως γιατί και ενδιαφέρον έχουν αλλά και ειναι από τα πλέον πολυφορεμένα!

    "Ποτέ μου δεν κατάλαβα όμως από που κι ως που η μόρφωση συναρτάται από τα ελληνικά πανεπιστήμια με τις υπάρχουσες δομές τους. "

    Ναι ρε συ, αλλα αυτά έχουμε. Εδώ δεν μιλάμε για το επίπεδο σχολών αλλά για την επιλογική διαδικασία. Επέτρεψε μου να ξέρω πως ο μαθητής του 18 , του 12 και του μικρώ διαφορά έχουν μεταξύ τους, όσο και αν σου φντ απίστευτο

    "αλλά αν θες να βρεις υδραυλικό και ηλεκτρολόγο πρέπει να του το πεις 2 μήνες πριν και να τον χιλιοπαρακαλάς κιόλας"

    * Οι υδραυλικοί πλέον έχουν υποτυπώδεις έστω σχολές.
    * Οι Ηλεκτρολόγοι ειναι 5ετης πολυτεχνική σχολή.

    Θυμήσου αυτό που έλεγα για τις ανάγκες τις αγορας και την προσφορά ζήτηση. Αν κάποιος γίνει υδραυλικός πιθανότατα θα κονομήσει, δεν μπορούμε όμως να τον κάνουμε με το ζόρι αν θέλει να γίνει μαθηματικός πχ. Είπαμε, δεν σπουδάζουμε λεφτα (δες την τελευταία προσθήκη)

    "Πέραν τούτου, αρνητικό ρόλο παίζει και η διαρκής υποβάθμιση της εκπαιδευτικής ύλης προκειμένου να έχουμε λιγότερους αποτυχόντες. Η κατάργηση λοιπόν της βάσης επιβραβεύει έως και τους στούρνους. Απόλυτα ελληνικό."

    Και απόλυτα λάθος. Δες το πρώτο *. Οι "στουρνοι" και οι "μη στουρνοι" μπορει να δειχθούν ως έτσι ή αλλιώς ανα πάσα στιγμή. Η ύλη έχει μεν μικρύνει σε μερικά μαθήματα, αλλά έχει βαθύνει υπερβολικά. Λχ στην Φυσική, κόπηκε η μισή ύλη ενώ μπήκε και 1 κεφάλαιο τσόντα, αλλά παρόλαυτά κάνουν ασκήσεις που στο πρώτο έτος στο φυσικό ΔΕΝ κάναμε, και χωρίς να έχουν διδαχθει τα κατάλληλα μαθηματικά εργαλεία.

    Εσυ ο ίδιος με έπεισες πως λίγα μαθήματα και καλά ειναι αρκετά, αρκει να δίνοναι στα παιδιά βάσεις (θυμήσου, αρχαίοι ελληνες κτλ)

    Στο παρον μοντελο πλατιαζουμε ασύστολα αναλύωντας την διαφορά τρίχας και θρίχας (σε βαθμό μεγιστομαλακισμού) ενώ παράλληλα τρέχουμε να προλάβουμε τα αναλυτικά προγράμματα που ειναι επιεικώς ασφυκτικά


    "αυτό που λες θα ίσχυε αν οι μαθητές έκαναν επιλογές που τους ενδιαφέρουν πραγματικά. "

    Μπα, εγώ ειχα καταφέρει να βρω 45 σχολές που με ενδιέφεραν, και έβαλα και 15 για να μην γίνει καμία στραβή. Τώρα και αυτό έχει αλλάξει μιας και καταθέτουν μηχανογραφικά ΜΕΤΑ την απόδοση βαθμολογίας, οπότε κοιτάζοντας τις περσινές βάσεις επιλέγουν το πολύ καμια 20αρια σχολές που κυμαίνονται γύρω στο βαθμό τους.

    Εαυτό που λες θα ίσχυε αν οι μαθητές έκαναν επιλογές που τους ενδιαφέρουν πραγματικά.

    Δεν είναι υποχρεωμένο ένα παιδί στα 18 να αποφασίσει ετσιθέλικα για όλο το μέλλον του. Μπορει να μην ξέρει ακόμα, οπότε δικαιούται να το παίξει στην λοταρία. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν ειναι μονο και αυστηρά ειδίκευση. Σε πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό (και ιδίως στο Αμέρικα) η ειδικότητα επιλέγεται αφου περάσεις στην σχολή και κανεις ενα (περίπου κοινο) ετος γενικής παιδείας - ή κάτι τέτοιο τελος πάντων.



    ΕΠιμένω πως η βάση του 10 ΔΕΝ οδήγησε τους αποτυχόντες νέους στην αγορά εργασίας αλλά σε ΙΕΚ, κολέγια και στο εξωτερικό για να σπουδάσουν κατι αντίστοιχο. Γιατί να μην γίνεται εδώ αυτό; Γιατί να έχουμε εκροή αντί για εισροή συναλλάγματος;

    "αλλά να βγαίνεις πάρα πολύ δύσκολα."
    Οπως έγραψα, αυτ΄το μοντέλο στας ευρώπας πεθαίνει. Βγαινεις (πιθανον) πιο εύκολα απ οτι μπαινεις. Η εκπαιδευση δεν ειναι ανταγωνιστική διεργασία αλλά μάθηση.


    Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν συνεχίζει καμία κατιούσα και δεν παίρνει καμία ανιούσα. Ειναι αυτό που ειναι με τα καλά του και τα κακά του, αν και απ οτι ακούω καποιες βελτιώσεις (λογω γενικότερης προόδου και όχι λόγω πολιτικής) έχουν γίνει


    "Ιδίως στην φάση που είμαστε, η λογική του "κάθε πόλη και σχολή" έχει καταρρεύσει και είναι οικονομικά ασύμφορη."

    Αν είχαν όμως δίδακτρα (μικρά) και εισαγώμενους φοιτητές όπως γίνεται στην Αγγλία λχ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια διόρθωσή, στο σημείο

    "Αν εξαιρέσουμε τις Σ.Τ.ΕΦ των ΤΕΙ (Μηχανολόγοι, δομικοί κλπ)όλες οι άλλες είναι χαμηλής ζήτησης(δηλαδή δεν θέλουν να πάνε πολλοί),"

    Προσθέστε "όλες οι άλλες είναι χαμηλής ζήτησης + σχετικά εύκολες και πιθανότατα να μην αποτελούν δυνατό κίνητρο "

    Βλέπε Γερμανική Φιλολογία που είχε γίνει ντόρος τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @οblivion

    Γενικώς συμφωνούμε. Εκτος απο την ιστορία με τα κολέγια. Ειμαι -δυστυχώς - υπερ (τελικά!) της αναγνώρισης των κολεγίων. Δεν μπορεις να θες και την πίτα σωστή (ΕΕ) και τον σκύλο χορτάτο (δημοσια και μονο 3βαθμια εκπαιδευση) συνέχεια.

    Αυτη η αναγνώριση όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις, να μην ειναι δηλ του στυλ "δωσε 15 χήνες και πάρε ένα πτυχίο". Τρόποι τέτοιοι υπάρχουν. Εδώ θα είμαστε να δούμε αν και πως θα εφαρμοστούν.


    Σκεψου και αυτό που έγραψα για
    α) το συστημα της Αγγλίας που παράγει κατά κανόνα ημιμαθείς τεχνικούς αλλά
    β) κανει γενναία εισροή συναλλάγματος στην χώρα
    γ) το δικό μας "πολιτισμικο πλεονέκτημα"
    δ) πολλοί νέοι με διδακτορικά φεύγουν για εξω αντι να διδάξουν εεδώ διατι τους έχει φάει η ντοπια πανεπιστημιακή νομενκλατούρα
    ε) αν οι σπουδαστές που περισσεύουν δεν πάνε στα κολέγια θα πάνε έξω οποτε..... (μην τα ξαναλέμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εισαι πολυ λαθος αρχηγε
    δυστηχως αυτη η καταραμενη προοδευτικη λογικη της και καλα ισοτητας οτι και ο ποιο αχρηστος δικαιουται πτυχιο μας εχει καταντησει τη χωρα με τους περισσοτερους πτυχιουχους και την χειροτερη παιδεια του κοσμου

    δυστηχως λογικες σαν και τη δικη σου μας οδηγησαν στο να μην κανουμε τιποτα και ολα πια να τα κανουν μεταναστες

    δυστηχως λογικες σαν τη δικη σου (σε συνδυασμο με τον κρατισμο) κατεστρεψαν το επιπεδο της παιδειας μας και ειμαστε περιγελος εμεις που πρωτοι ιδρυσαμε πανεπιστημια


    η βλακωδης λογικη οτι "η αξιολογηση εχει προβληματα και περισσοτερο κανει κακο παρα καλο" εχει καταφερει και εχει φτιαξει ενα εθνος καλοπερασακηδων που αυτοκαταστρεφεται

    ας παει ο καθε αχρηστος στο πανεπιστημιο γιατι οχι ισοτητα στη γνωση ε


    τι αλλο να πω εισαι και καθηγητης τρομαρα σου
    και μετα αναρωτιωμαστε γιατι παει η παιδεια κατα διαολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @napo


    Επειδής βαριέμαι θα σου απαντήσω.

    * δυστυχώς

    * "εμεις που πρωτοι ιδρυσαμε πανεπιστημια"
    ;

    Ποτε; Ξερεις ποσα χρόνια υπάρχουν Αγγλικά, Αμερικάνικα κτλ πανεπιστήμια; Το ελληνικό κράτος υπάρχει από το 1821 και δώθε. Για κούνα λιγο το κεφάλι σου

    * Δεν έχεις ιδέα, όχι για την παιδεία του κόσμου, αλλά ούτε και για της δικιάς σου της χώρας


    Για μετανάστες, ισότητα και άχρηστους ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι. Να χαίρεσαι btw που δεν απορρίπτω τους άχρηστους, γιατι θα σε είχα banάρει 8 φορές

    Τωρα που διαβασες για αξιολόγηση, μετανάστες κτλ στο κείμενο μου, ψάχνω ακόμα να το βρω, αλλά θα μου πεις, και αυτά που διαβάζεις (;) τα καταλαβαίνεις;


    Τελος πάντων για να μην ξεχνιόμαστε, ας απαντήσω και συλλογικά στις θέσεις σου όπως τους αρμόζει:

    "Ο Tοτός παρευρίσκεται στη βάφτιση της μικρής του αδελφης.

    Μετα την τελετή η μαμά του λέει:

    - Τώρα η Κατερίνα μας είναι τέλεια χριστιανή!

    Και ο Τοτός:

    - Δηλαδή μπορούμε να τη ρίξουμε στα λιοντάρια;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα η υποβάθμιση της ύλης δεν συνεπάγεται μείωση των μαθημάτων, διότι μάλλον αυτό κατάλαβες. Ίσα, ίσα, είμαι υπέρ της αφαίρεσης ή μείωσης των αχρήστων μαθημάτων και της σοβαρής εκπαίδευσης πάνω σε αυτά που πρέπει και όπως πρέπει (και εννοείται ότι δεν έχω ξεχάσει το κείμενο που αναφέρεις).
    Να σου πω ένα παράδειγμα; Το θεωρώ απαράδεκτο να διδάσκονται τόσα χρόνια τα άχρηστα θρησκευτικά αλλά αν έχει αφαιρεθεί η ετυμολογία που σε βάζει στο μεδούλι της γλώσσας και σου διδάσκει σωστή ορθογραφία.
    Η υποβάθμιση της ύλης γίνεται με πολλούς τρόπους, εις εκ των οποίων και η... αύξηση των μαθημάτων.

    Το γεγονός ότι σήμερα ένας μαθητής του 12 δεν έχει μεγάλες διαφορές από έναν μαθητή του 18, κάθε άλλο παρά εντύπωση μου κάνει.

    Αναφορικά με τα... "δευτερεύοντα" (σε προτίμηση) επαγγέλματα, δεν έχω γνωρίσει πολλούς "οικιακούς" ηλεκτρολόγους που να έχουν βγάλει Μετσόβειο. Οι περισσότεροι είναι είτε από ΤΕΕ είτε το πολύ από ΤΕΙ. Απλά αν καταλαβαίνω καλά, εσύ εννοείς αυτούς που κάνουν μελέτες κι έτσι. Εκεί πάω πάσο. Εγώ εννοούσα τον ηλεκτρολόγο που θα έρθει στο σπίτι να φτιάξει πχ τον πίνακα που μυρίζει καμένο. Πέραν τούτου, μην κολλάμε όμως στα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τι σχολή έχει ένας γυψαδώρος; Ένας οικοδόμος; Εδώ απ'όσο ξέρω για να γίνεις μάγειρας (που δεν είναι επάγγελμα της πλάκας) μόνο σε ΙΕΚ μπορείς να πας.

    Τα κολλέγια είναι περίεργη περίπτωση. Προσωπικά δεν θεωρώ σωστό μέτρο την αναγνώρισή τους, κυρίως επειδή είμαι υπέρ της δωρεάν δημόσιας παιδείας (γι'αυτό και την θέλω σωστή), όμως δεν είναι δυνατόν να έχεις αναγνωρισμένα ΙΕΚ και τα κολλέγια να τα έχεις στην απ'όξω. Ήταν μεγάλη αντίφαση δηλαδή.

    Αναφορικά με τους στούρνους, να στο πω αλλιώς: εσύ θα έπαιρνες στο μαγαζί σου κάποιον που βλέπεις ότι δεν σου γεμίζει το μάτι με την ελπίδα ότι θα αποδειχθεί αστέρι; Σε καμία περίπτωση. Για ποιον λόγο λοιπόν να μπαίνει έτσι αέρα πατέρα ένας μαθητής που δεν έχει κοπιάσει ούτε κατά το ελάχιστο; Το πιο σωστό θα ήταν να καταργηθούν τελείως οι εξετάσεις, και όχι απλώς η βάση. Αυτό ναι. Θα μπορούσε να φτιαχτεί έστω και πολύ δύσκολα ένας μηχανισμός ο οποίος να στέλνει τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Επιμένω όμως, ότι το όλο γκολ είναι να βγαίνεις δύσκολα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να βγαίνει με ένα πτυχίο έτσι για να λέμε ότι το έχουμε, διότι μεταξύ άλλων υποβαθμίζεται και το πτυχίο όσων πραγματικά το αξίζουν.

    Όπως όμως και είπα και σχολιάστηκε, όταν δεν υπάρχει σοβαρός ΣΕΠ στο σχολείο, τα παιδιά είναι έρμαια των φιλοδοξιών των γονιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφενός υπερεπαγγελματισμός που μοιραία οδηγεί σε ανεργία, αφετέρου αμέτρητα κενά στον επαγγελματικό τομέα.

    Επίσης, αναφορικά με το βάθος των μαθημάτων, συμφωνώ και επαυξάνω.
    Με μια ένσταση όμως: η μικρότερη ύλη στα μαθηματικά (πχ) ναι μεν βοηθάει τον μαθητή να τα καταλάβει καλύτερα, όμως του στερεί τη δυνατότητα να ακονίσει περισσότερο το μυαλό του. Δεν είναι και μικρό το δίλημμα.

    Α, και κάτι άλλο: ίσως η κατάργηση της βάσης να είχε μια κάποια αξία αν κι εφόσον γινόταν μια γενναία τομή και σε επίπεδο καθηγητών (πολλοί εκ των οποίων θάβουν ηθελημένα το μάθημα προκειμένου να καβαντζάρουν το ιδιαίτερο, γεγονός απαράδεκτον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασχετο, αλλα ρε ναπακα

    Αλήθεια έχεις σπουδάσει τιποτις σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Ή σε ελληνικό σχολίο; Γιατί η ορθογραφία και η εκφορά του λόγου σου μου θυμίζουν κατι χαζάκια που είχα πετύχει και είχαν μητρική τους την Γερμανική. Αν και μεταξύ μας εσύ μου φαινεσαι από το Στουρναροχώρι ή τα Ντούβιανα :Ρ

    Τέλος πάντων, κανένα λύκειο έστω δεν βγάλαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σου πω κάτι.Θα μπορούσα και εγώ να είμαι υπέρ των κολεγίων αλλά υπό συνθήκες.Ένα απλό παράδειγμα.Με εμένα μέσα χωρίς να θέλω να παινευτώ για τίποτα.Σπουδάζω πολ.μηχ στο εμπ(δες μόρια σχολής αν δεν θυμάσαι).Κολλητός μου έδωσε 2 φορές, πρώτη έβγαλε γύρο στις 9k μόρια και την δεύτερη 11k.To παιδί ήθελε και αυτός την σχολή.Πήγε Αγγλία.Μιλάμε καθημερινά στο msn για τα τις σχολής.Αντιστοιχία 3 χρόνια αυτός(βάλε και το foundation που είναι της πλάκας 4) 5 εγώ.40κάτι μαθήματα αυτός, 66 εγώ.Πιο ειδικά.Δεν θα αναφερθώ στα μαθηματικά που κάνουμε καν γιατί απλά δεν κάνουν τίποτα το σοβαρό.6 στατικές εμείς, 3 αυτοί ,4 αντοχές εμείς 1 ή 2 αυτοί.Μπορώ να συνεχίσω αλλά το θεωρώ άσκοπο.Και όσων αφορά την δυσκολία, μπορεί εδώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι υποβαθμισμένη, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί.Αυτά που είπα αφορούν παιδιά που πήγαν σε ανύπαρκτα πανεπιστήμια, εξαγοράζοντας ένα πτυχίο και όχι σε σπουδαστές των σοβαρών(Imperial, LSE,UCL,Oxford κλπ).Επίσης δεν είμαι της σχολής "τα ΕΛ πανεπιστήμια γα*!νε και δέρνουν" γιατί και εδώ οι περισσότεροι είμαστε φραπές και τάβλι.
    Και σου το λέω με τεράστια σιγουριά, αν δεν έχεις μαύρη ζώνη σε φυσική και μαθηματικά κατ. στο λύκειο , απλά δεν θα την παλέψεις σε πολυτεχνική(που γνωρίζω και από πρώτο χέρι τι παίζει).
    ΑΝ τώρα τα κολέγια μεριμνήσουν να εξισώσουν το πρόγραμμα σπουδών με το δικό μας τότε κανένα πρόβλημα.Μα κανένα.

    Αν πρόσεξες μόλις είπαν για την αναγνώριση των κολεγίων, οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι 2 πρυτάνεις των Πολυτεχνείων μας και οι κοσμήτορες των πολυτεχνικών.Και πολύ λογικό, καθότι τα τεχνικά,κυρίως,επαγγέλματα θα τον πιούνε μιας και είναι νέα μόδα που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί λόγο κορεσμού όπως η Ιατρική και η Νομική.

    Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε σε κάτι δηλαδή ,απλά πρέπει να τονιστεί ότι με το υπάρχον σύστημα σπουδών των κολεγίων, δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και επικίνδυνο να εξισωθούν με εμάς.Αν θες περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ να σου δώσω.

    Αναφορικά με τους λόγους που λες:

    α)κατά κύριο λόγο σωστό.Άλλο τραγελαφικό που μου θύμισες.Στην Ευρώπη μου αναγνωρίζουν,όταν με το καλό τελειώσω, M.Sc. αλλά οοοοοοχι στο ελλάντα.

    β)Όντως αν και δεν είναι αυτός ο σκοπός της παιδείας αν δεν κάνω λάθως:P.

    δ)Και καλά κάνουν.Και εγώ μάλλον για έξω με κόβω.

    ε)Το μη χειρών βέλτιστο δηλαδή

    Υ.Γ. Όταν ο hades αναφέρθηκε σε ηλεκτρολόγους, νομίζω πως αναφερόταν σε αυτούς που φωνάζεις να σου αλλάξουν τα φώτα(:P) και καμία πρίζα και τους σκας 50 ευρώ.Γιατί αν πάει έτσι υδραυλικοί βγαίνουν και από τους πολιτικούς(κατεύθυνση υδραυλικού μηχανικού) απλά ασχολούνται με...φράγματα:P

    Peace.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @hades
    Yποβάθμιση: Συμφωνούμε γενικώς

    Ηλ/γοι: Παίζουν όλες οι διαβαθμίσεις. Πανεπιστήμονες Ηλ/γους βγάζουν και άλλα πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοι δεν έχουν τα φραγκα ή την όρεξη να ανοίξουν γραφείο και συνήθως δουλεύουν σε εταιρείες μελετών κτλ

    Μαγειρες, γυψαδόροι κτλ: Δ.ΙΕΚ-ΤΕΙ τέτοια άραγες μπορούν να γίνουν;

    Αχρηστοι κτλ: Ρε σεις ξεκολλήστε. Δεν σημαίνει πως όποιος γράψει 9,4 αντί για 9,8 (οριακα μεσα) ειναι αχρηστος ή ...προσπάθησε λιγότερο! Στα πανεπιστήμια υπάρχουν δικλείδες και επιμένω πως το επιπεδό τους ειναι πολύ υψηλότερο απ' ότι νομίζετε, τουλάχιστον στις σχολές που ξέρω εγώ. Γι αυτό και νμζ πχ ως ο ναπάκας δεν έχει περάσει ου΄τε απ έξωω από τέτοιο ίδρυμα γιατι ως συνήθως αυτα που λεει ανήκουν στην φαντασία του και σε καμία πραγματικότητα. Αλλά τι να κάνεις, δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τα αποτυχημένα όντα....

    Υπάρχει πολύ παραμύθιασμα σχετικά με την βάση και το έχετε φάει τσάμπα και βερεσέ. Ξαναλέω πως ο μ.ο. βαθμολογίας ειναι συνάρτηση των θεμάτων και όχι του επιπέδου των μαθητών!


    Ο ΣΕΠ στο σχολείο ειναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΣ. Με τοσα καναλια, internet κτλ ειναι παραλογο να περιμένεις να μάθει από εναν εκπαιδευτικό το παιδί τί είναι η .... νευροψυχολογία ή η αστροναυτική. Μην ακούω πατάτες. Το είπα και στο ποστ, έχουμε προβλημα σαν κοινωνία με την παιδεία διατί όλοι σκέφτονται "λεφτα", "επαγγελματική αποκατάσταση" και όχι "τι μου αρέσει να κάνω"

    "η μικρότερη ύλη στα μαθηματικά (πχ) ναι μεν βοηθάει τον μαθητή να τα καταλάβει καλύτερα, όμως του στερεί τη δυνατότητα να ακονίσει περισσότερο το μυαλό του"

    No no no no.
    α) Δεν ειπαμε να 1εχουν μια σελίδα ύλη.
    β) Το "ακονισμα" ειναι συνάρτηση του τρόπου διδασκαλίας και της ευρυτερης κοινωνίας (και όμως ναι) και όχι της ύλης. Ο τροπος που ακολουθείται εν Ελλαδι ειναι ελαφρως περιεργος στα σχολεία και αρκετά καλός στα πανεπιστήμια, ήταν δε εξαιρετικός στο master μου.


    "(πολλοί εκ των οποίων θάβουν ηθελημένα το μάθημα προκειμένου να καβαντζάρουν το ιδιαίτερο, γεγονός απαράδεκτον)"

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΤΑΤΟΝ. Ειδικά για μερικούς που "εκβιάζουν" με τους βαθμούς τους "καλούς" μαθητές της τάξης που οι ίδιοι διδάσκουν. Συμβαίνει μεν, αλλα οχι σε τοσο μεγαλη εκταση όσο νομίζεις. Αλλα ρε γμτ τι να κάνεις με (~) 1100 ευρά πρώτο μισθο; Η τσιγκουνιά που έχει δείξει στους εκπ/κους το κράτος ειναι παροιμιώδεις (διοτι οπως και οι ΚΕΠατζήδες που λέγαμε στο γκεζί τους ΔΕΝ διοριζονται λόγω μπάρμπα) και το έχει ανταλλάξει με κάτι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αποδιοργανώνουν αντί να βοηθούν την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Αλλά αυτά ειναι άσχετα με τηη βάση του 10, που είπαμε τι είναι, μην τα ξαναλέμε, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χαχαχαχαχαα!!!

    έπαθα ναπακίτιδα!!!!
    "σχολίο"

    χαχαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται ότι το καταντήσαμε chat το σιχτίριον:P.

    Να διορθώσω κάτι."το μη χείρων βέλτιστο" (λάθος τόνος :P)

    Και ξέχασα να ρωτήσω κάτι zaphod.
    Στην φυσική άλλαξαν την ύλη πάλι?Και αν ναι τι μπήκε και τι βγήκε?.Γιατί και στα μαθηματικά άκουσα ότι πέταξαν έξω τους μιγαδικούς.(και καλά έκαναν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @οblivion

    "ΑΝ τώρα τα κολέγια μεριμνήσουν να εξισώσουν το πρόγραμμα σπουδών με το δικό μας τότε κανένα πρόβλημα.Μα κανένα."

    Σωστός! Για το "επίπεδο" πες τα στον hades!

    Ήδη έχω γράψει πως το επίπεδο των σχολών στο εξωτερικό ειναι μετρίως μέτριο στο σύνολο τους (αν εξαιρέσεις ονόματα τύπου Οξφόρδη κτλ)

    Η λύση ειναι σαφέστατα η εξομοίωση αλλά όχι μόνο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω. ΕΙναι αδικια οι πενταετεις εδώ σχολές να ειναι τετραετείς έξω, οι τετραετεις εδώ τριετείς εξω κτλ. Δεν φταίνε σε τίποτε οι σπουδάζοντες στα ελλ. πανεπιστήμια να γαμιούνται ενώ οι συναδελφοι τους στο εξωτερικό διδάσκονται περίπου ττη μιση ύλη, αλλά πιο ενημερωμένα και εφαρμοσμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην φυσική δεν άλλαξε τπτ. Αναφερομαι σε σχεση με την εποχη που ημουν εγω μαθητης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ των καλών ιδρυμάτων του εξωτερικού και των δημόσιων δικών μας.Έξω υπάρχει χρηματοδότηση που επιτρέπει την έρευνα ,την πρακτική κλπ.Εδώ πααααλι...

    Απλά (ξέχασα να το πω πιο πάνω), πιστεύω ακράδαντα στο "παντού τα πάντα".Έχω δει παιδιά να μπαίνουν σε ΤΕΙ και μετά από λίγο να γκαζόνουν, διότι πραγματικά απέκτησαν ενδιαφέρον για αυτό που φαινομενικά τους ήταν αδιάφορο στην αρχή και κάνουν και τις κατατακτήριες τους, έχω όμως και συμφοιτητή που ενώ στο λύκειο είχε περάσει Αρχιμήδη, τώρα οι λέξεις που τον περιγράφουν είναι ΔΑΠ-ΝΔΦΚ,Villa mercedes,φραπόταβλο, χρωστάω τα μισά για πτυχίο και γυμναστήριο+πρωτεϊνες...Αλλά και πάλι και οι 2 περιπτώσεις είναι μειοψηφίες από τις λίγες.

    Συμπέρασμα:Το περίφημο "επίπεδο" πάει και προς τα κάτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μμμμμ....δεν σε κατάλαβα καθόλου περί ΣΕΠ. Γιατί τέτοια αντίθεση;
    Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι στο ίντερνετ βρείς τα πάντα για την πυρηνική φυσική, θα σε βοηθήσει να γίνεις και πυρηνικός φυσικός; Το διαδίκτυο είναι κάτι τελείως άσχετο με τον ΣΕΠ και άποψή μου είναι ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να ενημερωθεί ουσιαστικά. Διότι σημασία δεν έχει να βρεις ένα επάγγελμα που να σου αρέσει, αλλά κάτι που να σου αρέσει και να είναι και εφικτό.
    Πόσο εύκολα μπορείς να βρεις στο ίντερνετ πχ ότι ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών ή των δικηγόρων είναι υπερκορεσμένος; Πουθενά. Η σημασία του ΣΕΠ είναι τεράστια, η ώρα του όμως ήταν ανέκαθεν η ώρα του παιδιού, κάτι που γίνεται αντιληπτό πολύ μετά...

    Για τα ιδιαίτερα υπάρχει λύση και είναι οικονομικότατη και πανεύκολη. Να νομιμοποιηθούν. Ακόμη και οι καθηγητές του σχολείου να έχουν το δικαίωμα να κάνουν ιδιαίτερα, όπως κατ' αντιστοιχίαν οι γιατροί. Αλλα΄υπό έναν όρο: να δηλώνουν τα στοιχεία του μαθητή, ο οποίος να είναι από άσχετο σχολείο (ούτε καν συστεγαζόμενο). Με αυτόν τον τρόπο αφενός γαμείς την παραοικονομία αλλά και την παραπαιδεία. Διότι με ένα αυστηρότατο νομικό πλαίσιο, θα το σκεφτεί δεκαπλά ένας καθηγητής να θάψει το ίδιο του το μάθημα για ιδίο όφελος. Επίσης, πολλοί θα μπορούσαν να βγάζουν ένα καλό επιπλέον εισόδημα μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας, μέσω μιας αυξημένης αποζημίωσης. Για έναν καθηγητή αυτό σημαίνει λιγότερες επιπλέον ώρες. Βέβαια προϋποθέτει και ότι θα κόψει τη... λαιμαργία του γιατί να βγάλω 2 χιλιάδες, αν μπορώ να βγάλω 3...
    Και εννοείται ότι κάτι τέτοιο επισήμως θα καταπολεμήσει και την ανεργία σε τεράστιο βαθμό, μιας και αμέτρητοι άνεργοι και ανεπάγγελτοι θα μπορούν να κόβουν αποδείξεις να να φύγουν από τον ΟΑΕΔ απομυζώντας το κράτος.

    Κανείς δεν είπε ότι τα χρήματα των εκπαιδευτικών είναι αρκετά. Όπως και άλλων δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν τρόποι να καταπολεμηθεί κι αυτό όμως, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση (πάλι εδώ επιστρέφουμε).

    Αναφορικά με την βαθμολογία, αντικειμενικά είναι πολύ πιο δύσκολο (αν και όχι αδύνατο) από το 17 που αξίζεις να πέσεις στο 9,6. Οπότε άλλη η κατηγορία των μαθητών που όντως έπεσε... θύμα έκπληξης που λέμε και στην μπάλα, κι άλλη η κατηγορία εκείνων που παίζει πέριξ της βάσης στο συν/πλην.

    @oblivion
    Τα περί σχολών που γράφεις (και που περιχαρώς επιχαίρει ο... χάρος... :):):) ), θα συμφωνήσω κι εγώ. Αλλά δεν βλέπω κίνηση από πλευράς τους για ποιοτική αναβάθμιση. Δηλαδή το θέμα που μας έκαιγε ως κολλέγια ήταν μόνο το να πάρουμε την αναγνώριση; Ελληνικές αστειότητες.
    Κι αναφορικά με την ποιοτική αναβάθμιση, αυτή απαιτείται κι από τα κρατικά πανεπιστήμια και προηγουμένως τα σχολεία.
    Και ιδίως για τα πανεπιστήμια, θα πρέπει επιτέλους να βγουν έξω από αυτά νεολαίες κομμάτων και λοιπές πίπες.

    Δε νομίζω ότι επί της ουσίας διαφωνούμε κάπου (όλοι). Απλά μάλλον ο καθένας έχει βαρεθεί μια ίσως διαφορετική άποψη της όλης κατάντιας της παιδείας.

    Γενικά, για να αποκτήσουμε σοβαρή παιδεία χρειαζόμαστε και πολιτική βούληση, και σοβαρό σύστημα, και σοβαρούς καθηγητές, και σοβαρούς μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δηλαδή με λίγα λόγια Hades

    "Γενικά, για να αποκτήσουμε σοβαρή παιδεία χρειαζόμαστε και πολιτική βούληση, και σοβαρό σύστημα, και σοβαρούς καθηγητές, και σοβαρούς μαθητές."

    δεν θα γίνει τίποτα...χααχχαχχαχαχα.

    (τα γέλια κυρίως για το πολιτική βούληση και το σοβαρό σύστημα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πιθανότερο. Γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @oblivion
    Σαφως και το επιπεδο κανει βολτες. Και οι τελωνοφύλακες το ξέρουν αυτό. Το ζήτημα ειναι αν η υπουργος το καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει ντετερμινισμός σε αυτα τα πράγματα και δουλεύουμε στατιστικά

    @hades
    To ΣΕΠ ειναι ανοησια. Η δουλεια του εκπαιδευτικού ειναι άλλη, όχι να προτεινει ή να παρουσιάζει δουλειές. Και αν σου την πέσουν οι γονεί που "πήρες τα μυαλά του παιδιού;"
    ε;

    Αυτες ειναι μόντες που ανήκουν σε μια παλαιότερη Ελλάδα που ήξεραν τα παιδιά μονο το γιατρο, τον δικηγόρο και τον παπα σαν σπουδαγμένους πλην του δασκαλου τους.

    Επίσημα ιδιαιτερα από διορισμένους...χμμμ καθόλου άσχημη ιδέα, ειδικά με τις δικλείδες που βάζεις.
    Περι ιδιαιτερων στον ιδιωτικό τομέα λανθάνεις. Ο κάθε πτυχιούχος μπορεί να κάνει κατάλληλη έναρξη επαγγέλματος και να παραδίδει μαθήματα κόβοντας αποδείξεις ενώ παράλληλα θα ειναι ασφαλισμένος. Στον τομέα του, μπορεί να πάρει και έγκριση από την τοπιική Ββθμια και να ειναι συνεργαζόμενος. Όσοι δεν απασχολουνται σε φροντιστήρια ή δεν έχουν ωρομισθίες στο Δημόσιο το κάνουν και πληρώνουν ασφάλεια και εννοείται δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας.


    Η ενισχυτική στους μόνιμους έχει κοπεί γιατί (μιας και απασχολούνται ήδη) πληρώνονταν υπερωριακά και ήταν πιο ακριβοί.

    Επετρεψε μου στα θέματα επιδόσεων και βαθμολογίας να είμαι λίγο πιο καταρτισμένος :)


    "πολιτική βούληση"
    Αυτή τα βάζει όλα σε σειρά

    @olbivion2 & hades2
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. για να εξηγουμαι επειδη φανηκα και λιγο αγενης στα προηγουμενα ποστς
    οτι γραφεις λιγο πολυ ειναι σωστο απλα τα συμπερασματα σου ειναι λαθος
    περιγραφεις το προβλημα πανω κατω σε ολες τους τις πτυχες αλλα και τα προβληματα που μπορει να προκληθουν σε καθε περιπτωση
    κατοπιν πολεμας μια απο τις λυσεις που προτεινονται φερνοντας αλλα 10 (οχι απαραιτητα λανθασμενα) επιχειρηματα για να στηριξεις πως η λυση (βαση του 10) δεν ειναι πανακεια


    καποιες διορθωσεις μονο
    για το επιχειρημα πως ο καθε μαθητης πρεπει να εχει την ελευθερια να επιλεγει οτι τει/αει θελει οσο περιεργο και να ειναι αυτο δεν ισχυει γιατι λιγο πολυ το 90% των μαθητων ξερει και επιλεγει ολες κι ολες 5 σχολες

    οσο για το συστημα των καθηγητων και της υλης δεν ισχυει ουτε και αυτο αφου η πλειοψηφεια εχει μαθει και βαζετε 18αρια και 19αρια


    ολη αυτη η συζητηση επι της ουσιας ειναι αχρηστη
    ναι η βαση του 10 βοηθαει στο ξεσκαρταρισμα της ολης υποθεσης
    ναι υπαρχουν 1000 τροποι να την ξεπερασει κανεις
    ναι υπαρχουν χρονια προβληματα στο συστημα παιδειας της χωρας τα οποια το νεο νομοσχεδιο δεν προκειται να διορθωσει

    ειλικρινα δε θελω να αναλωθω σε μια ανουσια συζητηση γιατι βαση του 10 (και 12 και 14 βασικα) ή οχι

    υπαρχουν τρις χειροτερα ζητηματα που πρεπει κανεις να λυσει πρωτα

    οταν πχ καθε χρονο μπαινουν 2χ φοιτητες απο οτι πρεπει σε πανεπιστημια γιατι ο καθε καραγκιοζης χρησιμοποιει το δημοσιο για να κανει ρουσφετια τι περιμενεις
    οταν ο καθε καθηγητης/δασκαλος μαθαινει σε ολα τα παιδια στο 18-19 τι περιμενεις να γινει στις πανελληνιες

    προχτες εβγαλε η διαμαντοπουλου αυξηση απουσιων κατα 30%
    γιατι ρε παιδια?
    το πρωτο πραγμα που εκαναν τα παιδια ηταν να βγαλουν κομπιουτερακι και να υπολογισουν ποσες μερες θα κανουν κοπανα
    το πρωτο πραγμα που εκαναν οι περισσοτεροι δημοσιουπαλληλοι της συμφορας ηταν να ρωτησουν αν ισχυει και για αυτους!!!!!!!!!!!
    ΕΚΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΑ ΡΩΤΑΓΕ ΠΩς ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ

    αλλα βεβαια (κεντρο)αριστερα ψηφισαμε ας προσεχαμε



    αυτο που θελω να πω ειναι πως η κατασταση ειναι χαλια λογω της κλασσικης δημοσιουπαλληλικης/προοδευτικης ιδεολογιας
    λεφτα / επιδοματα / δικαιωματα /απεργιες / τεμπελια / κενα

    μηδενικη αξιοκρατια σε μαθητες και καθηγητες γιατι "ολοι" εχουν δικαιωμα στη δουλεια και στην παιδεια

    καιηγητες που παιρνουν δεκαδες επιδοματα που δεν τα αξιζουν
    π.χ. επιδομα για την δουλεια που κανουν εκτος σχολειου (διορθωση γραπτων /εκθεσεων/ασκησεων) οταν κανουν 1 προχειρο το τετραμηνο και 1 εκθεση το εξαμηνο
    οταν φυσικη μαθηματικα βαζουν 1 ασκηση την εβδομαδα και ελεγχουν 1 ασκηση το μηνα!!

    φυσικα τολμαει κανεις να ΜΗΝ δωσει το επιδομα σε ολους αυτους τους καραγκιοζηδες αφου δεν το αξιζουν??

    για τολμα εσυ να μην το δωσεις στην κατα τα αλλα "νεοφιλελευθερη" ελλαδα
    η ολμε θα πεσει πανω σου και θα σε σφαξει / πορειες για τα κεκτημενα / αλληλεγγυη στον τιμιο εργαζομενο

    σε μια χωρα που ο καθε αχρηστος εχει κεκτημενα γιατι ο μη-αχρηστος να δουλεψει? αχρηστευει και αυτος

    η πλακα ειναι πως με τους υπεραριθμους καθηγητες που εχουμε (διπλασιους απο την φιλανδια με το καλητερο εκπαιδευτικο συστημα του κοσμου οταν εμεις εχουμε το χειροτερο του πλανητη) δεν βρισκονται 5-10 χριστιανοι να συμβουλεψουν τα παιδια για το τι θα ακολουθησουν
    η πλειοψηφεια παει λυκειο και δεν ξερει καν τι κατευθυνση θα ακολουθησει!!
    εμεις να φανταστεις που ειμασταν και προτυπο πειραματικο σχολειο με συμβουλο για διευθυντη και δεν ειχαμε καν μαθημα σχετικο!!

    τελος για το πανεπιστημιο που ειπες πως δημιουργηθηκε μετα το 1821 να υποθεσω πως ποτε δε σου εμαθαν πως ο πρωτος ανθρωπος στον πλανητη που ιδρυσε τετοιο ιδρυμα ηταν ο ισοκρατης πριν απο 2500 χρονια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. τελος θα επισημανω για αλλη μια φορα
    σε ολο τον κοσμο ειναι γνωστο πως βελτιωση και αναπτυξη και προοδος γινεται με κινητρα παραγωγης και αξιοκρατια
    στην "νεοφιλελευθερη" ελλαδα ζουμε ακομα το παραμυθι του προοδευτισμου/ισοτητας με τον λαικισμο της αριστερας για καταργηση καθε αξιολογησης μαθητων και καθηγητων / μειωση της υλης για να μαζεψουμε ψηφους / υποσχεσεις για λεφτα λεφτα λεφτα για να εχουμε και δικα μας τα συνδικατα / συσχετηση οποιουδηποτε ελεγχου επιθεωρητων με χουντα



    αλλωστε το προβλημα της παιδειας μας δεν ειναι καν το πως θα γινει κανεις φοιτητης
    ισα ισα το αντιθετο δε θελουμε αλλους φοιτητες
    εχουμε καταντησει (η προοδευτικη λογικη της ισοτητας των αχρηστων που λεγαμε) να μας εχουν πεισει πως ολοι πρεπει να μπουν στο πανεπιστημιο

    ενω δηλαδη σε ολο τον υπολοιπο κοσμο το 50% παει σε τεχνικες σχολες και επαγγελματα εργατες τεχνιτες κτλ η ελλαδα ξερει να φτιαχνει μονο επιστημονες!!! μα γιατι φυσικα ολοι εχουν "δικαιωμα" και "κεκτημενο" στην ανωτερη εκπαιδευση


    φυσικα εγω δεν ειμαι παρα ενας καραγκιοζης νεοφιλελευθερος ακροδεξιος και οι προτασεις μου ειναι αποτυχημενες/απανθρωπες/ανεφαρμοστες/ουτοπικες/επιφανιακες

    αναμενω λοιπον το επομενο σου αρθρο με τις δικες σου προτασεις για λυση του προβληματος της παιδειας μας

    προτασεις ομως ε οχι την κλασσικη μιζερια/διαπιστωσεις/τιδενπρεπειναγινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπημένο μου τρολάκι.

    Δεν ήσουν αγενής. Χαζουλης ήσουνα και παραμένεις. Βλέποντας όμως μια υποτυπώδη προσπάθεια διατύπωσης λογικοφανών σκέψεων λέω να αφαιρεσω το 56% του μυαλού μου και να προσπαθήσω να σου απαντήσω


    Παραδοχές:
    1. Ειναι πασιφανές πως εισαι άσχετος περι εκπαιδευτικής πολιτικής. Κανει μπαμ πως: Ούτε έχεις περάσει από κάποια παιδαγωγική σχολή, ούτε εισαι εκπαιδευτικός, ούτε είχες ποτέ κάποια θεση/εργασία σχετική με το αντικείμενο σε ανώτερο επίπεδο, και ούτε και νομίζω τελικά να έχεις παιδιά που να πηγαίνουν σε σχολείο. Κοινώς δεν ξέρεις τι σου γίνεται και γράφεις ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ. Μέχρι εδώ καλά;

    2. Εγώ πάλι έχω περάσει από τα περισσότερα από αυτά τα στάδια (μόνο παιδιά δεν έχω) και έχω φάει στην μάπα όλο το σύστημα από την καλή και από την ανάποδη σε 2 πανεπιστήμια και εργαζόμενος part time σε περίπου 8 σχολεία, σε ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΤΕΕ, ΚΕΕ. ΟΚ; Και δεν αναφέρω τίποτε περί σχέσεων με υψηλά κλιμάκια για να μην σε κομπλάρω :Ρ

    =>

    3. Το στυλάκι λοιπόν πως θα μου εξηγήσεις τί και πως και γιατί ειναι λίγο κουλό. Ομολόγησε την ασχετίλα σου και μπορεί να σου εξηγήσω τας θέσεις μου

    4. Η υποψία μου πως ΔΕΝ έχεις πάει κάν σε ΚΑΜΙΑ τριτοβάθμια σχολή ενισχύεται και ο τρόπος που χρησιμοποιείς την ελληνική ειναι τουλάχιστον απωθητικός. Μάθε την γλώσσα σου (;) πρώτα (και δεν αναφέρομαι μόνο στην ορθογραφία, αλλά στο νόημα των λέξεων και στη σύνταξη) και μετά εδώ ειμαστε και μιλάμε.

    5. Πασιφανώς αγνοείς τι είναι και πως εκτελείται μια εκπαιδευτική διαδικασία. Εύκολο πχ. Για το εκπαιδευτικό σύστημα η βαθμολογία δεν σημαίνει τίποτε μόνη της. Η εκπαιδευση δεν ειναι μονο βαθμοι και "γνωσεις προς αξιολογηση". Το σχολείο ειναι ένα βημα προς την κοινωνικοποιηση. Παράγει πολίτες, όχι βόδια, ούτε υπηκόους, γι αυτο και το κρατος την πληρώνει, για να φτιάξει υπέυθυνους μελλοντικούς πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ένα δίκιο έχεις και στο δίνω στο μερίδιο που σου αναλογεί. Ο συνδικαλισμός εχει γίνει χαζομάρα. Και γιατί; Γιατί ειναι πλεον καθαρά κομματικός και όχι κλαδικός (blame ΠΑΣΟΚ) και διότι οι νεότεροι διορισμένοι συνάδελφοι είναι κατά κανόνα χαϊβάνια και δεν απεργούν όταν χρειάζονται όντας εθισμένοι στο να μην αντεπιτέθενται πάλι όταν χρειάζεται.


    Παμε στο προκείμενο

    * Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10. ΟΣΟΙ ΑΠΟΤΥΧΑΝ ΠΗΓΑΝ ΕΞΩ Η ΣΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΤΥΧΙΟ 3ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΡΕ ΖΟΥΔΙ; Ούτε και οι Ακαδημαϊκες επιδόσεις αλλαξαν ούτε τίποτε.

    * Ο μαθητής δεν "πρεπει" να επιλέγει ελεύθερα. Ήδη επιλέγει ελεύθερα. Ανάλογα με τη ζήτηση των σχολών ανεβοκατεβαίνουν οι βασεις. Αυτο ειναι οι εξετάσεις και ΜΟΝΟ, μια επιλογική διαδικασία και μόνο. Το έγραψα μέσα αλλά σιγά μην το διάβασες. Ειναι παρανόηση πολλών πως οι εξετάσεις κοσκινίζουν "ποιος αξίζει".



    * Δεν υπάρχει αριθμός φοιτητών που "πρέπει" ή "δεν πρέπει" να μπουν στο πανεπιστήμιο. Δεν ειμαστε σε ΚΚ καθεστώς, και δεν ορίζει το κράτος παρά ένα ελάχιστο μερίδιο της αγοράς εργασίας, η οποία πλέον ειναι πανευρωπαϊκη. Από ΕΣΕΝΑ αυτό δεν το περίμενα. Μα τι λέω, σαμπως ξέρεις τι λές;

    Αν ο άλλος επιλέγει να ακολουθήσει έναν κορεσμένο κλάδο, ας πρόσεχε, τι φταίω εγώ; ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΠΩΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΗΜΑ.

    * Τα νουμερα που δείχνεις για διαγωνισματα κτλ ειναι ελαφρως γελοία, όπως και η γενικότερη επιχειρηματολογία, οπότε κοίτα τις αρχικές παραδοχές.

    * Για τους υπεράριθμους κτλ κοίτα το επόμενο ποστ που λεω ανάμεσα στα άλλα:

    "Μια παντόφλα που κυκλοφορεί κατά κόρον και υπερασπίζονται κατά κανόνα είτε ηλίθιοι, είτε άσχετοι, είτε επαγγελματίες μεγαλοφροντιστές (γιατί ξέρουν πως όσο πιο αδύναμη ειναι η δημόσια παιδεία τόσα πιο πολλά θα βγάλουν) είτε συνδυασμός και των δύο ειναι πως "υπάρχουν πολλοί διορισμένοι καθηγητές ανά μαθητη", άρα η αναλογία... και λοιπά και λοιπά. "

    Εσύ μεγαλοφροντιστής σίγουρα δεν είσαι (ορα παραδοχή 1) οποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ** "η πλειοψηφεια παει λυκειο και δεν ξερει καν τι κατευθυνση θα ακολουθησει!!"

    Εσύ φαντάζομαι στα 15 σου ήξερες τι θα κάνεις στα 50. Επιτρέπεις σε κάποιους να μην ξέρουν;


    * "αυτο που θελω να πω ειναι πως η κατασταση ειναι χαλια λογω της κλασσικης δημοσιουπαλληλικης/προοδευτικης ιδεολογιας
    λεφτα / επιδοματα / δικαιωματα /απεργιες / τεμπελια / κενα
    "

    ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΑ. Άιντε και ρώτα πόσα προβλέπεται να παίρνει ο εκπαιδευτικός να γελάσεις όταν τα συγκρίνεις με οπουδήποτε αλλού. Αν δεν το έχεις μάθει η απεργία ειναι δικαίωμα του εργαζόμενου, το οποίο όταν το ασκεί ΧΑΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.

    * "που ειμασταν και προτυπο πειραματικο σχολειο "
    Αναρωτιέμαι τι πειράματα έγιναν πάνω σου και βγήκες έτσι :ΡΡΡΡ

    * "να υποθεσω πως ποτε δε σου εμαθαν πως ο πρωτος ανθρωπος στον πλανητη που ιδρυσε τετοιο ιδρυμα ηταν ο ισοκρατης πριν απο 2500 χρονια??"

    Ανοησίες. Τι σχέση έχει ο Ισοκράτης με το νέο ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε πριν 170 χρόνια; Ντιπ μάπας είσαι;


    * "ισα ισα το αντιθετο δε θελουμε αλλους φοιτητες"
    Το ξέρω πως οι μορφωμένοι κάνουν μερικούς κομπλεξικούς αμόρφωτους να νιώθουν άσχημα, αλλά όχι και έτσι...

    * "ενω δηλαδη σε ολο τον υπολοιπο κοσμο το 50% παει σε τεχνικες σχολες και επαγγελματα εργατες τεχνιτες κτλ η ελλαδα ξερει να φτιαχνει μονο επιστημονες!!! μα γιατι φυσικα ολοι εχουν "δικαιωμα" και "κεκτημενο" στην ανωτερη εκπαιδευση"

    Ωωωωωωπ! Επιτέλους συμφωνούμε!! Αλλα το ποιος θα πάει δεν μπορεί και που δεν μπορεί να γίνει με αποκλεισμούς αλλά με επιλογές. Οταν βλέπει ένα παιδί πως ο υδραυλικός (που λέει ο hades) βγάζει πιο πολλά χρήματα από έναν δικηγόρο μπορεί να πάει κατα κει σωστά;

    * "σε μια χωρα που ο καθε αχρηστος εχει κεκτημενα γιατι ο μη-αχρηστος να δουλεψει? αχρηστευει και αυτος"

    Ενα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα δεν πρέπει να παράγει άχρηστους, δεν πρεπει να απορρίπτει κανένα μιας και όλοι ειναι συμ-πολίτες σου. Εγώ που πιστεύω πχ πως ο άχρηστος εισαι εσύ χαλάω χρόνο και χρήμα ασχολούμενος μαζί σου. Δεν σου απαγορεύω να ποστάρεις στο blog σου!!!!
    * "φυσικα εγω δεν ειμαι παρα ενας καραγκιοζης νεοφιλελευθερος ακροδεξιος και οι προτασεις μου ειναι αποτυχημενες/απανθρωπες/ανεφαρμοστες/ουτοπικες/επιφανιακες"

    Συμφωνω στο αρχικό σκέλος. Οι προτάσεις σου απλά δεν είναι προτάσεις. Ειναι εκθέσεις ιδεών ενός άσχετου που το παίζει ξερόλας. Σαν να μιλάει ο (αποφοιτος Λυκείου btw) Καρατζαφέρης για πολιτική ιστορία! Βρε πρρρρρρρ


    * "αναμενω λοιπον το επομενο σου αρθρο με τις δικες σου προτασεις για λυση του προβληματος της παιδειας μας "
    Προς το παρον λέμε τη γνώμη μας για το νομοσχεδιο του Υπουργείου. Όταν φτιάξω δικό μου θα σε ενημερώσω. Το το νομίζω σωστό, νομίζω πως φαίνεται σε αυτο και στο επόμενο ποστ. Κατσε λιγο και διαβασε τα προσεκτικά.

    Η πιο απλή πρόταση (που όλα τα υλοποιεί) ειναι πως η ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας σε ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ειναι συνάρτηση του πόσα δαπανά γι αυτήν (σε μισθους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, κτιρια κτλ κτλ). Τα παρόντα μέτρα, που ειναι μέτρα περικοπών, απλά θα χειροτερέψουν το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος15/4/10 20:00

    zaphod

    δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι απλά περνάνε παραπάνω άτομα στις σχολές για να καλύπτονται τα ποσοστά ανεργίας. συγκεκριμένα στην σχολή μου την μια χρονιά είχαν περάσει 100 άτομα και στην δεύτερη 250 χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη το αν υπάρχουν αίθουσες ή καθηγητές αντίστοιχα για τόσο κόσμο. και αυτό έχει αντίκτυπο σε αρκετά επίπεδα με βασικό το εκπαιδευτικό επίπεδο. ξέρεις τι είναι να γίνεται σε αίθουσα 50 ατόμων μάθημα με 120. γίνεται μάθημα; όχι φυσικά.

    δεν ξέρω αν η ύπαρξη ή μη της βάσης του δέκα βοηθά σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα , όμως και η λογική των ΑΕΙ -ΤΕΙ ως αποθήκη ανέργων είναι ένα γεγονός και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ικανοποιεί. η ανώτατη εκπαίδευση φυσικά και θα πρέπει να είναι προσβάσιμη για τον καθένα. και πέρα από το ίδιο το πτυχίο προσφέρει κι άλλους ορίζοντες στον φοιτητή. όμως μήπως είναι καιρός να υπερασπιστούμε τόσο την διατήρηση όσο και την αύξηση του επιπέδου της τριτοβάθμιας και να μην νιώθουμε ότι "τραβιόμαστε" 4-6 χρόνια για ένα "κωλόχαρτο", για ένα τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δηλαδή, αν εγώ είμαι αγράμματος και στις πανελλήνιες γράψω μ.ο. 2 είμαι ικανός να λάβω τριτοβάθμια εκπαίδευση (τη στιγμή που όντας κοντά στην εκπαίδευση γνωρίζεις πως ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό μαθητών θα έπρεπε να βρίσκεται στην 4η δημοτικού).

    Και γιατί τότε αύριο να μην τους δώσουμε και πτυχίο; Αφού ούτως ή άλλως τους δίνουμε απολυτήριο λυκείου (ή μήπως δεν συμβαίνει και αυτό;). Μήπως εσύ δεν "ρίχνεις" το επίπεδο του μαθήματός σου όταν βλέπεις πως δεν τραβάνε οι μαθητές; (βρες μου έναν να μην το κάνει και θα σε παραδεχτώ).

    Περί αδικιών: δηλαδή στα θέματα των τελευταίων χρόνων ήταν δύσκολο για έναν συνεπή μαθητή να πιάσει το 10 (δηλ το 9.5 μο) ;

    Και στο κάτω της γραφής γιατί να κουραστεί ένας μαθητής; Αφού κάνοντας τον τουρίστα παίρνει απολυτήριο, ε τώρα θα μπαίνει και σε σχολή, ε σε λίγο θα παίρνει και πτυχίο (αυτό είναι πρόβλεψή μου - αν θες βάζουμε ένα καλό στοιχηματάκι για ποσοστά πτυχιούχων σε 10 χρόνια και τη θέση της εκπαίδευσής μας στον ΟΑΣΑ τότε - καρφί τελευταίοι). Άλλωστε αυτό που κάνουμε είναι να εκπαιδεύουμε τεμπέληδες.

    Περί χρηματοδότησης: Πιστεύεις πως αν έπεφταν 10δις στην εκπαίδευση κάθε χρόνο θα βελτιωνόταν; Σου υπογράφω πως θα ήταν τα ίδια σκατά (το βρήκαμε τώρα πως για όλα φταίει η έλλειψη πόρων).

    Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ!!! (hades είσαι δικός μου!)

    Υ.Γ. Σόρρυ για την πρόχειρη απάντηση αλλά βιάζομαι - τα λέμε από βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @sakidio
    Δεν διαφωνούμε πουθενα, ειδικα στο θεμα των δεικτων ανεργιας. Αλλα αλλο το ενα και αλλο το αλλο, σωστα; Μην μπερδευουμε ασχετα πραγματα

    @slarti
    Εχεις δικιο και αδικο μαζι. Δικιο παρατηρησιακα, αλλα αδικο διοτι βλεπεις τη small picture.
    Διοτι:
    * ειναι προφανες σε καθε ειδους πολιτικη πως η τελικη αποδοση ειναι συναρτηση ΚΑΙ των διατιθεμενων πορων. Αλλα και της κοινωνιας που αναφερομεθα. Μην το ξεχναμε, και νομιζω πως εχω γραψει κ γι αυτο. Οι ποροι ειναι η "καβα", το ελαχιστο δυνατο. Δεν ειναι ικανη συνθηκη, ειναι απλα αναγκαια, οκ; Περι πορων δες την σχετικη απαντηση μου στον ναπακα στο επομενο ποστ. Να θυμασαι πως η επιδοση εκτιμαται μονο σαν μ.ο. και πως (οπως ξερεις πολυ καλα) η βαθμολογία μονη της δεν μπορει να αντικατοπτρισει την πραγματική εικονα, ποσο μαλλον η βαθμολογια σε ενα και μονο ενα γκρουπ εξετασεων.


    10: Ξερεις πολυ καλα πως πολλοι απο τους εισερχομενους δεν βγαινουν ποτε. Δεν υπαρχουν εν Ελλαδι χαριστικά πτυχια σαν κανονας, και όταν υπάρχουν ειναι πολυ μα πολύ ανώτερα (και σε ποιοτητα επιμορφουμενων) απο τα κολεγια ή τα πτυχία που δινονται εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όντως, με το πιο απλό θέμα μπορείς να παιδέψεις και να κόψεις ακόμα και τον πιο καλό μαθητή. Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα αντικειμενικότητας των εξετάσεων. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να προβιβάζονται οι μαθητές/φοιτητές σε «ανώτερες» τάξεις/έτη, αν δεν έχουν εμπεδώσει αυτά που χρειάζεται για να συνεχίσουν στις ανώτερες βαθμίδες. Φαντάσου έναν φοιτητή θετικών επιστημών να σε κοιτάει με το στόμα ανοιχτό αναρωτώμενος πώς εξήγαγες αυτό το συμπέρασμα (αυτός ο φοιτητής παρεμπιπτόντως έχει ήδη 2-3 άγνωστες λέξεις σε αυτή την παράγραφο) ενώ εσύ απλά έκανες μια επιμεριστική ιδιότητα!!!
    Ε αυτός θα έπρεπε να επαναλάβει κάποια παλαιότερη τάξη, και εδώ ακριβώς έγκειται η αναγκαιότητα ύπαρξης εξετάσεων και βάσεων. Και ειλικρινά, η βάση του «μισού του άριστα» είναι μικρή σήμερα με τα θέματα που μπαίνουν.
    Τα άχρηστα ΤΕΙ (εδώ βέβαια μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα ως προς το τί είναι «άχρηστο», διότι καμία γνώση δεν είναι άχρηστη) καλό θα ήταν να μην υπάρχουν. Εφ’ όσων υπάρχουν, ας αρκεστούν σε όσους εισακτέους έχουν, οι οποίοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν όμως τις όποιες σπουδές γίνονται εκεί. Όχι να γεμίζουν οι σχολές με φύρα μόνο και μόνο για να μην κλείσουν, ή για να υποστηριχθεί η τοπική κοινωνία, υποβαθμίζοντας έτσι μέρα με τη μέρα την ίδια τη σημασία της γνώσης και της σχολής της ίδιας.
    Το σύστημα εξετάσεων δεν οφείλει να διαφυλάξει ένα μίνιμουμ επίπεδο, αυτό είναι ζήτημα της εκπαίδευσης, όχι της εξέτασης. Οφείλει να διαχωρίσει όσους είναι ικανοί να συνεχίσουν απ’ όσους δεν έλαβαν τα απαραίτητα εφόδια.
    Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν αν θα αποφοιτήσει κάποιος και θα είναι άχρηστος, αλλά να μην δυσχεραίνουν οι άχρηστοι την ίδια την διαδικασία της εκπαίδευσης, η οποία καλό θα ήταν να επιστρέψει στη θέση της αντί να θεωρείται απλά ως ένας προθάλαμος από τον οποίο κουτσά στραβά θα περάσεις ως «φανταριλίκι» ή ως «καταναγκαστικά έργα» για να βγεις μετά στην κοινωνία, επιτέλους, αν θέλουμε σοβαρή εκπαίδευση θα πρέπει να πάρουμε την εκπαίδευση στα σοβαρά. Επιτέλους, η κοινωνία καλό θα ήταν να ξαναπαιτήσει από τα μέλη της να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα και όχι να είναι ανόητα αποχαυνωμένα έρμαια των ορέξεων άλλων, αλλά και των ιδίων.
    Δίδακτρα; Ε όχι, η παιδεία δεν είναι εμπόριο, τώρα αν μιλάμε για συμβολικά, τότε καλύτερα θα ήταν να σκεφτούμε τι συμβολίζει για την κοινωνία μας κάτι τέτοιο. Μάλλον ότι βάζουμε τα χρήματα πάνω από την παιδεία. Μην με παρεξηγείς, έχω το γνώθι σ’ αυτών πως όντως τόσο ευτελής έχει γίνει πλέον η κοινωνία μας, αλλά αρνούμαι να το δω και θεσμοθετημένο. Αυτό θα ήταν η παραδοχή της μη-αναστρέψιμης κατάστασης της κατάντιας μας!
    Μια σοβαρότερη αντιμετώπιση όντως θα ήταν να υπάρξει μια γενικότερη οργάνωση και πρόβλεψη στην κοινωνία, ώστε να μην δαπανώνται πόροι και όνειρα άσκοπα, ούτε να παίζουμε με τις τύχες των ανθρώπων αι να τους ωθούμε στον άκρατο ανταγωνισμό για την επιβίωση, αλλά σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με έλεγχο και προγραμματισμό της εκπαίδευσης, χρειάζεται γενικότερη αλλαγή στάσης πάνω σε αυτό το θέμα. Συμφωνούμε βέβαια πως είναι άλλο το να σπουδάζεις λεφτά και άλλο το να σπουδάζεις επιστήμη, και σίγουρα το δεύτερο είναι που σπουδάζουμε, από παρανόηση νομίζουμε ότι κάνουμε το πρώτο, εξ ου και δεν είμαι της άποψης του απόλυτου προγραμματισμού, αλλά όντως πιστεύω ότι το σύνολο της δραστηριοποίησης πρέπει να μπει σε μια οργανωμένη βάση γιατί ήδη έχουμε γίνει ζούγκλα (και μην αρχίσουμε να αναλύουμε την ουτοπική ιδέα της αυτορύθμισης, η λέξη ουτοπία είναι πολύ «μικρή» για να περιγράψει την «έννοια» αυτή).
    Κοινώς, ας διορθώσουμε τα «σφάλματα» του εξεταστικού συστήματος και ας το ξαναβάλουμε εκεί που θα έπρεπε να είναι, μια διαδικασία η οποία αποδεικνύει αν έλαβες τα εφόδια του παρόντος σταδίου.

    (Άργησα, αλλά τι να κάνεις… δουλειές…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θέλω κάποια στιγμή να μου εξηγήσεις γιατί είσαι τόσο αντίθετος με τον ΣΕΠ. Είναι το μόνο πράγμα που δεν καταλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Darthiir The Abban

    * Ελπίζω να μας ξανάρθεις μετά από αυτό το γαμάτο σχολιο!!!


    Στο προκείμενο:
    "Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να προβιβάζονται οι μαθητές/φοιτητές σε «ανώτερες» τάξεις/έτη, αν δεν έχουν εμπεδώσει αυτά που χρειάζεται για να συνεχίσουν στις ανώτερες βαθμίδες. "

    Συμφωνω απολυτα. Ο τροπος που διδασκονται ομως μερικά μαθήματα, αλλά και το γενικότερο επίπεδο των παιδιών που βγαίνουν από τα δημοτικά και τα γυμνάσια και πάνε λύκειο ειναι για πολλές σφαλιάρες. Το ίδιο θέμα με την επιμεριστική που λες το έχω συναντήσει σε μαθητες όλων των επιπέδων. Βιαζόμαστε να τους δειξουμε εναν ποταμό ύλης και στα βασικά κουραφέξαλα. Σε σχετική μου κουβέντα με μια σχολική σύμβουλο αν πρεπει να αρχισουμε αφαιρέσεις (όχι μονο λογο ποσότητας. Σιγά. Αλλά και λόγω ποιοτητας. Κάποιες ηλικίες μπορεί να μην ενδείκτυνται για κάποιες γνώσεις)

    Αχρηστα ΤΕΙ. Δεν διαφωνω, αλλα υπνεθυμιζω την ΕΛ μαλακία. Σε μια χώρα τουριστική όπως η Ελλάδα, το ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων στην Αμφισσα (;) εχει βαση χαμηλότερη του μηδενός! Τι να πω ρε παιδι μου, ο αλλο προτιμά να πα να γίνει βοσκος με πτυχιο :Ρ (ζωικής παραγωγής) επειδή ειναι και καλα ΑΕΙ.


    "Το σύστημα εξετάσεων δεν οφείλει να διαφυλάξει ένα μίνιμουμ επίπεδο, αυτό είναι ζήτημα της εκπαίδευσης, όχι της εξέτασης. Οφείλει να διαχωρίσει όσους είναι ικανοί να συνεχίσουν απ’ όσους δεν έλαβαν τα απαραίτητα εφόδια."

    Στο πρωτο σκελος συμφωνω απολυτα. Στο 2ο εχ ενστάσεις γιατι εχω δει ιδιοις ομμασι πως οι διαφορες πλεον μεταξύ του 20 και του 8 ειναι ελάχιστες όσον αφορα το επιπεδο των μαθητων. Απλα οι του 20 διαβάζουν στο σπτι. Δεν τους μενει κάτι και οταν το ξαναβρίσκουν εκπλήσονται.


    ".......αλλά να μην δυσχεραίνουν οι άχρηστοι την ίδια την διαδικασία της εκπαίδευσης...."
    Ωπα φαουλ. Η μεγαλη μαγκια του Αρσενη ηταν οτι μειωσε το ποσοστο προωρης σχολ. εγκατάλειψης απο το 30-35% στο 10% (και βγάλε). Η δουλεια του παιδιού ειναι μεσα στο σχολειο. Αν το παιδι βγει αχρηστο φταίει μεν και αυτό αλλά φταίμε και όλοι εμείς ως σύστημα.

    Διδακτρα: Παλαιοτερα συμφωνουσα μαζι σου. Η επαγγελματική μου εμπειρια με έπεισε για το αντιθετο καθως ο Ελληναρας αν δεν πλερώσει να ΄ούμε δεν εκτιμα. Πχ:

    Μου έρχονται παιδιά για ιδιαίτερο. Τυχαίνει και παίρνω ΠΔΣ στο σχολείο τους στο ίδιο ακριβώς μάθημα. Και τους λέω ο αφελής να έρχονται στην ΠΔΣ αντι να με πληρώνουν κερατιάτικα, και αν χρειαστεί να κανουμε κανένα μαθημα εξτρα. Οσες φορες εχει γινει πάντα ειχα την ίδια απάντηση. Που να τρεχουμε, βαριομαστε, σιγα μην παω ΠΔΣ και τα λοιπά. Μιλάμε για τον ίδιο καθηγητή στο ίδιο μάθημα που διδάσκει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο (πολλές φορές και καλύτερα διοτι οσο να ναι γουσταρω να κανω μαθημα με περισσότερα παιδια, όπως γινεται στην ΠΔΣ που ειναι μεχρι 8 στις καλες μερες)! Προτιμάνε να με πληρώνουν παρά να πάρουν αυτό που τους δίνεται δωρεαν.

    Στα λοιπα νομιζω πως συμφωνούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @hades
    Σε καποιο σχολιο στο παρον η στα επομενα πρεπει να το εχω γραψει... που να θυμαμαι τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το θέμα της ύλης στα σχολεία είναι πολύ μεγάλο και έχω την αίσθηση ότι το υπουργείο παιδείας «παίζει» με τις ύλες για να «κάνει» πως κάνει προσπάθειες. Αλλά πραγματικά οι μεταβολές είναι τραγικές.
    Αναρωτιόμουν γιατί οι φοιτητές μου δεν ξέρουν πως ο αέρας έχει άνωση. Μα καλά τους λέω για το αερόστατο δεν έχετε ακούσει ποτέ; Ούτε στο σχολείο, ούτε σε βιβλία; (Ιούλιο Βερν δεν διαβάζει κανένας;;;;). Μετά, έμαθα από φυσικό της Β’βάθμιας ότι όλη ύλη που είχε να κάνει με «ρευστοδυναμική» και διδασκόμασταν κάποτες, βγήκε έξω ως άχρηστη. Για να μπει τι;
    Βιολογία ας πούμε στη 2ρη δέσμη (ή ότι άλλο έχουν σήμερα) κάνουν τώρα στην 3τη λυκείου γενετική μηχανική. Και αν ρωτήσεις για τη θεωρία της εξέλιξης μάλλον θα σου πουν «Πιό; Αυτό που λέει ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο;»
    Το υπουργείο παιδείας κυριολεκτικά είναι για να τους πάρεις και να τους βαράς αναμεταξύ τους μέχρι να στρώσουν…
    Έχεις δίκιο να έχεις ενστάσεις για το αν το σύστημα εξετάσεων «βαθμονομεί» σωστά την μαθητιώσα νεολαία και να λες ότι οι «πνευματικές» διαφορές μεταξύ 20 και 8 είναι ελάχιστες, αλλά γι’ αυτό ακριβώς λέω πως αντί να καταργήσουμε τη βάση, πρέπει να διορθώσουμε το διαδικαστικό και τη θεματολογία και τη διαβάθμιση θεμάτων των εξεταστικών μας, ώστε ο βαθμός να αντιστοιχεί στο γνωσιακό επίπεδο.
    Και επιτέλους, ας αρχίσουν να μπαίνουν και λίγα θέματα «κρίσης» γιατί έχει παραγίνει το κακό. Εδώ πλέον τα φυντάνια μου όχι μόνο κρίση δεν έχουν, αλλά δεν μπορούν να συνδυάσουν τα «εργαλεία» δύο διδακτικών ενοτήτων για να επιλύσουν μια άσκηση. Θεωρούν ότι πρέπει να έχουν «μεθοδολογία επίλυσης» για κάθε δυνατή περίπτωση που μπορεί να προκύψει! Τέτοια άγνοια της πραγματικότητας!
    Επίσης, παρανόησες, δεν θεωρώ πως πρέπει να διώχνεις τα παιδιά από το σχολείο όταν λέω να μην δυσχεραίνουν οι άχρηστοι την εκπαιδευτική διαδικασία, εννοώ όμως πως αν στην δευτέρα ας πούμε διδάσκεσαι πράξεις και στο τέλος της δεν έχεις μάθει να κάνεις πράξεις, τότε θα πρέπει να την επαναλάβεις. Τώρα, αν εσύ αποφασίσεις να φύγεις, είναι άλλο καπέλο, αλλά το να πηγαίνεις στην τρίτη και ούτε εσύ να μπορείς να παρακολουθείς, να μην αφήνεις και τους άλλους, γιατί εσύ βαριέσαι, και να βάζεις και ηθικά διλήμματα στον διδάσκοντα ο οποίος μπορεί και να θέλει να προσφέρει σε όλους και έτσι στενοχωριέται για την πάρτη σου, στενοχωριέται και για τους άλλους, ε είναι άδικο για όλους τους άλλους, ακόμα και αν δεν το θεωρείς άδικο «για σένα».
    Τέλος, για τα δίδακτρα, σε όσα λες έχεις δίκιο, αλλά η γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θεσμοθέτησή τους ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι αυτή η απαξίωση της παιδείας δεν θα αναστραφεί, αλλά θα διαιωνίζεται. Και όπως και να το κάνεις δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι τέτοιο, προτιμώ να αγωνίζομαι να το αντιστρέψω, παρά να γυρίσω να πω: Έτσι μου θέλετε; Πλερώστε. Αν το έλεγα ρε ‘συ, θα έπαυα να είμαι εκπαιδευτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ειναι πολυ πιθανον αποφοιτοι Λυκειου (και μαλιστα της Θετικής κατευθυνσης που ειναι απογονος της πρωτης δεσμης) να τελειωσουν το Λυκειο και να μην εχουν ακουσει για την εξέλιξη ή Νευτώνεια Βαρύτητα (ειναι στην Α Λυκειου και σχεδον παντα το "πηδανε" γιια να προλαβουν τα υπολοιπα).

    Ξερουν ομως ....ροπες δυνάμεων παρόλο που δεν διδάσκονται ποτες το εξωτερικό γινόμενο διανυσμάτων!

    Αυτο:

    "Το υπουργείο παιδείας κυριολεκτικά είναι για να τους πάρεις και να τους βαράς αναμεταξύ τους μέχρι να στρώσουν…"

    Το προσυπογράφω με χέρια και με πόδια



    "Θεωρούν ότι πρέπει να έχουν «μεθοδολογία επίλυσης» για κάθε δυνατή περίπτωση που μπορεί να προκύψει! "

    Ισχύει, γι αυτο και λέω πως ειναι μικρες οι διαφορες αναμεσα στους μαθητες του 8 και του 20. Κανενας τους δεν εχει διδαχθει να σκεφτεται. Απλα ο 20αρης ετυχε να διαβασει την ίδια άσκηση. Αν τους τα αλλαξεις λίγο καταμπερδεύονται. Μεταξύ μας όμως δεν ειναι το Λύκειο, και σίγουρα όχι η 3βθμια εκπαιδευση, αυτο που θα σε μάθει στοιχειώδη λογική αφαίρεση και επαγωγή. Αυτά πρεπει να γίνουν σε μικρότερο επίπεδο, αλλά τι να κάνεις που
    * Οι δασκαλοι στα μαθηματικα κτλ ειναι παντελως ασχετοι
    * στο γυμνασιο εχουμε καταντήσει να "φοβομαστε" τους γονεις. Ειτε εισαι διορισμενος ειτε οχι. Κανουν τα παιδια κακομαθημενα κωλοπαιδα, αν τα ζορίσεις για να σκεφτούν είτε τα χάνεις (σαν φροντιστής) είτε σου κάνει ντου ο γονέας (αν εισαι διορισμένος).




    Και γω αρχιζω να πιστευω πως πρεπει σιγα σιγα το "κοψιμο" να επανελθει, εστω και ως δυνατότητα. Καλό ειναι να υπάρχει κάποιος φόβος, εστω και αν χρησιμοποιείται ελάχιστα. Δεν μπορεις να κανεις το γκιουλεκα συνέχεια και να μαθαίνεις να είσαι ατιμώρητος. Τωρα και να θέλει ενα παιδι να κοπεί, πρεπει να το προσπαθήσει πολύ.



    " Έτσι μου θέλετε; Πλερώστε. Αν το έλεγα ρε ‘συ, θα έπαυα να είμαι εκπαιδευτικός."

    Μπαααα. Διάφοροι άσημοι συνάδελφοι, όπως ο Αριστοτέλης πχ (:Ρ) πληρώνονταν και μάλιστα αδρότατα. Η έννοια της πληρωμής για μια καλώς εκτελούμενη εργασία νομίζω πως ειναι θεμιτότατη και αναγκαία, ειτε ειναι ιδιωτικής είτε δημόσιας φύσεως. Ασε ο ΕΛ γονέας έτσι γουσταρίζει για να λέει πως έσκασε τόσα για να μάθει το παιδί του το τάδε μάθημα. Άιντε να τους βάλεις μυαλο. Σημασία έχει για μένα πως αν δώσουν χρήματα ξαφνικά σε ακούνε!

    Αυτο που εκνευριζει ειναι ο εκβιασμός που κάνουν μερικοί διορισμένοι συνάδελφοι μέσω των βαθμών:

    Ο "καλος" μαθητης κανει μπαμ απο μακρυά. Στο πρώτο τετράμηνο του βάζουν ένα 12-14 αντι για 17-20. Ερχεται απορημένος ο γονέας καλή τη πίστη και ρωτάει τι έγινε. Λεει ο συνάδελφος πως ε, το παιδι εχει καποιες αδυναμίες, θελει δουλεια, ειναι κριμα γιατι εχει δυνατότητες κτλ κτλ. Στο τελος τον τσιμπάει για ιδιαιτερο. Ο βαθμός στο επόμενο τετράμηνο, αλλα και στο τέλος της χρονιάς, πολύ φυσιολογικά, ανεβαίνει, μετά από 2 χρόνια ο, έτσι και αλλιώς καλός, πιτσιρικάς περνάει σε κάποια "καλή" σχολή, ο διορισμένος ιδιαιτεράκιας-εκβιαστής αποκτά καλό όνομα στην πιατσα και η κατάσταση διαιωνίζεται.

    Τετοιους καριόληδες τους κυνηγάμε γενικώς και πολλοί έχουν πιαστεί αλλά το φαινόμενο παραμένει. Είπαμε ρε να κάνει κανα ιδιαιτερο αλλά όχι και έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χααααχαχαχαχα
    (Ξέρω, ξέρω τί τραβάτε…)
    Κοίτα, δεν ασχολήθηκα με το θεμιτό ή όχι της πληρωμένης εκπαίδευσης, ανάλογα με το «σύστημα αναφοράς» μπορείς να πάρεις επιχειρήματα εξίσου καλά και για τις δύο απόψεις, ακόμα και αν «αντιτίθενται» στη λατρεία μου, τον Αριστοτέλη! Ασχολήθηκα με το ότι το να εισάγεις την πληρωμή ως μέθοδο για να πάρει ο άνθρωπος στα σοβαρά την εκπαίδευση είναι εντελώς αντιεκπαιδευτικό!
    Και όπως βλέπεις, δείχνεις και μόνος σου τις ατραπούς στις οποίες οδηγεί η ιδιωτική εκπαίδευση που βιώνουμε σήμερα! Το θέμα είναι σύνθετο.
    Είναι λοιπόν δεδομένο πως η παιδεία είναι πολυσύνθετη και συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς αλλά και τηλεόραση και ένα σωρό άλλα πράγματα. Με ένα καλό πανεπιστήμιο, με μία βάση, ή ακόμα και έναν συνολικά «καλό» εκπαιδευτικό κλάδο, δεν κάνεις πρόοδο αν δεν θίξεις όλους αυτούς τους παράγοντες. Το νόημα όμως είναι να δίνεις τη σωστή έμφαση και να χρησιμοποιείς σωστά τον καθέναν απ’ αυτούς, άρα και τις εξετάσεις, και τις βάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το θέμα μας λοιπόν παραμένει, ότι αν ένα παιδί δεν πάρει βάσεις στην ηλικία που χρειάζεται (για να γίνει συντονισμένη προσωπικότητα από τους γονείς, για να αποκτήσει οργάνωση στην μάθησή του από τους εκπαιδευτικούς, με όλους τους άλλους παράγοντες που μπαίνουν στην εξίσωση), τότε πολύ δύσκολα θα ανταπεξέλθει στις όποιες απαιτήσεις του σχολείου και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει ένας ημιμαθής.
    Το δικό μου πρόβλημα, έχοντας δουλέψει και σε δημοτικό και σε γυμνάσιο και σε λύκειο, είναι ότι υπάρχει ένα βαθμιαία αυξανόμενο πρόβλημα όσον αφορά την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των παιδιών. Μπορεί να έχουν κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις (θα συμφωνήσω ότι αυτές δεν είναι κτήμα σε βάθος ούτε των περισσότερων μαθητών του 20, με βέβαια αρκετές εξαιρέσεις, αλλα πλέον, έτσι όπως μοιράζονται οι βαθμοί δεξιά και αριστερά, το δύσκολο είναι να ΜΗΝ έχεις υψηλή βαθμολογία αν ξεφεύγεις έστω και κάτα το ελάχιστο από τον μέσον όρο ή απλά άμα διαβάζεις κάπως οργανωμένα.

    Δεν μπορείς να συννενοηθείς σε βασικές έννοιες. Τα παιδιά στερούνται των βασικών εργαλείων ανάλυσης της γλώσσας και κατανόησης αυτής. Με αποτέλεσμα, ακόμα και αν διαβάζουνε, να κατανοούν πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε για την ηλικία τους. Θεωρώ ότι αυτό επιδεινώνεται με τα χρόνια καθώς επιδεινώνονται και οι συνθήκες λειτουργίας μιας τάξης. Όσο τα παιδιά γίνονται για τον άλφα ή βήτα λόγο πιο ανήσυχα μέσα στην τάξη (που γίνονται...) τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες της αποδοτικής μάθησης.

    Διδάσκω ένα μάθημα, που θα περίμενε κανείς, να είναι όλοι άριστοι δεδομένων των ωρών που το έχουνε διδαχθεί και στο δημόσιο σχολείο αλλά και στο φροντιστήριο, αλλά φευ... Θεωρώ ότι θα αποδίδανε ακριβώς το ίδιο, με το ένα τρίτο των ωρών που ήδη αφιερώνουνε. Και απορώ, γιατί. Ή μάλλον, δεν απορώ, ξέρω.

    Για μένα το θέμα της βάσης στις εξετάσεις είναι θεμιτό να υπάρχει και λογικό και μάλιστα, εφόσον δεν ισχύει για την εισαγωγή κάποιου στην ανώτατη εκπαίδευση, γιατί θα πρέπει με την ίδια λογική να ισχύσει για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή τέλος πάντων, για οποιονδήποτε λόγο?

    Τέλος πάντων, όταν όλα γίνονται με στεγνά χρηματοοικονομικά κριτήρια, (με λένε ιδιοκτήτη καφετέριας δίπλα στο ΤΕΙ Άνω Τζουτζουλίας π.χ.) και όχι με ποιοτικά όσον αφορά την γνώση και την εκπαίδευση, δεν βλέπω πρόοδο.
    Γιατί δεν δέχομαι να ακούω από έξυπνο (?) 13χρονο και μέσο μαθητή, να έρχεται να μου λέει:
    -Κυρία, πήρα ένα βιβλίο χτες από την βιβλιοθήκη αλλά δεν κατάλαβα τί έγινε στο τέλος.
    -Μα καλά, ποιό πήρες? Αυτό για το διάστημα του Σιμόπουλου?
    -Όχι, κυρία, ένα Αστερίξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @darthiir the abban

    Υπό αυτην την έννοια δεν μπορω να πω πως διαφωνω!

    @sophia
    "έτσι όπως μοιράζονται οι βαθμοί δεξιά και αριστερά, το δύσκολο είναι να ΜΗΝ έχεις υψηλή βαθμολογία αν ξεφεύγεις έστω και κάτα το ελάχιστο από τον μέσον όρο ή απλά άμα διαβάζεις κάπως οργανωμένα."

    Συμφωνω. Πλεον ο 20αρης με τον 12αρη εχουν πανω κατω τις ιδιες γνωσεις. Απλα ο 20αρης ειναι πιο "επιμελής" (που πρακτικα, στο μεγαλυτερο ποσοστό σημαίνει απλά παπαγάλος)

    Οι βάσεις υπάρχουν είπαμε για να καθοριζουν σε ποια σχολή θα πάει ο καθένας ή/και τη σειρά. Δεν ειναι καποιο αντικειμενικο αξιολογικό κριτήριο. Απλα εχουν αντικειμενικότητα στο αποτελεσμα (δηλ δεν μπορεις να κλεψεις). Αν οι θέσεις φτάνουν για όλους, οι βάσεις καθορίζουν την "αξιολογική σειρά" (καλύτερες σχολές 3βθμιας, καλυτερες περιοχες διορισμου στον ΑΣΕΠ κτλ). Ουδεις μπορει να διαφωνησει. Εδω εχουμε το οξύμωρο να υπάρχουν θέσεις αλλά κάποιος εξυπνάκιας να λεει πως "εσεις δεν κανετε" και οι θεσεις σε σχολές να μενουν κενες.

    Αν θελεις να έχει αξία η βάση πρεπει να κλείσεις σχολές που ειναι ανενεργές. Όσο όμως ειναι ανοιχτές πρεπει να έχουν φοιτητές.

    Στον ΑΣΕΠ των δασκαλων (μεχρι προτινος τουλαχιστον) διοριζονταν ολοι, είτε παίρνοντας την βάση ειτε αποτυγχάνοντας, οποτε διοριζονταν κατόπιν ....γινομενοι αναπληρωτές. Και αυτό διοτι υπάρχουν θέσεις γι αυτους.

    Αν απο κάποιο θαύμα, αύριο 2πλασιαστουν οι κενες καθηγητικές θέσεις και παράλληλα υπάρξει πλήρης αποτυχία στον ΑΣΕΠ νομίζεις πως το κράτος δεν θα διορίσει καθηγητες;

    "Θεωρώ ότι αυτό επιδεινώνεται με τα χρόνια καθώς επιδεινώνονται και οι συνθήκες λειτουργίας μιας τάξης."

    Ετσι ειναι. Και το νεο νομοσχεδιο, ειδικα με τους 35 μαθητες ανα ταξη, θα τα κάνει μπουρδέλο

    "-Όχι, κυρία, ένα Αστερίξ."
    χαχαχαχαχαχαχα!!!!

    Πρεπει να φτιαξουμε ενα ποστ με τετοιες κοτσάνες! Εχω υλικό απύθμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Άσε, εγώ άμα κάτσω και σκεφτώ τί κοτσάνες ακούω κάθε μέρα, θα αλλάξω επάγγελμα (ή θα αρχίσω να χαρίζω δεξά και αριστερά σε διάφορους γονείς, κούτες με προφυλακτικά!!!) Και υπολόγισε, ότι στο δικό μου μάθημα τουλάχιστον, γλυτώνω τα ωραία που ακούει κανείς στην ιστορία, βιολογία, γεωγραφία (σε αυτό πρέπει να κάνουμε αρχείο μου φαίνεται) και φυσική. Αλλά επειδή έχω την βιβλιοθήκη και παίζω μαζί τους και επιτραπέζια αλλά κυρίως, κουβεντιάζω στα διαλείμματα, μιλάμε, παθαίνω απανωτά εγκεφαλικά.
    ;-Ρ

    Καλά, αυτό με τις μεγάλες τάξεις, άσε.. Πλέον, έτσι όπως είναι τα περισσότερα παιδιά ασυντόνιστα, θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir