Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Μαΐου 23, 2012

Ιντερμέδιο 2. Που πάνε τα λεφτά του δανείου; Ποσοστά

Συνέχεια από το προηγούμενο

Εχουμε λοιπόν και λέμε. Για φέτος που ξέρω διότι του χρόνου...τρεχα γύρευε.


Είπαμε λοιπόν πως φέτος παίρνουμε δάνειο απο Εουρώπα και ΔΝΤ ύψους 106 δις ευρώ




Έχουσι λαμβάνειν:
(κατά απόλυτη προτεραιότητα)
  • Χρεολύσια: 41,9 δις +25 δις = 63,11 %
  • Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (τράπεζες): 32 δις = 30,19%
  • "Παλιές" υποχρεώσεις (;): 6 δις = 5,66 % (αυτο δεν το έχω, αλλα για να λέει υποχρεώσεις μαλλον τιποτα δανεικά θα είναι. Αν είναι εσωτερικά, τότε το ποσοστό του χρήματος που θα πέσει μέσα είναι αυτό. 5,66 %. Τα ρέστα όπως καταλαβαίνετε πακοτίνια)
Μένει το ιλλιγγιώδες ποσό των ..... 1,1 δις για να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα της τάξεως των 13,3 δις εκ των οποίων τα....13,2 δις είναι τόκοι!

(στον πίνακα οι τόκοι έχουν μπει στην γενική κατηγορία "Ελλειμα κρατικού προϋπολογισμού")

Στην κουτουράδα λοιπόν λέω πως από τα 106 δις που θα πάρουμε φέτος, χοντρικά "μέσα" θα πέσουν από .....-100 (δηλαδή δεν....) έως +250 μύρια. Ευχαρισθώ και μπράβο μας.

Ε, οποιος ξαναπεί πως χαρις στην δανειακή σύμβαση πληρώνονται μισθοι και συντάξεις θα τον απαυτώσω!
(τουλάχιστον για φέτος γιατί....είπαμε!)



Disclaimer:

  •  Επαναλαμβάνω πως δεν ειμαι κανένας μέγας οικονομολόγος. Ξέρω να ...διαβάζω και να αθροίζω νούμερα. Απ ότι φντ είμαι καλός για οικονομικό επιτελείο "μεγάλου" (ή πρώην μεγάλου) κόμματος. Αν εχω κάνει λάθος παρακαλώ να μου το πείτε και θα δημοσιεύσω τα κατάλληλα νούμερα με τις ερμηνείες τους. Μέχρι τότε θα επιμένω πως μας έχουν φλομώσει στην μπαρούφα!
  • Ουτε και "είμαι σιγουρος" πως το μορατόριουμ ή η μονομερής άρνηση πληρωμής του χρέους είναι και η λύση στο πρόβλημα. Λέω πως το δάνειο μας χρεώνει παραπέρα χωρίς να μένει εντός ούτε φράγκο!

9 σχόλια:

  1. Έστω ότι είναι ακριβώς έτσι τα νούμερα (μια που ούτε εσύ ούτε εγώ έχουμε πραγματικά ιδέα αν είναι έτσι)... Τα χρέη, ταμεία και ...παλιές υποχρεώσεις υπάρχουνε (υποθέτουμε). Και οι μισθοί και οι συντάξεις υπάρχουνε (υποθέτουμε). Άρα, μια που και τα μεν και τα δε είναι υποχρεώσεις του κράτους, δεν θα ήταν λογικό (κοίτα λέξη που βρήκα να χρησιμοποιήσω κι εγώ ο δύστυχος...), δεν θα ήταν ...λογικό να πούμε ότι μια και έχουμε και χρέη/υποχρεώσεις και μισθούς/συντάξεις, και όλα πρέπει να τα πληρώσουμε, λίγη σημασία έχει πως ονοματίζουμε το που πάνε τα καινούργιά που μας "δίνουν"; Αν δεν μας "δίνανε" να πληρώσουμε τα χρέη δεν θα είχαμε να πλερώσουμε τους μισθούς/συτάξεις... άρα τι διαφορά έχει η μισή ντουζίνα από τα έξη, ο Γιάννης και ο Γιαννάκης -ή ο Μανωλιός; (πες με απλοϊκό αλλά μη με απαυτώσεις πληζ! -καλό σου απόγευμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " λίγη σημασία έχει πως ονοματίζουμε το που πάνε τα καινούργιά που μας "δίνουν"; "

    Λανθάνεις. Ειναι ορος απαραβοατος του μνημονίου πως
    * η βοηθεία πάει αυστηρά σε αποπληρωμές. Γιοκ αποπληρωμές, γιοκ βοήθεια, οποτε ακυρον
    * απο εσωτερικές υποχρεώσεις πρώτα πληρώνονται τοκοι και χρεολύσια και μετά τα υπολοιπα.

    Αρα αν τα λεφτα που παιρνουμε (πολύ λογικά) ειναι λιγο λιγότερα απο αυτα που δίνουμε για τόκους και χρέη σημαίνει πως απο τη βοήθεια δεν μένει φράγκο εντός. Απλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο λέμε σχεδόν. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν ή τίποτα. Η "Ευρώπη" και το ΔΝΤ δεν είπαν ποτέ ότι βοηθάνε τους Έλληνες πολίτες, αλλά μόνο το Ελληνικό κράτος. Και τα χρέη έχουν προτεραιότητα (έχεις ακούσει κανέναν να λέει στην τράπεζα ότι δεν μπορεί να πληρώσει την δόση αυτό το μήνα γιατί δεν θα έχει να φάει, και η τράπεζα να του λέει, εντάξει, φέρε μου τον λογαριασμό από το μπακάλικο να στα δώσω). Αυτά που δίνουν δεν είναι βέβαια αρκετά, αλλά ποτέ δεν είναι...

      Διαγραφή
  3. Η ίδια η συνθήκη είναι απόνη της αντιοικονομική και καταστρεπτική. Από τη στγιμή που προηγούνται οι τόκοι κλπ, τότε η κοινωνία είναι καταδικασμένη. Κι εγώ δεν ξέρω αν το μορατόριουμ θα βοηθήσει, γιατί παραμένει το έλλειμμα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να βοηθήσει το μνημόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/5/12 10:35

    Ο δανεισμός σε τι ποσοστό είναι εσωτερικός και σε τι ποσοστό είναι εξωτερικός;
    Δλδ τι ποσοστό των δανειακών υποχρεώσεων πηγαίνει σε δημόσια ταμεία, φορείς, ελληνικές τράπεζες (άρα εμμέσως είναι δανεισμένα από τον ελληνικό λαό) κλπ;
    άλλη ανάλυση που είχα δει αλλού τοποθετούσε τον «εσωτερικό» δανεισμό πάνω από 50%.

    Κάποια επίσης αυτά είναι γραμμάτια τα οποία απευθύνονται σε Έλληνες (κάθε λίγο εκδίδονται νέα, με 1-2 δις τη φορά απ ότι θυμάμαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως επι το πλειστον εξωτερικος δανεισμος. Δεν εχω τα στοιχεια ομως. Ασε που το εσωτερικο κουρεύτηκε όλο (ακομα και οι καταθέσεις των νοσοκομείων που ΔΕΝ ειχαν αγοράσει μονα τους ομόλογα! τα αγορασαν....κάποιοι στο 100% της αξίας τους μια ...μέρα πριν το PSI και κατόπιν τα κούρεψαν!)

      Τα γραμμάτια καλά ειναι περίπου 12 δις οπως φντ και στην εικόνα

      Διαγραφή
  5. Από ό,τι διάβασα στην Εισηγητική του 2012 οι παλαιές υποχρεώσεις αναφέρονται στον τομεά της υγείας. Μάλλον είναι οφειλές του δημοσίου προς τα νοσοκομεία ή τους προμηθευτές φαρμάκων.

    "Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για την πληρωμή των εγγυήσεων που εκτιμάται ότι θα καταπέσουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, των
    δαπανών για πληρωμή τόκων, των δαπανών επιχορήγησης νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση παλαιών οφειλών τους,".

    Βέβαια δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος ότι αναφέρεται εκεί, αλλά έτσι δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ια να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα της τάξεως των 13,3 δις εκ των οποίων τα....13,2 δις είναι τόκοι!

    Αυτό από πού τεκμαίρεται; Το κείμενο δε διευκρινίζει αν πρόκεται για πρωτογενές ή δευτερογενές έλλειμμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir