Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Η παραβολή της άσωτης πορτοκαλάδας

Ο ήρωας της ιστορίας μας ονομάζεται κυρ Πέτρος και είναι υπάλληλος σε μια μεγάλη εταιρεία. Γενικά στις εταιρείες αυτού του τύπου οι υπάλληλοι είναι πολύ καλοντυμένοι και περιποιημένοι. Οι δε κυρίες ήταν ντυμένες πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας. Μέχρι που προσλήφθηκε στην εταιρεία μια ομάδα νέων εργαζόμενων που ερχόντουσαν φορώντας τζιν και -άκουσον άκουσον- ήταν πολλές φορες και αξύριστοι.

Ήταν λίγο κουλό σαν θέαμα, αλλά μιας και η κάθε μέρα έχει μόνο24 ώρες και γενικώς έχουμε και άλλες δουλειές κανείς δεν πολυασχολούνταν, μόνο τους κοιτάζανε καμιά φορά με απορία, κάποιοι και με μίσος διότι οι δεν γούσταραν καθόλου αυτό το είδος ντυσίματος και δεν το θεωρούσαν αρμόζον με την θέση τους.

Κάποια στιγμή, εκεί που ο κυρ Πέτρος ήταν σφόδρα απασχολημένος παίζοντας ναρκαλιευτή, του ήρθε ένα mail από έναν συνάδελφο. Ένας διευθυντής τμήματος είχε απολύσει έναν από τους νέους εργαζόμενους. Ο διευθυντής ισχυριζόταν πως ο υπάλληλος τον είχε βρίσει χυδαιότατα, αλλά οι παριστάμενοι υπάλληλοι έλεγαν πως δεν είχε ειπωθεί τίποτε σοβαρό. Ο πιτσιρικάς έφυγε με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα και ο διευθυντής πήγε στο γραφείο του μαζί με την εκπάγλου καλλονής ιδιαιτέρα του για σύσκεψη.

Στη συνέχεια, όλη μέρα, τα mail από τους κουτσομπόληδες της εταιρείας έφταναν σωρηδόν. Ενας άλλος μικρός λέει πήγε και σκυλόβρισε τον διευθυντή και του έχυσε και τον χυμό πορτοκάλι που είχε ανα χείρας στην μάπα. Βγαίνοντας πήγε και πήρε ένα χυμό ακόμα και τον έριξε στην μπλούζα της γραμματέας, η οποια και απ ότι φάνηκε δεν φόραγε σουτιέν.

Ενθαρυμμένοι από την ατιμώρητη, προς το παρόν τουλάχιστον, πράξη του συναδέλφου, κάποιοι συνάδελφοι άρχισαν να σκέφτονται να κάνουν απεργία δίκην διαμαρτυρίας για την άδικη απόλυση. Θυμήθηκαν πως είχαν να πάρουν αύξηση χρόνια, και πως δούλευαν 12 ώρες την μέρα. Θυμήθηκαν πως οι γκόμενες των διευθυντάδων γινόντουσαν αμέσως γραμματείς και με διπλούς μισθούς από αυτούς. Θυμήθηκαν πως πήγαιναν στην δουλειά με το λεωφορείο ενώ ο διευθυντής είχε φεράρι. Θυμήθηκαν πως ο διευθυντής από τις πολλές συσκέψεις με την γραμματέα του είχε να παράγει έργο χρόνια. Και θύμωσαν. Κάποιοι περίεργοι πρότειναν να κρατάνε μούτρα στον διευθυντή όποτε τον έβλεπαν μέχρι να στεναχωρηθεί και να το μετανιώσει. Κάποιος πρότεινε να μπουγελώσουν όλους τους διευθυντές και τις τσουλάρες τις γραμματείς και η ιδεα άρεσε.

Ο κυρ Πέτρος το ψιλοσκεφτόταν. Άδικη η απόλυση δεν λέω, και μας έχουν λυσσάξει 5 χρόνια χωρίς αύξηση, αλλά απεργία; Και τι θα πει η γυναίκα στο τέλος του μήνα; Εκεί που το σκεφτόταν μπαίνει μέσα στο γραφείο ένας νέος με τζιν και αξύριστος. Ο Πέτρος δεν τον είχε ξαναδεί μέχρι το μεσημεριανό διάλλειμα όπου τον είδε να μιλά με έναν φύλακα. Ο νέος είχε στο χέρι του μια πορτοκαλάδα την οποία και εκσφεντόνισε κατευθείαν στο πρόσωπο του διπλανού του Πέτρου, έκανε μεταβολή και εξαφανίστηκε.

Οι δυο συνάδελφοι έπαθαν σοκ. Ο διπλανός έκλαιγε για το νέο του κοστούμι που έγινε χάλια ενώ και ο Πέτρος σκεφτόταν με τρόμο τον εαυτό του στην θέση του άλλου. Είχε δώσει μισό μισθό για να πάρει το κουστούμι. Αν ήταν αυτός στην θέση του άλλου; Στα καπάκια του ήρθαν πεντεξι mail μαζεμένα από αποστολείς που δεν ήξερε. Ανέφεραν πως αρκετοί φίλοι του είχαν υποστεί ίδια επίθεση από παρόμοιου τυπου νεαρούς. Ο Πέτρος υποψιάστηκε πως υπαίτιοι ήταν οι φίλοι του νεαρού που είχε απολυθεί. Κατά τα φαινόμενα μαζί με τους διευθυντές είχαν αποφασίσει να κάνουν χάλια όποιον φόραγε κουστούμι. Του ήρθε και ένα mail από μια γραμματέα που έλεγε πως οι φίλοι του απολυμένου ετοιμάζονται να τους λούσουν όλους. Και τρόμαξε. Ο βλαμμένος του γραφείου είπε πως πρέπει να φυλαχτούνε. Ο Πέτρος συμφώνησε με όλη του την καρδιά. Μαζί με τον βλαμμένο βρήκε άλλους δυο τρεις συναδέλφους από το διπλανό γραφείο και οργάνωσαν ομάδα περιφρούρησης του ορόφου.

Όποιος έμπαινε και είχε πορτοκαλάδα, φόραγε τζιν ή ήταν αξύριστος έτρωγε για αρχή ένα πληκτρολόγιο στο κεφάλι και αν δεν υποχωρούσε τον κλώτσαγαν μέχρι να φύγει. Μέχρι το τέλος της μέρας τα ρούχα των υπόλοιπων υπαλληλων του ορόφου είχαν σωθεί. Και οι νεαροί σταμάτησαν να πλησιάζουν στον όροφο. Όπως ετοιμαζόταν να φύγει του ήρθαν mail από τους φίλους του, διαψεύδοντας το γεγονός πως είχαν γίνει χάλια ενώ τον ρωτούσαν αν ήθελε να του δανείσουν ρούχα γιατί έμαθαν πως είχε λουστεί από έναν νεαρό. Ο Πέτρος είπε πως ήταν μια χαρά, και αυτό διότι είχε υπερασπιστεί τον όροφο μαζί με άλλους, πριν γενικευτούν οι επιθέσεις. Οι άλλοι του είπαν πως έκαναν και αυτοί το ίδιο. Τα mail από τις γραμματείς που έφταναν ήταν μες στην γκρίνια. Και τί φταίει ο διευθυντής, έλεγαν. Αφού ο άλλος ήταν αξύριστος. Και τι γύρευε στο διάδρομο εν ώρα εργασίας; Μάλλον πήγαινε για να προσβάλλει τον διευθυντή. Καλά έκανε και τον απόλυσε. Καιρός είναι να απολύσει και τα κωλόπαιδα που του έκαναν παρέα να καθαρίσει η εταιρεία. Καιρός είναι επίσης να καθιερωθεί ένα πιο αυστηρό dress code γιατί μερικοί σαν να παραπήραν αέρα εδώ μέσα. Αυτα διάβαζε ο Πέτρος και το σκεφτόταν. Όντως αν ο νεαρός δεν ηταν στο διάδρομο, αν δεν ήταν αξύριστος και αν είχε το κεφάλι συνέχεια κάτω όπως ο ίδιος ο Πέτρος, ε τότε λογικά ο διευθυντής δεν θα τον πρόσεχε καν.

Έμαθε επίσης πως σε έναν όροφο που δεν είχαν εφαρμοστεί τα ίδια μέτρα, όλοι οι υπάλληλοι είχαν γίνει χάλια.

Εκείνη την στιγμή ήρθε η ανακοίνωση από την διεύθυνση. Καταργούνται τα μηχανήματα που δίνουν αναψυκτικά και το dress code γίνεται αυστηρότερο. Κουστούμι και γραβάτα υποχρεωτικά για τους άντρες, ταγιερ για τις γυναίκες. Οι άντρες φρεσκοξυρισμένοι, οι γυναίκες περιποιημένες και καλοχτενισμένες. Οι περισσότεροι ικανοποιήθηκαν, μιας και αυτοί που σκέφτονταν σαν τους θερμόαιμους με τις πορτοκαλάδες, τώρα δεν θα ήξεραν σε ποιον να ρίξουν τι, μιας και θα ηταν όλοι ίδιοι, όμορφοι και αρμονικοί.
Φεύγοντας για το σπίτι θυμήθηκε πως η συζήτηση για την απεργία είχε παγώσει μες στην ανακατωσούρα.

Ο σεκιουριτάς στην πόρτα του θύμησε πάρα πολύ αυτόν που είχε ρίξει την πορτοκαλάδα στον διπλανό του, τρομάζοντας τον. Θα είναι αδέρφια, σκέφτηκε. Δίδυμα.

12 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η πορτοκαλάδα σου... έχει και βιταμίνη c!
    Αυτή είναι η αντίληψη και η νοοτροπία μας φίλε, αν δεν φοράς κουστούμι-γραβάτα δεν σε παίρνει στα σοβαρά ο άλλος, για αυτό ψηφίζουν τους κουστουμάτους που μας πηδάνε καθημερινά με latex και επιβραδυντικό μεγάλης ανοχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιστορία. Δυστυχώς η εταιρία πάει για κλείσιμο, μιας και ο διευθυντής και η γραμματέας του έκαναν μερικά λαθάκια στη διαχείρηση. Βέβαια ζήτησαν ειλικρινά συγγνώμη από όλους πριν φύγουν, και παραδέχτηκαν ότι δεν έπρεπε να ανταλλάξουν το κτίριο της εταιρίας με 2 κηροπήγια και μια αγία γραφή (βοήθειά μας)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/12/08 21:04

    Εκπληκτική η αλληγορία της μηχανορραφίας των "διδύμων" και ο παραλληλισμός της με την προβοκάτσια των Οργάνων της αταξίας των ημερών που διανύουμε. Είναι εκπληκτικές οι ομοιότητες που έχουν διαχρονικά οι κρατικές μεθόδευσεις που έχουν εκτός των άλλων σκοπό να μετατρέψουν σε φυτό την πολιτική μας συνείδηση και να μας κάνουν παθητικόυς για τα αγγούρια που έρχονται. Κάποιοι δε βλέπουν πέρα απ' τη μύτη τους και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μπράβο φιλαράκι! ΕΛΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕΕΕΕΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί πραγματικά μία πορτοκαλά και ένα μάτσο νέοι να σε αποκολλήσουν από τον ναρκαλιευτή; Θαύμα θαύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλεις να πιάσω ένα-ένα τα θέματα που αναφέρονται ή απλώς να πω ότι είναι ΠΟΛΥ καλογραμμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @thamnos
    Ευχαριστώ, αν και το κουστούμι κτλ χρησιμοποιήθηκαν σαν δείκτης ομαδοποίησης και άρνησης του διαφορετικού και όχι κυριολεκτικά :)

    @polyvios
    Τα λαθάκια δεν τα κάνουν οι διευθυντές. Αυτοί είναι τα κατά τόπους τσιράκιας της νεφελώδους ομάδας που διοικεί την εταιρεία, την οποία και βλέπεις μια φορά στα τέσσερα χρόνια.

    Πάντως η ιδέα με τις ανταλλαγές με άρεσε!!

    @Λευτέρης
    Ρε τρώμε κουτόχορτο όλοι μαζί και κατα ριπας. Σε παραπέμπω στον wizzards firts rule εδώ

    @island
    Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!! Θαύμα, θαύμα!

    @ellie
    Μην παίζεις με την μετριοφροσύνη μου διότι είναι είδος υπό εξαφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/12/08 06:37

    Ζητώ συγγνώμη για το off-topic αλλά θα το πω εδώ αφού είναι το πιο πρόσφατο post.

    http://vimeo.com/2351801

    Το ντοκιμαντέρ "Money as Dept" με ελληνικούς. Enjoy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουδεμία, υποθέτω, σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα και πρόσωπα και καταστάσεις, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/12/08 09:45

    Κλέβω απλά ένα σύνθημα τοίχου που είδα στην ακατανόμαστη περιοχή της Αθήνας
    " Σ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ"
    Α κι ένα πολύ καλό σύνθημα που φωνάζανε τα παιδιά στις συγκεντρώσεις "δε με νοιάζει τι ψωμί δε με νοιάζει τι τυρί αρκεί το παριζάκι μου να είναι ΜΑΤΑΤΖΗΣ".
    Η παραβολή έχω να πω πως είναι προϊόν εγκάθετων, αξύριστων, τζινολάγνων, πλατυπόδαιων σατανιστών.
    Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @oblivion
    Θα μπρει στο προγραμμα μιας και προς το παρον δεν υπάρχει χρόνος. Ευχαριστώ πάντως!

    @δειμος
    Αυτά είναι διαδόσεις των εαμοβουλγάρων κουκουλοφόρων που έρχονται με πούλμαν να μας κάψουν τα μαγαζά! (χωρίς ι: μαγαζά)

    @gromf
    Αυτοί οι πλατυπόδηδες αριστεροί μας έχουν τσακίσει!

    Που είσαι χαμενος ρε χαμένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18/12/08 13:48

    Ετσι!Χαμένος στα δακρυγόνα και τους καπνούς του κέντρου της Αθήνας. Εκεί θε έπρεπε να είμαι αλλά....
    Ευτυχώς με παρακίνησαν την τρίτη κάποιοι μαθήτές μου και πήγαμε μαζί στην γαδα. Τουλάχιστον όταν θα με ρωτήσουν τα παιδιά μου αργότερα θα τους πω ότι με πήραν τα "παιδιά" από το χέρι και με βγάλαν στους δρόμους κι έτσι κατάφερα κι εγώ να μην φορέσω κουστούμι αλλά τζιν και μπλουζάκι ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @gromf
    Εσύ ήσουν 81 στα 18 και γίνεσαι 16 στα 33!!!

    Του χρόνου ευθυγραμμιζόμαστε;

    Πέραν της απαραίτητης πλάκας πολύ καλά ξηγήθηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir