Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014

Eurodebate: Κριτική απόδοσης - τουιτεριές

(αφού το ξέρω πως ψήνεστε για κάτι τέτοια)

Εισαγωγή:
Ομολογώ πως το φχαριστήθηκα. Απαντήσεις μετρημένες, συνήθως επί της ουσίας, ερωτήσεις όχι "έχω ένα φίλο" κετς, αλλά αρκούντως γενικές για να απαντάνε με άνεση και να έχουνε χρόνο για καμία σπόντα παραδίπλα και αρκούντως ειδικές για να λάβουμε άποψη για το ποιόν των συνομιλητών, όχι τόσο σαν άτομα (αν και πάντα παίζει αυτό), αλλά σαν φορείς πολιτικής ιδεολογίας.

Με ξένισε που δεν είδα τον Πρετεντέρη και τον Καψή, αλλά τι να κάνεις, την επόμενη φορά

( <-Παρένθεση. ΠΕΘΑΝΑ στο γέλιο με τους κομπλεξικοί δεξιοί τύπου Μουρούτη που κορόιδευαν τον Τσίπρα επειδή θα μίλαγε ελληνικά, κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι έλληνες πολιτικοί by default κατά τη γνώμη μου. Λογικό ήταν μιας και ο άνθρωπος δεν έχει ζήσει έξω, όσο καλά αγγλικά και να ήξερε (λέμε τώρα) να ήταν ένα κλικ πίσω. Από την άλλη σε σοβαρούς ανθρώπους μετράει το τί λες και όχι η γλώσσα που το λες, οπότε οκ. Απο την παράλλη όποιος θέλει καλά αγγλικά να πα να ψηφίσει ΓΑΠ διοτι αν νομίζετε πως ο πιτσαρία-που-έσκισε νογάει απο τούτα τόσο καλά πια επιτρέψτε μου να επιψυλάσσομαι.

Tελος πάντων γελάσαμε και με τον Μουρούτη και με τις γνώμες του:



Αλλά δεν ξέρετε το γέλιο που έριξα όταν ανακάλυψα πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δηλαδής, δεν μίλαγε στα αγγλικά αλλά στα γαλλικά!! Προσπάθησα, όπως και άλλοι, να το επικοινωνήσω με τον προϊστάμενο της μουρουτιέρας, αλλά δεν ....



κλείνει η παρένθεση ->)

Τελος ειχαμε το debate, είχαμε και τον Μουρούτη live να πετάει συνεχόμενες κοτσάνες, καλά περάσαμε. Σαν ελληνικό twitter δηλαδής. Πέρα απο αυτά όμως τι γνώμη σχημάτισα εγώ;

(link: Τα βασικά σημεία του διαλόγου, από το Βήμα)


Σειρά σχεδόν τυχαία, κυρίως όπως ανακαλώ τον εαυτό μου να το σκέφτεται:

Μάρτιν Σουλτς: Το Ευρωπαϊκό ΠΑΣΟΚ. Χάλια μαύρα. Γνωρίζει πως περί κρίσεως έχει πολιτικό (σαν κόμμα αλλά και προσωπικά) μερίδιο ευθύνης. Γενικολογίες, τράπεζες, γενικολογίες, οχι στον Πούτιν, γενικολογίες, τράπεζες. Του την είπε ο Φερχόφσταντ στα μούτρα και δικαίως. Θυμάμαι χτες να τον βλέπω να του ρίχνονται απο αριστερά και δεξιά και να κάνει πως δεν τρέχει κάστανο και δεν ήξερα πως να το χαρακτηρίσω. Μέχρι που βρήκα αυτό:




Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Για λύπηση. Χειρότερα και από τον Μάρτιν. Αν εισαι τόσο παλιός στο κουρμπέτι και οι απαντήσεις σου είναι τόσο γενικόλογες, η φάτσα σου τόσο κάθιδρη και οι τράπεζες η κυριότερη σου έννοια, ε δεν πας πουθενά. Όταν δε είπε πως "Θα πρέπει να σεβόμαστε τα εθνικά συντάγματα" εδώ γέλαγαν και οι πέτρες (εννοώντας προφανως πως θα τα σεβόμαστε αν λένε ό,τι θέλουμε). Εκεί γύμνωσε το λαιμό του, ο Αλέξης το πήρε πρέφα γρήγορα και άρχισε να τον κοπανάει σαν χταπόδι με το κοινό να τον χειροκροτάει.




Η γενικότερη εντύπωση που έδωσε ο Ζαν Κλωντ λοιπόν ήταν περίπου αυτή:





Αν τώρα η μουρουτιέρα ενθουσιάστηκε, ε τι να πω...


(spoiler για το τέλος: ο κατά κοινή ομολογία σίγουρα χαμένος του debate ήταν με διαφορά ο Γιούνκερ. Αλλά μην έχετε τρελές απαιτήσεις απο τον Μουρούτη. Αν χρειαστεί να αποδείξει πως νίκησε ο δικός του, θα φτιάξει αποδείξεις. Εδώ μόνταρε τον.....Ομπάμα. Τελος πάντων ο Μουρούτης μας είχε εκνευρίσει από νωρίς με τις ....καίριες και έγκυρες παρατηρήσεις του, οπότε λογικό είναι κάπου να αγανακτήσουμε:

)

Γκυ Φερχόφσταντ: Πολύ καλός. Ο άνθρωπος ειναι της πιάτσας, έχει ασκήσει πραγματική διοίκηση και εχει και πνεύμα. Ειδικά εκεί που είπε στα μούτρα του Σουλτς πως δεν είναι και τόσο έξυπνος γέλαγαν και τα σκαμπώ. Μειονέκτημα του, το διαρκές μειονέκτημα των φιλελευθερων. Οπως θα το έλεγε και ο Τζιμακος: "ΟΚ, but what about the human being?". 

Ειδικά προς το τέλος, στα πιο τζιζ θέματα, έκανε αβαβα, μην μας πάθουν και τίποτα τα λόμπι και  οι τράπεζες.
Συνολικά εξέπεμψε καλή εικόνα, σοβαρός, μετρημένος, με όραμα για την ευρώπη (βασικά με αναζήτηση οράματος) αλλά και με το γνωστό μειονέκτημα. Δεν παρέλειψε να μπει προσωπικά στους συνομιλητές του όποτε έβλεπε πως τον έπαιρνε, ήταν γενικά απο τα συν του διαλόγου



Αλέξης Τσίπρας: Στην αρχή μου φάνηκε πολύ γενικως γενικά. Ίσως να ήταν η ξενέρα μου που δεν είχε Πρετεντέρη το πάνελ να έχουμε και το εύκολο γέλιο ρε αδερφε. Σε μια φάση που του την είπε ο Γκυ, πήρε το λόγο με το τζοκερ, και δεν πρόλαβε να απαντήσει στο πιο εύκολο σκέλος του πράγματος (τύπου: Γκυ μην με πρήζεις τα πελέδια, το κόμμα μου 8 μυριάκια χρωστάει, όχι 208 σαν μερικούς μερικούς, και έχουμε και πολλαπλάσια του παρελθόντος επιδότηση). Η εουρώπα δεν είναι ελλάντα και η εντύπωση που έκανε παραβιάζοντας το χρόνο δεν ήταν πολύ καλή.
Όσο περνούσε η ώρα ανέβαινε πάντως. Ήταν ο μόνος που μίλησε (σαν εκπρόσωπος όχι μόνο της αριστεράς αλλά και όλου του Ευρ. Νότου) για κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, κάτι που τα δεξιόπουλα ψιθυρίζουν εδώ αλλά ξεχνάνε έξω, ήταν ο μόνος που μίλησε για τους νεοναζί στην Ουκρανία πέρα απο τις αντιπουτινικές τσιρίδες των άλλων, ήταν ο μόνος που μίλησε για πολιτική διαχείριση του χρέους, έκανε ρόμπα τον Γιούνκερ (κατ αρχήν) και τον Σουλτς, και μάλιστα δίς, ήταν ο μόνος που στην περί ευρωσκεπτικισμού ερώτηση απάντησε με σαφήνεια και με πολιτικό στίγμα ενώ οι άλλοι έκαναν εκθέσεις ανόητων ιδεών.


Εντάξει η φάση στο τέλος "Πάρτε κε Γιούνκερ τα τζόκερ μου να απαντήσετε" ήταν τρολάρισμα επιπέδου Β Γυμνασίου, αλλά ομολογώ πως ξεκαρδίστηκα στα γέλια, ενώ ο Γιουνκερ μάλλον παρακάλαγε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί. Συμπερασματικά ο κατηγορούμενος για ευρωφοβία και τα λοιπά απο τους εδώ μουρουτιέρηδες πέρασε ένα πολύ πιο ευρωπαϊκό πρόσωπο απο τους Γιούνκερ και Σουλτς, μίλησε με άνεση και κέρδισε τις εντυπώσεις. Για ψήφους επιφυλάσσομαι βεβαίως διότι ακόμα τα ευρωdebate δεν νομίζω να βαραινουν στις ψήφους, κάτι αναμενόμενο μιας και ακόμα και τα τοπικά debate δεν έχουν πια και τόση βαρύτητα και ελάχιστοι ψηφοφόροι αλλάζουν γνώμη εξ αιτίας τους.


Σκα Κέλλερ: Εντυπωσιάστηκα. Ίσως το γεγονός πως ήταν η μοναδική (και καθόλου άσχημη btw) γυναίκα ανάμεσα σε ένα τσούρμο μαντραχαλέους να λειτούργησε υπερ της. Οι Πράσινοι είναι γενικώς λίγο απολιτικ και ονειρεύονται μόνο πρασινάδες αλλά η Σκα (-πανκ; χαζό αστείο, αλλά και συ που πας με τέτοιο όνομα;) δείχνει από τώρα πως μπορεί να είναι το next big thing των πράσινων στην ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Άνετη, με καλές θέσεις, άνεση εκφοράς αλλά κυρίως χαρισμα. Το προσόν που έχει ο άλλος και στέκεσαι να τον ακούσεις. Ήταν η μικρότερη (32 χρ.) αλλά αυτό δεν της κόστισε (αντιθέτως) μιας και κατάφερε να εκπέμψει την δικιά της φωνή. Μαζί με τον Αλέξη και τον Γκυ ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας.
Κατακλείδα:


Τελικό Συμπέρασμα για τα "δικά μας": Ο Αλέξης τα πήγε περίφημα, καταφερε πρώτα απ΄όλα να κλείσει στόματα για διαφορες κατηγορίες όπως
* Διγλωσσία. Είπε έξω ακριβως αυτα που λέει μέσα - και καλύτερα
* Ευρωφοβία, ευρωσκεπτικισμο, ευρωαποφυγη πως το λένε. Αντιθέτως ήταν πιο ευρωπαίος απο τους υπόλοιποι
* Τζάμπα μαγκιές. Αντιθέτως. Στον Γιουνκερ έτσι θα μίλαγε ποτέ ο Βενιζέλος; Ο Σαμαράς; Ο Στουρνάρας;
* Αγνοια περί τα ευρωπαϊκα. Αντιθέτως τα πήγε ΟΚ. Δεν ήταν και Γκυ, αλλά τα πήγε ΟΚ. Έτσι και αλλιως σχολές Δημάρχων, επιτρόπων, προέδρων επιτροπών κτλ δεν υπάρχουν.





Γενικά ο Τσίπρας θεωρείται ο νικητής της βραδιάς. Δεύτερος (ανάλογα τα γούστα) είτε ο Γκυ είτε η Σκα.

Οι πλεον κερδισμένοι κατά τη γνώμη μου

 Πρωτα απ΄όλα (και πιο αντικειμενικά) ασχολήθηκε πολύς κόσμος μαζί του, δεύτερον είπε πράγματα που εκφράζουν (με αυτή τη σειρά) την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Ευρωπαϊκό νότο και την Αριστερά που δεν θα έλεγε κανένας, τρίτον έδειξε πως μπορεί να σταθεί παραέξω, τέταρτον έδειξε πως δεν είναι Γκρίλλο, κάτι το οποίο οι ευρωπαίοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.




Bonus:
Σε ένα σχετικό γκάλοπ εδώ φαίνεται πως δεν ήταν μόνο δικιά μου η γνώμη μιας και ο Τσίπρας θεωρείται νικητής του debate με σκόρ 52% (την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές)




1 σχόλιο:

  1. Εγώ πάντως θα περιμένω την γραμμή Μουρούτη, θα λάβω υπόψιν και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των δημοσκοπήσεων και θα ψηφίσω αναλόγως. Πρέπει να είμαστε ώριμοι ως πολίτες. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir